ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μέτρα από το υπ. Ανάπτυξης για το έλλειμμα ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής ζητούν οι φαρμακοποιοί

Μέτρα από το υπ. Ανάπτυξης για το έλλειμμα ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής ζητούν οι φαρμακοποιοί

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την εξασφάλιση των βασικών ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής για τους ίδιους, όσο και για το προσωπικό των φαρμακείων τους ζητούν οι φαρμακοποιοί.

 

Με επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την Πέμπτη 26 Μαρτίου, κάνει λόγο για ζωτικής σημασίας έλλειμμα που υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία της χώρας και έχει να κάνει πρωτίστως με την ασφάλεια των ίδιων των φαρμακοποιών και των φαρμακουπαλλήλων όσο βεβαίως και με την ασφάλεια των πελατών των φαρμακείων.

 

Στην επιστολή του ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

«Επικοινωνούμε μαζί σας, για να σας επισημάνουμε το ζωτικής σημασίας έλλειμμα ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια), που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία όλης της  Χώρας,  που απαιτούνται για την προσωπική ασφάλεια των φαρμακοποιών και των φαρμακοϋπαλλήλων .

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό. Το φαρμακείο είναι το πρώτο σημείο επαφής με τους πολίτες οι οποίοι σε αρκετές  περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού .

Διατηρούμε τα φαρμακεία μας ανοικτά , αγωνιζόμαστε  για να τα κρατήσουμε ασφαλή από τον ιό, για εμάς για τους φαρμακοϋπαλλήλους μας αλλά και για τους πολίτες. Στη γειτονική Ιταλία τρείς φαρμακοποιοί έχουν ήδη καταλήξει λόγω του κορωνοϊού ενώ ένας μεγάλος αριθμός νοσεί. Στη χώρα μας έχει ήδη εντοπισθεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε συνάδελφο φαρμακοποιό.

Πέραν των ανωτέρω ελλείψεων για την ασφάλεια των φαρμακοποιών, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα  και για τους πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία ζητώντας τα προϊόντα αυτά (μάσκες αντισηπτικά, γάντια) που δυστυχώς βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη.

Σας καλούμε κύριε Υπουργέ να λάβετε μέτρα τόσο για την εξασφάλιση των παραπάνω  προϊόντων για τα φαρμακεία μας  όσο και για την προμήθεια σε χαμηλές τιμές και όχι στις πολύ αυξημένες στις οποίες εφοδιάζονται τα φαρμακεία μας  το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας  και είμαστε πρόθυμοι να σας προτείνουμε λύσεις και να υποστηρίξουμε τη προσπάθειά σας» .

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στην ΕΡΤ τα φαρμακεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις επάλξεις και πραγματικά λειτουργούν ως σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού, τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν πριν την κρίση, τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά, τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν δεχόμενα ηλεκτρονικά να δώσουν ή να συνταγογραφήσουν φάρμακα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του καλεί τους ιατρούς να μην πηγαίνουν στα ιατρεία τους διότι δεν έχουν υγειονομικό υλικό για το λειτούργημα που κάνουν.

Αυτό σημαίνει για τους φαρμακοποιούς που είναι ανοικτοί όλες τις ώρες και σε όλα τα σημεία της Ελλάδας ότι είναι υποχρεωμένοι να έρχονται σε επαφή με ασυμπτωματικούς ασθενείς, με κάποιον που μπορεί να παρουσιάζει πυρετό και κατόπιν συμβουλής του ιατρού θα έρθει να πάρει ένα αντιπυρετικό και πιθανώς να νοσεί από την COVID 19 και θα έπρεπε να κάτσει σπίτι του σύμφωνα με το πρωτόκολλο, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατεσταλμένους, διαβητικούς, καρδιοπαθείς και όλον τον όγκο του κόσμου που είναι αγχωμένος για να επισκεφτεί το φαρμακείο για να πάρει τα φάρμακά του, τις μάσκες εάν υπάρχουν, το αντισηπτικό του.

«Η πίεση που δέχεται ο φαρμακοποιός είναι κάτι το τρομερό» τόνισε ο κ. Βαλτάς. «Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παραμείνουμε στις επάλξεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι και να προφυλάξουμε τον εαυτό μας γιατί μόνο όταν είμαστε υγιείς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Δεν είναι ότι δεν έχουμε μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό για τον κόσμο. Δεν έχουμε γιε εμάς. Κι αυτό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών είναι ένα γενικότερο φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. 

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Χωρίς όπλα οι φαρμακοποιοί κατά του κορωνοοϊού» η Ανεξάρτητη Κίνηση Φαρμακοποιών Αττικής δηλώνει την αγωνία της για στήριξη  των φαρμακοποιών από την πολιτεία αναφέροντας ότι «την μάχη αυτή –σ.σ. κατά του κορωνοϊού- να την δώσουμε, με όλη μας την καρδιά, αλλά όχι χωρίς όπλα».

Και συνεχίζει: «Δώστε μας «όπλα» (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια), πρωτίστως σε εμάς, αλλά και για όλους τους συνάνθρωπους μας που χρήζουν βοηθείας. Σταματήστε να δείχνετε αυτούς που πολεμάνε!

Δώστε μας την δύναμη να μείνουμε όρθιοι και υγιείς. Σε αυτόν τον πόλεμο δεν περισσεύει κανείς! Εμείς, θέλουμε στο "τέλος", να μην λείπει κανείς!».