NEA

28 νεκροί 74 νέα κρούσματα συνολικά 966

28 νεκροί 74 νέα κρούσματα συνολικά 966

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ως σήμερα παραπάνω από 500.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και έχουν σημειωθεί παραπάνω από 22.000 θάνατοι

Οι ΗΠΑ από χθες έχουν τα περισσότερα κρούσματα 82.000 παγκοσμίως, περισσότερα και από αυτά που καταμετρήθηκαν στη Κίνα. 

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 74 νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 966. Εξ αυτών τα 66 είναι σε ΜΕΘ με τους 65 διασωληνωμένους

Το 86% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Σήμερα έχουμε και άλλους 2 θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 28 στη χώρα.

Στους νεκρούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 73 έτη. Οι 23 είναι άνδρες και 5 γυναίκες. Το 89% ήταν άνω των 70 ετών και είχαν υποκείμενο νόσημα.

Μέχρι σήμερα, 52 έχουν πάρει εξιτήρια από τα νοσοκομεία και έχουν διενεργηθεί στη χώρα 13.477 τεστ.

Η πορεία της νόσου στην Ελλάδα συνεχίζεται ομαλά με κάποιες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο και κάποιες λιγότερο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι τελευταίες δεν μπορεί να έχουν πρόβλημα στο μέλλον.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά κερδίζουμε μικρές νίκες», είπε ο κ. Τσιόδρας. Και συνέχισε εξηγώντας ότι έχουμε 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του γιατρούς, ευχόμενος καλή ανάρρωση σε όσους πάνε καλύτερα.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές», είπε ο καθηγητής και έκανε αναφορά σε αυτούς που επιστρέφουν στην Ελλάδα από χώρες με μεγάλο επιπολασμό της νόσου. «Αυτοί που επιστρέφουν από χώρες με υψηλή εμφάνιση της νόσου, να προστατεύσουν τον κόσμο στην Ελλάδα. Η επιστροφή στην πατρίδα δεν σου εξασφαλίζει την ΜΗ μόλυνση ή τη ΜΗ διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τι τεστ συστήνονται

Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνονται στο γενικό πληθυσμό σε αυτήν την φάση διότι ένα θετικό, μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, ενώ ένα αρνητικό στην οξεία φάση, μπορεί να δώσει το λάθος μήνυμα και να έχει στη συνέχεια ο ασθενής ανεύθυνη συμπεριφορά μεταδίδοντας τη νόσο.

Τα πιο αξιόπιστα, κατά τον κ. Τσιόδρα, είναι τα μοριακά τεστ, που προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και γίνονται και στην χώρα μας. «Θέλουμε την αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα. Αυτή τη περίοδο, ερευνητικές ομάδες, σε συνεργασία με ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την μελλοντική αξία και αξιοποίηση για επιδημιολογικούς σκοπούς των άλλων τεστ», συμπλήρωσε.

 

Μελέτη στη Βρετανία

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου, που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και οι επιπτώσεις στο κόσμο, αν δεν εφαρμόζαμε περιοριστικά μέτρα.

«Τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για 40 εκατ. Θανάτους», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Και συνέχισε λέγοντας ότι άλλα σενάρια μιλούν και για ημίμετρα μόνο για ηλικιωμένους που θα οδηγούσαν σε υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας. «Αλλά ακόμα και έτσι θα σώζονταν 8 εκατ. Ζωές», είπε. 

Σταδιακά, όλες οι χώρες κλείνουν τα σύνορά και περιορίζουν τις μετακινήσεις, υιοθετούν δηλαδή πολιτικές που αντιστοιχούν στις αντίστοιχες τις δικές μας. Η Κίνα επίσης έκλεισε τα σύνορά της φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας στα εδάφη της.

Και σχολίασε ο κ. Τσιόδρας: «Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική λήψη των μέτρων γλυτώνει την πατρίδα μας από μία απίστευτη επιβάρυνση του ΕΣΥ και πολλούς θανάτους».

Και όπως σημείωσε, ο ΕΟΔΥ έστειλε σήμερα κλιμάκια σε πληττόμενες περιοχές, στα οποία βοηθούν και μέλη από τους Γιατρούς του Κόσμου. Επίσης ο ΕΟΔΥ ενίσχυσε με χρηματικό ποσό τα εργαστήρια του ΕΚΠΑ, για να διενεργούνται με τις προτεραιότητες που έχουμε βάλει, περισσότεροι έλεγχοι.

«Πέραν του 101 ετών Ιταλού, που πήρε εξιτήριο και της πρώτης μητέρας που γέννησε στο Αττικό, υγιές βρέφος ενώ η ίδια είχε κορωνοϊό δεν έχουμε άλλα καλά νέα αλλά αυτά μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε», είπε κλείνοντας την σημερινή ενημέρωση.

Να πούμε ότι οι 4 που αποσωλωνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52-67 ετών, και οι  2 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όλοι πήραν αντιική θεραπεία. 

 

Τα μέτρα από την πολιτική προστασία και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά

Όπως είπε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς, «συνεχίζεται η μάχη και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Κάνουμε θυσίες όλοι». 

Χθες παρελήφθησαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 11 τόνοι ιατρικό υλικό, ειδικές φόρμες, ιατρικά γάντια, απολυμαντικά, καλύμματα παπουτσιών. Αναμένονται στα επόμενα 24ωρα κι άλλες πτήσεις με μάσκες, γάντια και μέσα ατομικής προστασίας διότι η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πρωτοφανής και οι εφοδιασμοί αργούν πολύ.

 

Ως προς τα πρόστιμα

Ξεπέρασαν τα 1000 τα πρόστιμα από την εντατικοποίηση των ελέγχων για όσους βρίσκονται σε καραντίνα αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες. «Κάθε αναίτια μετακίνηση  υπονομεύει τις τύχες των Ελλήνων πολιτών. Όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να παραμένουν στο χώρο τους αυστηρά για το χρονικό διάστημα που τους έχει ζητηθεί. Δεν το ζητάμε. Το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που τηρεί τα μέτρα».

 

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπάρχει σχέδιο για κάθε περίπτωση. Ήδη είναι έτοιμες 3.100 συμβατικές κλίνες στο ΕΣΥ για πιθανές νοσηλείες κρουσμάτων covid-19, και είναι διαθέσιμες για αποκλειστική χρήση και 215 κλίνες ΜΕΘ.  «Αναπτύσσουμε καθημερινά και άλλες κλίνες. Το σχέδιο εξελίσσεται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ για κορωνοϊό, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι «κανείς δεν πληρώνει στο ΕΣΥ για τεστ ούτε θα πληρώσει. Ίδιοι όροι και προϋποθέσεις θα ισχύσουν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για όσους το έχουν ανάγκη. Θα συμβληθούν εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνεται δωρεάν. Επίσης, θα υπάρξει και μητρώο ασθενών με covid-19». 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι έχουν δοθεί ήδη παραπάνω από 3200 εγκρίσεις για προσλήψεις ενώ εργάζονται ήδη πέραν των 1820 νεοδιόριστων, εκ των οποίων οι 400 είναι γιατροί. Επίσης, δεν τίθεται θέμα χρημάτων σε αυτήν την φάση καθώς σκοπός είναι «να παρέχουμε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά στο ΕΣΥ ανάλογα με τις ανάγκες του. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από ιδεοληψίες». Στη «μάχη» αναμένεται εξάλλου να μπουν και 6 Κέντρα Υγείας στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας ώστε να κάνουν διαλογή, να κάνουν τεστ και όποιον χρειάζεται, να τον διακομίζουν σε νοσοκομεία αναφοράς. Τι ίδιο εξάλλου υποσχέθηκε ο κ. Κοντοζαμάνης ότι θα γίνει και με τον ιδιωτικό τομέα.