NEA

Στους 69 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ- 4 ακόμα νεκροί αλλά κι ένας ασθενής που βγήκε νικητής από ΜΕΘ

Στους 69 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ- 4 ακόμα νεκροί αλλά κι ένας ασθενής που βγήκε νικητής από ΜΕΘ

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Ομαλά εξελίσσεται στην Ελλάδα η πανδημία - Παράταση στο κλείσιμο των καταστημάτων και την καραντίνα χωριών.

Παγκοσμίως σήμερα έχουμε 684.000 κρούσματα και 32.000 θανάτους αλλά και 146.000 πρώην ασθενείς που ιάθηκαν. Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σε ενεργοί στη νόσο.

Στην Ελλάδα έχουμε 95 νέα κρούσματα και συνολικά 1156. Τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική. Επίσης 69 νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ καταγράψαμε και 6 επιπλέον θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 38.

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη και 9 μόνο είναι γυναίκες.

Το 92% είναι 70 ετών και άνω και το 58% είχε καρδιαγγειακό πρόβλημα. Από όσους νοσούν μέτρια και σοβαρά, τελικά το 5% χρειάζεται ΜΕΘ διότι προκαλεί σοβαρή πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία. Έχουν γίνει ήδη 15.000 τεστ σε όλη την χώρα.

Ποιοτικά στοιχεία νοσηλειών από μελέτες παγκοσμίως

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε εξάλλου ότι «αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο, είναι η κορυφή του παγόβουνου». Στη Κίνα υπολογίζεται μόνο το 26% όσων κόλλησαν τον κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επίσης στη Κίνα το 15% όσων μπήκαν σε νοσοκομείο είχαν κακή έκβαση ενώ το υπόλοιπο 85% ιάθηκε. Παρατηρούμε ότι αυτοί που φτάνουν στη διασωλήνωση είναι ηλικιωμένοι με μέση ηλικία τα 66 έτη και το 47% με συνοδά νοσήματα. Πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι παρατεταμένος... Στην Ιταλία ο μέσος όρος είναι 15 ημέρες στη ΜΕΘ, με μικρότερη δυνατή παραμονή τις 10 ημέρες. 

Μελέτη επίσης έδειξε ότι οι θάνατοι σε ΜΕΘ φτάνουν σε ποσοστό το 47%. «Οι Εντατικές είναι οι χώροι που δίνονται οι μάχες για την ζωή. Ας μην παραξενεύουν οι θάνατοι. Είναι ένας ανίερος εχθρός».

Ο κύριος Τσιόδρας έκανε αναφορά στο περιστατικό που ανέφερε η UNESCO Πειραιώς και Νήσων, για κρούσμα σε δομή αστέγων, όπου βρέθηκε θετικός ένας τρόφιμος, ο οποίος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Είναι σε καλή κατάσταση ενώ το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υπέβαλλε σε τεστ όλους όσους διαμένουν στη δομή και έδωσε και οδηγίες στους εργαζόμενους.

Νέα για την χλωροκίνη

Το οποιοδήποτε φάρμακο - αν δεν χρησιμοποιείται με ιατρική παρακολούθηση- μπορεί να γίνει επικίνδυνο. «Ειδικά η χλωροκίνη  προκαλεί αρρυθμίες, χαμηλό κάλιο, επιληψία ακόμα και θάνατο. Η χρήση της ενδείκνυται μόνο με ιατρική παρακολούθηση. Πόσο μάλλον δεν ενδείκνυται η χρήση χημικών με χλωροκίνη που είχαν για καθαρισμό ενυδρείου στις ΗΠΑ και δύο άτομα τα χρησιμοποίησαν με αποτέλεσμα τον θάνατο τους ενός αλλά και βαριά νόσηση του άλλου. Είχαν παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο», είπε ο καθηγητής.

Άλλες φαρμακευτικές επιλογές

Πέντε ασθενείς πήραν ορό με αντισώματα από ασθενείς που ανάρρωσαν κι είχαν θετική έκβαση. «Αλλά ακόμα δεν υπάρχει πανάκεια και δοκιμάζονται όλα».

Η καμπύλη αύξησης στη χώρας μας δείχνει βραδύτερο ρυθμό από άλλες χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Αλλά ο κόσμος αλλάζει. Οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Η Αυστραλία ξεκινάει αυστηρά μέτρα. Η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν βοήθεια από την ΕΕ. Συμπάσχουμε, ο αγώνας είναι παναθρώπινος. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι. Όλοι οι άνθρωποι είναι ιεροί. Η συμμόρφωση με τα μέτρα είναι απαραίτητη για μετριασμό των συνεπειών τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Η ενημέρωση από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, παρατείνονται τα μέτρα αναστολής λειτουργίας σε:

  • Καταστήματα μέχρι 11 Απριλίου για όσα είναι ήδη κλειστά. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με τα ανάλογα μέτρα
  • Μέχρι 11 Απριλίου στους χώρους λατρείας. Επιτρέπεται η διαδικτυακή μετάδοση λειτουργίας μόνο με το απαραίτητο προσωπικό που βοηθάει στην εκπομπή του σήματος.

Σε επίσκεψη κλιμακίου σήμερα υπό τον κ. Χαρδαλιά στο Δήμο Βόϊου αποφασίστηκε ότι παρατείνεται η καραντίνα για ακόμα μία εβδομάδα στα δύο χωριά για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Στον Εχίνο επίσης επικαιροποίησαν το σχέδιο δράσης στην περιοχή. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε για τα αντανακλαστικά της την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους που ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες. 

Με αυτή την αφορμή ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε όλους τους αυτοδιοικητικούς της χώρας. «Αλλά πάνω από όλα ευχαριστώ τους Δημάρχους που ανέλαβαν ευθύνη δυσανάλογη των Δήμων που διοικούν. Επίσης ευχαριστώ τους περιφερειάρχες Μακεδονίας που συνδράμουν. Είμαι περήφανος για τον καθένα από τους κατοίκους ξεχωριστά».

Η εξέταση των ταξιδιωτών υπό καραντίνα στη βόρια Ελλάδα

Τέσσερα ειδικά συνεργία στης πολιτικής προστασίας πήγαν σήμερα σε Ξάνθη και Έβρο υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ. Πήραν 165 δείγματα από όσους βρίσκονται σε καραντίνα, μετά την είσοδο στη χώρα και αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ υπάρχει πρόβλεψη για την φιλοξενία τους όσο χρειαστεί σε ξενοδοχεία.

«Περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κλωστή και όποιο λάθος μπορεί αν αποδειχτεί ολέθριο. Επιμένουμε και μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι», κατέληξε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας.

Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη

Απαντώντας σε ερώτημα για τις θεραπείες και τα χειρουργεία σε καρκινοπαθείς, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι «οι καρκινοπαθείς τόσο ως προς τις θεραπείες, όσο και ως προς τα προγραμματισμένα χειρουργεία τους, θεωρούνται επείγοντα, έκτακτα περιστατικά και υπάρχει οδηγία στα νοσοκομεία να αντιμετωπίζονται ως τέτοια». 

Επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης σχετικά με την ανάγκη επίταξης ιδιωτικών δομών υγείας, είπε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βγήκε από την αρχή της κρίσης, προβλέπεται η επίταξη και ιδιωτικών μονάδων. «Αν χρειαστεί θα το κάνουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή έχει διαθέσιμες το ΕΣΥ 3100 κλίνες για νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών και 215 κλίνες ΜΕΘ». 

Επίσης αναφερόμενος στην βοήθεια στο σπίτι ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι θα μπουν σύντομα στη μάχη ιδιώτες γιατροί, γενικοί ιατροί, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, που θα επισκέπτονται στο σπίτι άτομα με συμπτώματα.

Ενώ σε ό,τι αφορά τα υλικά και τα μέσα προφύλαξης των υγειονομικών, τόνισε ότι υπάρχει παγκόσμια ζήτηση, αλλά αυτή την στιγμή έχουμε αφενός τα απαραίτητα και αφετέρου περιμένουμε την παράδοση από μεγάλες παραγγελίες που έχουμε κάνει ως χώρα. «Εν τω μεταξύ θα πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση των υπαρχόντων», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.