ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί ζητούν στήριξη και σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι σε όσους τους εμφανίζουν κερδοσκόπους

Οι φαρμακοποιοί ζητούν στήριξη και σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι σε όσους τους εμφανίζουν κερδοσκόπους

Απ. Βαλτάς: «Είμαστε επιστήμονες. Το κράτος έχει τους μηχανισμούς να ελέγξει. Δεν είδα τους δημοσιογράφους που μιλούν για εμάς να κάνουν το ίδιο για παραγωγούς και προμηθευτές»

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μεγάλη μείωση τζίρου έφερε η καραντίνα στα φαρμακεία σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε επιστολή που έστειλε την Παρασκευή 27 Μαρτίου προς τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών με την οποία ζητά συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των φαρμακείων.

Στην επιστολή του ο ΠΦΣ προτείνει τη λήψη επτά συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής στήριξης καθώς τα φαρμακεία την τελευταία αυτή εβδομάδα της επιβολής των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας φαίνεται να έχουν υποστεί καθίζηση στον τζίρο τους που φτάνει μέχρι και στο 90%.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μετά την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και τον κλείσιμο των καταστημάτων ανά την Ελλάδα, τα φαρμακεία εξακολουθούν και παραμένουν ανοικτά παρέχοντας υψηλότατες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Οι φαρμακοποιοί με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους, εξυπηρετούν ασυμπτωματικούς ασθενείς που πιθανόν να είναι φορείς, ευπαθείς ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως ανοσοκατασταλμένους , καρδιοπαθείς , διαβητικούς και γενικώς καλύπτουν τις ανάγκες των υγειονομικών αναγκών των πολιτών της χώρας

Δυστυχώς όμως, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων , τα φαρμακεία έχουν υποστεί τρομακτική μείωση του κύκλου εργασιών τους τουλάχιστον κατά 90%, την ίδια ώρα που τα λειτουργικά έξοδα των φαρμακείων αλλά και οι υποχρεώσεις προς στους προμηθευτές παραμένουν αμετάβλητα .

Επί της ουσίας τα φαρμακεία μας είναι «επιστρατευμένα» στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία. Ταυτόχρονα εξαιτίας του γεγονότος, ότι τα αγροτικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας είναι κλειστά όπως και τα ιδιωτικά ιατρεία, οι συνταγές που συνταγογραφούνται να είναι ελάχιστες ,πράγμα που οδηγεί στην διόγκωση των «δανεικών» φαρμάκων στα απομονωμένα χωριά, στις κωμοπόλεις και στα αστικά κέντρα και οδηγούν τα φαρμακεία σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα φαρμακείων που ζητούν να κλείσουν για οικονομικούς λόγους.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κατανοούμε την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά για να παραμείνουν τα φαρμακεία “ζωντανά” και να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας , θα πρέπει να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης που είναι:

  1. Αναστολή της πληρωμής rebate από τα φαρμακεία τουλάχιστον για 4 μήνες
    2. Στην περίπτωση εκτάκτων μέτρων όπως αναφέρει το άρθρο 56 της ΠΝΠ θεωρούμε αδιανόητο να εξοφληθεί μόνον το 80% του αιτούμενου ποσού από τον ΕΟΠΥΥ. Γι αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να μας αποζημιώσει στο 95% του αιτούμενου ποσού.
  2. Να δοθεί παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 4 μήνες
  3. Αναστολή των μεταχρονολογημένων επιταγών για 75 μέρες
  4. Να δοθεί η δυνατότητα λήψης ατόκων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες με ποσό ίσο του μηνιαίου κύκλου εργασιών του εκάστοτε φαρμακείου
    6. Να ενταχθούν τα φαρμακεία στους ΚΑΔ των πληττομένων επιχειρήσεων
    7. Επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους των φαρμακοϋπαλλήλων

 

Κύριοι,

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στα αιτήματα μας ώστε να συνεχίσουμε το έργο το οποίο επιτελούμε προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος  Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση όπως φαίνεται να έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες. «Με ανησυχεί το ότι από τότε που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και τα καταστήματα είναι κλειστά -και καλώς είναι κλειστά- υπάρχει μείωση του τζίρου σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στις αγροτικές περιοχές που φτάνει μέχρι και στο 90%. Η πλειοψηφία των φαρμακείων της υπαίθρου αλλά και γενικότερα των φαρμακείων που εξαρτώνται από τη συνταγογράφηση έχουν πρόβλημα καθώς έχει μειωθεί δραστικά η συνταγογράφηση, αφού δεν υπάρχουν γιατροί να συνταγογραφήσουν. Τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά, τα κέντρα υγείας στην ουσία υπολειτουργούν καθώς εξυπηρετούν μέσω τηλεφώνου και η πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών στα αστικά κέντρα δεν είναι στα ιατρεία τους, κατόπιν υπόδειξης και του ίδιου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραστικά η συνταγογράφηση και να έχει διογκωθεί στον υπέρτατο βαθμό ο όγκος των δανεικών φαρμάκων. Αυτό σε συνδυασμό ότι δεν πουλιέται τίποτε σε καλλυντικό, παραφάρμακο και παραφαρμακευτικό υλικό και ενώ οι μάσκες και τα αντισηπτικά υγρά βρίσκονται συνεχώς σε έλλειψη ή εάν εμφανιστούν, εξαφανίζονται σε μία μέρα διότι οι ποσότητες που δίνουν οι φαρμακαποθήκες είναι ελάχιστες, έχει ως αποτέλεσμα και τα μεγάλα φαρμακεία αλλά ειδικά τα μικρομεσαία από την ημέρα της απαγόρευσης της ελεύθερης κυκλοφορίας και μετά να έχουν στην καθημερινότητα έναν συνεχή  προβληματισμό για το πώς θα ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Για το λόγο αυτό απευθύναμε στους συναρμόδιους υπουργούς μία επιστολή με την οποία θέτουμε κάποια αιτήματα τα οποία μάλιστα έχουμε φροντίσει να είναι ορθολογικώς τεκμηριωμένα καθώς θεωρώ ότι επί της ουσίας τα φαρμακεία είναι επιστρατευμένα και θα παραμείνουν στις επάλξεις μέχρι τελικής πτώσης. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σ’ έναν χώρο που είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες υγείας για να καλύψουν τα κενά του συστήματος, εξυπηρετούν άτομα που μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού ή που πάσχουν και είναι ασυμπτωματικοί ή άτομα με συμπτώματα που θα πρέπει να πάρουν ένα αντιπυρετικό. Εξυπηρετούν ανθρώπους που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, οι καρδιοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι και το κυριότερο απ’ όλα, δέχονται μία ψυχολογική πίεση με την έννοια ότι ένας πανικοβλημένος κόσμος φτάνει στο φαρμακείο τους ζητώντας μάσκες και αντισηπτικά υγρά τα οποία επί της ουσίας είναι ελλειπτικά, και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί τα αγοράζουν πανάκριβα για να μπορούν να τα διαθέσουν στον κόσμο».

Η ψυχολογική πίεση έχει να κάνει με το ότι οι φαρμακοποιοί που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον πελάτη τους είναι εκείνοι που τελικά φορτώνονται το βάρος αδυναμίας της πολιτείας να υπάρξει κάποιος έλεγχος των τιμών αυτών των προϊόντων και συχνά προβάλλονται ως αυτοί που κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών που εξυπηρετούν.

Ο κ. Βαλτάς αναφέρει ξεκάθαρα ότι ουσιαστικά η πίεση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι «δεν έχει ελεγχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα η οποία ευθύνεται για τις αυξήσεις. Ο φαρμακοποιός βλέποντας ότι ξαφνικά φτάνει να αγοράζει κάτι πέντε ή έξι φορές πάνω σε σχέση με την τιμή που το αγόραζε πριν 3 μήνες βρίσκεται σ’ έναν μεγάλο προβληματισμό. Αναρωτιέται εάν τελικά θα πρέπει να αγοράσει το προϊόν αυτό και να το διαθέσει μ’ ένα νόμιμο κέρδος το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα κέρδη όλων των άλλων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας και στο τέλος επειδή είναι εκείνος που το χορηγεί, σκέφτεται τις συνέπειες του να βρεθεί στη θέση να δέχεται την καχυποψία και τον προβληματισμό του κόσμου και τη στοχευμένη άδικη κριτική ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης που κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια στα φαρμακεία».

Ο ίδιος ως πρόεδρος του κλάδου βγήκε μπροστά προσπαθώντας να υπερασπιστεί τους συναδέλφους του απέναντι σε μία κριτική την οποία ο ίδιος θεωρεί άδικη. «Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος μας κατηγόρησε επικοινώνησα μαζί του και του ζήτησα στοιχεία, όμως ποτέ δεν μου έδωσε στοιχεία. Τουναντίον, εμείς με τα στοιχεία που δώσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αδιάσειστα στοιχεία, δείξαμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα εργοστάσια παραγωγής, ότι η τεράστια έλλειψη συγκεκριμένων προϊόντων οδηγεί όλους αυτούς που τα φέρνουν, να τα αγοράζουν ακριβά ή να αυξάνουν και οι ίδιοι τις τιμές – δεν το γνωρίζω αυτό εγώ- και τελικά να φτάνει στον φαρμακοποιό ένα προϊόν –ειδικά για τη μάσκα- σε τιμές που να προβληματίζεται εάν θα τις πάρει για να τις διαθέσει ή όχι. Βεβαίως είμαστε 10.800 πόρτες. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι μπορεί να υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις φαρμακοποιών που εγώ τους ονομάζω “κανίβαλους του κλάδου” που μπορεί να λειτουργούν εκτός ορίων. Αυτούς όμως για να τους περάσω πειθαρχικό για αισχροκέρδεια και να τους τιμωρήσω θα πρέπει να έχω μία στοχευμένη καταγγελία. Εδώ υπάρχει τηλεφωνική γραμμή στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο την οποία κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει και να καταγγείλει την αισχροκέρδεια συναδέλφου. Δεν υπήρξε καμία καταγγελία. Στο ερώτημα λοιπόν προς συγκεκριμένους δημοσιογράφους, “πού βρίσκονται αυτά τα φαρμακεία που αισχροκερδούν” και στην πρόσκληση να δώσουν στοιχεία ή δεν δίνουν ή όταν έδωσαν, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε καμία αισχροκέρδεια διότι ο φαρμακοποιός παρουσίασε στοιχεία ότι το προϊόν για το οποίο κατηγορείτο το αγόρασε σε τέτοια τιμή που έτσι όπως το πούλησε, το πούλησε μ’ ένα κουτσουρεμένο ποσοστό κέρδους».

Στο σημείο αυτό το DailyPharmaNews ζήτησε από τον κ. Βαλτά να σχολιάσει την περίπτωση φαρμακοποιού που, όπως κατήγγειλε ο τέως αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Παύλος Πολάκης (δες εδώ) του «ανατέθηκε, με απευθείας ανάθεση από το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με υπογραφή Γενικού Διευθυντή» να παραγγείλει ποσότητες σε μάσκες και αντισηπτικά σε τιμές που φαίνεται να είναι υπερβολικές. «Εγώ, για ένα τιμολόγιο που αγοράζει η κυβέρνηση και η οποία το βγάζει και στη “Διαύγεια”, και υπάρχουν οι μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει φαγωθεί να ψάχνει τους πάντες, από τα φαρμακεία μέχρι τους εισαγωγείς, τους προμηθευτές, θα πρέπει να πω κάτι; Οφείλει να πάει να δει γιατί αγόρασε το υπουργείο αυτό ακριβά. Ο ρόλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν είναι να ασχολείται με τέτοια πράγματα που αφορούν τιμές. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους υπεύθυνους οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρους μηχανισμούς είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν πλήρως την αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Όχι ο φαρμακοποιός. Ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού είναι να βρίσκεται εκεί που πρέπει να βρίσκεται και να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Και κανείς μα κανείς δημοσιογράφος δεν θα αποπροσανατολίσει τους φαρμακοποιούς από τον επιστημονικό τους ρόλο. Δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Η δουλειά μας είναι εάν έχουμε στοιχεία για κάποιον μετά από έλεγχο των αρμόδιων οργάνων, που θα διαπιστώσει παράβαση -που μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί τίποτα- να παρέμβουμε πειθαρχικά. Αλλά να πω ότι συμβαίνει με έναν φαρμακοποιό. Είναι σωστό να υποστεί το “ανάθεμα” ένας ολόκληρος κλάδος;. Εγώ δεν είδα ορισμένους δημοσιογράφους μεγάλων καναλιών που μιλούν έτσι για εμάς να αναφερθούν ή να πάρουν συνεντεύξεις από εργοστασιάρχες, παραγωγούς αντισηπτικών υγρών ή εισαγωγείς μασκών ούτε είδα δημοσιογράφους να παίρνουν συνεντεύξεις από μεγάλους προμηθευτές. Εμένα ο ρόλος μου είναι καθαρά επιστημονικός. Γι’ αυτό και από εδώ και στο εξής οποιοσδήποτε πετάει λάσπη θα υπάρχουν οι τρόποι αντίδρασης. Εκτός κι εάν έχει στοιχεία».