NEA

Βρισκόμαστε ακόμη στο "καλό σενάριο" Δεν εφησυχάζουμε, Επιμένουμε και Μένουμε Σπίτι

Βρισκόμαστε ακόμη στο

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έφτασαν τα 738.000 και οι θάνατοι τους 35.000 ενώ περισσότεροι από 156.000 ασθενείς έγιναν καλά.

Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα σε όλο το κόσμο, ενώ ως 30 Μαρτίου 10.700 νεκρούς καταμετρά η Ιταλία.

Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 56 νέα κρούσματα που διαμορφώνουν τον συνολικό αριθμό σε 1212. Επίσης νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 72 σοβαρά πάσχοντες, εκ των οποίων μόνο οι 14 είναι γυναίκες και οι άνδρες καταλαμβάνουν το 81%. Η μέση ηλικία των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι έχουν και κάποιο υποκείμενο νόσημα. Εξάλλου σήμερα 5 ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση και βγήκαν από τις ΜΕΘ.

Σήμερα η Ελλάδα θρηνεί άλλους 5 ασθενείς που κατέληξανμ με covid-19 και συνολικά 43 από την έναρξη της πανδημίας. Η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 71 έτη. Από αυτούς οι 11 ήταν μόνο γυναίκες ενώ άνω του 90% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή και ήταν 70 ετών και άνω.

15.900 τεστ μέχρι σήμερα στη χώρα

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμώνων ενέκρινε τα φάρμακα που θα δίνονται ανάλογα την σταδιοποίηση της νόσου σε νοσηλευόμενους αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς που θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο. Η αντίστοιχη πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη μέσω της ΗΔΙΚΑ. «Μια τέτοια δράση θα εξοικονομήσει χώρο στο ΕΣΥ ενώ θα επανασυζητηθεί και η υπαγωγή ατόμων με σπάνια και χρόνια νοσήματα σε αυτούς που κινδυνεύουν στην εργασία να νοσήσουν σοβαρά. Θα διευκρινιστεί το θέμα αυτό αύριο σε συνεργασία με τα μέλη τις Ελληνικής Εταιρίας Ασφάλειας στην Εργασία. Ειδικές επιτροπές σε κάθε ΥΠΕ και σε συνεργασία με κάθε γιατρό Εργασίας των νοσοκομείων θα θεσπίζουν επίσης κριτήρια για όλες τις υποομάδες ασθενών».

Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών

Συνέχιση των εμβολιασμών σε παιδιά, ειδικά όταν αυτά είναι κάτω των 2 ετών ζήτησε ο κ. Τσιόδρας. «Η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών. Λαμβάνοντας υπόψη τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και δεδομένα από τον ΠΟΥ συστήνουμε να γίνεται έγκαιρα, ο εμβολιασμός όλων των παιδιών αλλά ειδικά των μέχρι 2 ετών, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού με τον παιδίατρο και από έναν μόνο γονέα. Να προτιμώνται δε τα πολυδύναμα εμβόλια για να μην χρειάζονται πολλές επισκέψεις», κατέληξε ο καθηγητής.

Η περίπτωση του πλοίου με κρούσμα covid-19

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από δύο γιατρούς και 2 νοσηλευτές μπήκε σήμερα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διενήργησε έλεγχο επειδή την περασμένη Κυριακή βρέθηκε θετικός επιβάτης. Τα αποτελέσματα αναμένονται.

Σε ποια φάση βρισκόμαστε

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα μέτρα όπου εφαρμόζονται, αποδίδουν. Το βλέπουν κι άλλες χώρες αυτό και το εφαρμόζουν, όπως συμβαίνει με την Βρετανία. «Είμαστε στη φάση του μετριασμού, με κοινωνική απομάκρυνση, που είναι το καλύτερο μέτρο» είπε ο κ Τσιόδρας. Και κατέληξε, κάνοντας αναφορά στη απώλεια του Μανώλη Γλέτζου, που αποτέλεσε παράδειγμα μαχητή για όλη την Ευρώπη και με αφορμή αυτού είπε «ας αντιμετωπίσουμε και εμείς με γενναιότητα την πάλη με τον αόρατο εχθρό».

Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς θα πιστοποιείται ότι κάποιος είναι εντελώς υγιής πριν εξέλθει του νοσοκομείου ή αφήσει την αυστηρή καραντίνα στο σπίτι του, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι συζητούνται ακόμα τα θέματα αυτά αλλά σε γενικές γραμμές:

-Αυτοί που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή υποφέρουν σοβαρά από τη συγκεκριμένη νόσο αλλά και όσοι νοσηλεύονται, έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκρισης του ιού. Πρέπει να έχουν οπωσδήποτε δύο αρνητικά τεστ αλλά ακόμα και όταν νιώθουν καλά, να προσέχουν τους οικείους τους για αρκετές ημέρες ακόμα.

- Όσοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και παρέμειναν στο σπίτι ή νοσηλεύτηκαν με ήπια συμπτώματα, να ελέγχονται με κλινικά κριτήρια, δηλαδή να μην έχουν 3 ημέρες πυρετό και να έχουν περάσει 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αλλά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το μεταδώσεις σε άτομα του περιβάλλοντός σου. Οπότε ειδικά αν υπάρχει ακόμα βήχας πρέπει να προστατεύουν τους οικείους τους.  

Πάντως μετά τις 10 ημέρες δεν ανιχνεύεται ο ιός και βρίσκεις μόνο «τα απομεινάρια του» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. 

Κλίνουν μονάδες της ΔΕΗ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα ότι στη Δυτική Μακεδονία, με εντολή του, αναστέλλονται οι εργασίες στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και όλες οι μονάδες στην ευρύτερη περιοχή, όπου υπήρχε πολύς συχρωτισμός. Επίσης θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι και ιχνηλατήσεις.

Η ιχνηλάτηση και ο έλεγχος επιβατών από πτήσεις εξωτερικού

Μέχρι χθες 172 επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, έχουν καταγραφεί και έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν σε  καραντίνα. 

Σε ό,τι αφορά γενικά τους ελέγχους, 6.229 ελέγχθηκαν για την τήρηση της 14ήμερης καραντίνας  κατ' οίκον και βρέθηκαν 22 να την έχουν παραβιάσει. Τους επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Υπάρχουν εξάλλου 83 άτομα που κάνουν την καραντίνα τους σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ άλλοι 160 στη βόρια Ελλάδα, περιμένουν τα αποτελέσματα των χθεσινών ελέγχων.

Παραλαβές σε υλικά

1,7 εκατ. μάσκες από την Κίνα έφτασαν σήμερα στην χώρα μας, μέρος δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Επίσης, πάνω από 13 εκατ. απλές μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας, έχουν δοθεί δωρεά από το Ίδρυμα Ωνάση. «Η διαδικασία είναι δύσκολη, γιατί όλες οι χώρες είναι σε αναζήτηση υλικών καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη και κάνουμε μάχη για να εξασφαλίσουμε όσα χρειαζόμαστε. Περιμένουμε άλλες 3 πτήσεις με υλικά από δωρητές» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε εξάλλου, πληροφορίες για όσους μένουν με ήπια συμπτώματα στο σπίτι.

Όπως είπε, έχει προβλεφθεί η βοήθεια όσων έχουν ανάγκη με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και σε επίπεδο ΠΦΥ ετοιμάζεται πρόγραμμα τηλε-ιατρικής . «Αυτοί οι ασθενείς που νοσούν στο σπίτι, μπορούν να επικοινωνούν με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τον γιατρό που τους παρακολουθεί. Οι ευπαθείς ομάδες εξάλλου, δεν χρειάζεται να πάνε στο γιατρό για τα φάρμακά τους, αρκεί να του τηλεφωνήσουν και να τα γράψει. Η επανάληψη της συνταγής γίνεται πια ηλεκτρονικά», σημείωσε ο υφυπουργός.

Σε ερώτηση του dailypharmanews σχετικά με τα προστατευτικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε γιατρούς και νοσηλευτές ο καθηγητής κ. Τσιόδρας είπε ότι, όντως ετοιμάζουν πρωτόκολλα για προεκθεσιακή και μετεκθεσιακή προφύλαξη των υγειονομικών με χλωροκίνη και το καρδιοπροστατευτικό φάρμακο.

Η λήψη θα είναι προαιρετική για όποιον γιατρό ή νοσηλευτή θέλει να την λάβει και θα είναι συνεχής. Δηλαδή θα την λάβουν 8 με 12 εβδομάδες. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων.