NEA

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ισπανία: Κλιμακώνουν την παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ισπανία: Κλιμακώνουν την παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στην Ισπανία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν και χάνουν τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό συνεχίζει να αυξάνεται με 1 στα 10 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό να αφορά εργαζόμενους υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της επιδημίας.

 

«Η διαχείριση της επιδημίας απαιτεί την εμπειρία διαχείρισης μιας επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του συνηθισμένου πλαισίου δράσης για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους ασθενείς, να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων και να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού», δηλώνει ο Νταβίδ Νογκέρα, γιατρός και Πρόεδρος του Ισπανικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) αξιοποιώντας την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους στη διαχείριση επιδημιών σε περιοχές, όπου τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας είναι εύθραυστα ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις, κλιμακώνουν την παρέμβασή στις περιοχές της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19.

«Έχουμε τρεις στόχους: να υποστηρίξουμε μέσω της εμπειρίας μας στη διαχείριση παρόμοιων κρίσεων στον τομέα της υγείας τις υπάρχουσες πλατφόρμες συντονισμού και ανταπόκρισης στην επιδημία, να βοηθήσουμε την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στη φροντίδα των πιο βαριά ασθενών, και να ενισχύσουμε την προστασία των ηλικιωμένων που συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες», αναφέρει ο Νογκέρα.

Συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη στις υγειονομικές αρχές

Αρχικά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνθηκαν στις εθνικές και τοπικές υγειονομικές αρχές παρέχοντας συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη όσον αφορά στις στρατηγικές διαχείρισης αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της μόλυνσης μέσα στις δομές υγείας και η διαχείριση των κρουσμάτων με τρόπο που θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης ασθενών που αντιμετωπίζουν ήδη άλλα προβλήματα υγείας.

Εγκατάσταση προσωρινών νοσοκομείων για αποσυμφόρηση των κεντρικών δομών υγείας

Ο δεύτερος άξονας δράσης της οργάνωσης αφορά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με τη δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων για ήπια και μέτρια περιστατικά, ώστε οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να μπορούν να εστιάσουν στους ασθενείς που βρίσκονται σε πιο κρίσιμη κατάσταση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αφού πήραν το πράσινο φως από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, εγκατέστησαν ένα προσωρινό νοσοκομείο 82 κλινών για ασθενείς με μέτρια μορφή της νόσου σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου του Αλκαλά ντε Ενάρες (Alcalá de Henares), 31 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.

Η διαχείριση των ασθενών θα γίνεται από το προσωπικό του γειτονικού νοσοκομείου Πρίνθιπε ντε Αστούριας (Príncipe de Asturias), και έτσι θα μειωθεί η πίεση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, όπου θα στέλνονται οι βαριά νοσούντες που χρειάζονται νοσηλεία στη ΜΕΘ. Ένα άλλο προσωρινό νοσοκομείο χωρητικότητας 120 κλινών δημιουργήθηκε στον χώρο ενός αθλητικού κέντρου κοντά στο νοσοκομείο Σεβέρο Οτσόα (Severo Ochoa) στο Λεγανές (Leganés), 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαδρίτης.

«Θα έχουμε έναν ιατρικό σύμβουλο και στις δύο μονάδες που θα εκπαιδεύει το ιατρικό προσωπικό στη διαχείριση μιας τέτοιας δομής σε κατάσταση κρίσης καθώς και στη χρήση της ειδικής προστατευτικής στολής», εξηγεί η Πάουλα Φάρις, συντονίστρια της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. "Μόλις η μονάδα υποστήριξης γίνει πλήρως λειτουργική, ο συντονισμός θα περάσει εξ’ολοκλήρου στα χέρια των κέντρων υγείας» , συμπληρώνει η Φάρις.

Στην περιοχή της Καταλονίας (Βαρκελώνη) οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν την επέκταση των μονάδων των νοσοκομείων del Mar και Vall d'Hebron. Οι ομάδες της οργάνωσης συμβάλλουν στη διαμόρφωση ειδικών χώρων που θα εκχωρηθούν σε κάθε νοσοκομείο. Όσοι νοσούν από COVID-19 αναμένεται να περιθάλπονται σε αυτές τις νέες μονάδες, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα τμήματα εκτάκτων περιστατικών και οι ΜΕΘ των δύο παραπάνω νοσοκομείων για να εξυπηρετούν μόνο τους πολύ σοβαρά ασθενείς COVID-19.

«Με την παρέμβασή μας έχουμε ως στόχο να αναπτύξουμε ένα μοντέλο υποστήριξης του συστήματος, που θα περιλαμβάνει εργαλεία και πρωτόκολλα, τα οποία θα γίνουν διαθέσιμα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας», σημειώνει ο Νογκέρα.

Προστασία ηλικιωμένων

Την ίδια στιγμή, έξω από τις δομές υγείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν συμβουλές στις διοικούσες επιτροπές των οίκων ευγηρίας σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης του ιού εντός των κατοικιών και τη βελτίωση της διαχείρισης των κρουσμάτων.