NEA

Πάσχοντας από Κυστική Ίνωση στον καιρό του νέου κορωνοϊού: «Δώστε μας τα όπλα να πολεμήσουμε», λένε οι ασθενείς!

Πάσχοντας από Κυστική Ίνωση στον καιρό του νέου κορωνοϊού: «Δώστε μας τα όπλα να πολεμήσουμε», λένε οι ασθενείς!

Σε μια τόσο σοβαρή απειλή της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση είναι από τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα. Όσοι ασθενείς με Κ.Ι. βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με χαμηλή αναπνευστική λειτουργία, είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο ισχυρό ιό.

 

«Στην Ελλάδα, τις τελευταίες 60 ημέρες, χάσαμε 2 νέους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, 18 και 35 ετών, προτού εμφανιστεί ο Κορονοϊός στη χώρα μας», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση.


«Οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να έχουν πρώιμη πρόσβαση στην επαναστατική θεραπεία Trikafta, όπως είναι η εμπορική ονομασία του φαρμάκου στην Αμερική. Πρόκειται για το νέο 3πλό συνδυασμό της φαρμακευτικής εταιρείας Vertex, που εγκρίθηκε η κυκλοφορία του τον Οκτώβριο του 2019 από τον Αμερικανικό Οργανισμό φαρμάκου, τον FDA.

 
Έχει θεαματικά αποτελέσματα και αφορά το 90% των ασθενών με Κ.Ι. παγκοσμίως. 

Μέχρι να εγκριθεί η κυκλοφορία του και στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) που αναμένεται το φθινόπωρο του 2020, θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα πρώιμης πρόσβασης σε ορισμένους ασθενείς, στα πλαίσια «παρηγορητικής χρήσης». Πρόκειται για μια ηθική πρακτική κατά την οποία δίνεται ένα φάρμακο πριν την έγκρισή κυκλοφορίας του, στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, εφόσον δεν υπάρχει άλλη θεραπεία.

Η πρώιμη πρόσβαση του 3πλού συνδυασμού «Trikafta» σε ασθενείς από αρκετές χώρες της Ευρώπης, έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι ασθενείς μας δεν έχουν πρώιμη πρόσβαση στο Trikafta, παρότι η χώρα μας αποζημιώνει και τους 3 προηγούμενους συνδυασμούς της ίδιας εταιρείας (Kalydeco, Orkambi, Symkevi), ενώ βρίσκεται και σε εξέλιξη η διαπραγμάτευσή του.


Είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση των ασθενών με Κ.Ι. -ιδιαιτέρως σε μια τόσο σοβαρή απειλή εξαιτίας του Κορονοϊού- να δοθεί σε όσο περισσότερους ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή χαμηλή αναπνευστική λειτουργία. 
Σε κάθε χώρα, χωρίς διακρίσεις. 

Μια φαρμακευτική εταιρεία που δηλώνει ως βασική της αξία τον ασθενή με Κυστική Ίνωση, με πολλά χρόνια επενδυμένα στην έρευνα, τη στιγμή που έχει κάνει μια ιστορική ανακάλυψη δίνοντας πραγματικά ελπίδα, δεν μπορεί να τους αφήσει να πεθαίνουν χωρίς θεραπεία. Πρέπει να προχωρήσει σε άμεση συνεργασία με τις τοπικές αρχές κάθε κράτους για την πρώιμη πρόσβαση, μέχρι να δοθεί η έγκριση από τον ΕΜΑ. Μετά την έγκριση του ΕΜΑ, τα κράτη της Ευρώπης θα πρέπει με την σειρά τους να προχωρήσουν στην αποζημίωση του, για όλους τους ασθενείς. 

Πριν μερικές ημέρες, στις 26 Μαρτίου του 2020, ο 21 ετών ασθενής με ΚΙ, Daniel, από την Αγγλία, νίκησε τον Κορονοϊό παρά τη χαμηλή του αναπνευστική λειτουργία (25-30%). Μοιάζει σαν θαύμα! Μια όμως σημαντική λεπτομέρεια ήταν ότι από τον Ιανουάριο του 2020 του χορηγείται το Symkevi. Πρόκειται για έναν από τους 3 συνδυασμούς της καινοτόμας θεραπείας που κυκλοφορεί από τη φαρμακευτική εταιρεία Vertex και στοχεύει στα αίτια της Κ.Ι., για την οποία μάλιστα είχε γίνει και σχετική καμπάνια στην Αγγλία, ώστε να το έχει ο Daniel έγκαιρα.  

Το 90% των ασθενών με Κ.Ι. παγκοσμίως, χρειάζεται το νέο 3πλό συνδυασμό Trikafta άμεσα. 

Δώστε μας τα όπλα να πολεμήσουμε!».

Όπως υπενθυμίζουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, στις 19 Νοεμβρίου του 2019, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κ.Ι. και βραβευμένος CF Patient Advocate 2019 από το CF Europe, αρνήθηκε τη μεταμόσχευση πνευμόνων που περίμενε 2 χρόνια. Στόχος του ήταν η διεκδίκηση του επαναστατικού φαρμάκου Triklafta για όλους τους ασθενείς με Κ.Ι. Δύο ημέρες μετά, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάλεσε τη φαρμακευτική εταιρία Vertex ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αποζημίωσής του.