NEA

Προστατευτικές μάσκες από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ της Κρήτης

Προστατευτικές μάσκες από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ της Κρήτης

Με 250 προστατευτικές μάσκες θα εφοδιαστούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις κλινικές κορωνοϊού των νοσοκομείων της Κρήτης, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τις οποίες θα παραδώσει ο πρύτανης, Νίκος Κατσαράκης στην διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσαράκης, πρόκειται για προστατευτική μάσκα -ασπίδα προσώπου, η οποία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας και μπορεί να κατασκευαστεί στο   Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής  και Εμβιομηχανικής

«Είμαστε σε θέση να μπορούμε σε σύντομο χρόνο να παραδώσουμε σημαντικό αριθμό, που νομίζουμε ότι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της Κρήτης για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ. Είμαστε σε συνεννόηση με την διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο καταφέραμε να κατασκευάσουμε 15-20 προστατευτικές ασπίδες προσώπου και με την ενεργοποίηση κι άλλων ψηφιακών εκτυπωτών, θα καταφέρουμε μέχρι την Πέμπτη να έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή περίπου 250 και εφόσον χρειαστεί θα κατασκευάσουμε και άλλες» είπε ο κ. Κατσαράκης.

 Οι μάσκες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένες φορές και έχουν τη δυνατότητα να αποστειρώνονται. Είναι φτιαγμένες από υλικά βιοσυμβατά, όπως εξήγησε ο κ. Κατσαράκης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας.

«Κατασκευάζονται από πολυγαλακτικό οξύ και το υλικό pet που χρησιμοποιείται στα πλαστικά μπουκάλια νερού. Η διαδικασία της κατασκευής τους περιλαμβάνει ένα πλαστικό νήμα από το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο θερμαίνεται σε μία θερμοκρασία και στη συνέχεια εξωθείται μέσω κάποιου ακροφυσίου και με βάση ένα ψηφιακό σχέδιο που υπάρχει στον υπολογιστή, σχηματίζεται το τελικό προϊόν. Μπορούμε να αναπτύξουμε αυτή την τεχνολογία μέσα στο Εργαστήριο και εμείς σε αυτή τη φάση ενεργοποιηθήκαμε προκειμένου να στηρίξουμε με τις δυνάμεις μας το δημόσιο σύστημα υγείας» συμπλήρωσε ο κ. Κατσαράκης.