ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Να μην προχωρήσουν ακόμη οι φαρμακοποιοί στη διάθεση διαγνωστικών τεστ για την COVID

Να μην προχωρήσουν ακόμη οι φαρμακοποιοί στη διάθεση   διαγνωστικών τεστ για την COVID

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πρωτοβουλία και για το θέμα της διάθεσης στην αγορά των διαγνωστικών τεστ για την COVID -19 ανέλαβαν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι επιθυμούν  την παροχή στους πελάτες τους, αξιόπιστης βοήθειας, στην πολύ δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνει ο κόσμος ολόκληρος και όχι εκμετάλλευσης του πανικού που έντεχνα κάποιοι δημιουργούν προς όφελος της τσέπης τους.

Έτσι, με επιστολή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την οποία απέστειλε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές ότι κάλεσε τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας να μην προχωρήσουν στον εφοδιασμό τέτοιων τεστ, μέχρι νεότερης οδηγίας από την πολιτεία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα εάν και ποια από αυτά τα τεστ μπορούν να βοηθήσουν πράγματι τους πολίτες.

Στην επιστολή του ο ΠΦΣ ζητά ενημέρωση για το θέμα από την πολιτεία αλλά και τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στην επιτροπή που θα διαμορφώσει τις οδηγίες χρήσης τους.

Αναφέρει ο ΠΦΣ:

«Κατόπιν της ενημέρωσης που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για την επιδημία του COVID-19 στις 27 Μαρτίου, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και τα όσα ανέφερε σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ για τον COVID-19, στάλθηκε επιστολή προς τα φαρμακεία της χώρας μέσω της οποίας τους κοινοποιούσαμε τις νεότερες πληροφορίες και τους συστήναμε να μην προχωρήσουν σε εφοδιασμό τέτοιων τεστ μέχρι νεότερης οδηγίας από την Πολιτεία.

Επιδίωξη μας είναι οι φαρμακοποιοί μαζί με όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να συμβάλλουν, υπό τον συντονισμό της Πολιτείας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Για να το επιτύχουμε αυτό θα θέλαμε να έχουμε διαρκή ενημέρωση σχετικά με το εν λόγω θέμα και ειδικότερα θα επιθυμούσαμε όποτε κριθεί κατάλληλη η χρήση τέτοιων τεστ στην κοινότητα, να εκδοθούν οδηγίες σχετικά:

 α) Με το ποια τεστ είναι αποτελεσματικά και ασφαλή

β) Πότε αυτά θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθούν

γ) Σε ποιες περιπτώσεις ασθενών θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθούν

 Στη διαμόρφωση αυτή των οδηγιών θα θέλαμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ομάδα εργασίας για να συμβάλλουμε στο έργο της».