ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

COVID - 19: Επιτέλους...ξυπνήστε!

COVID - 19: Επιτέλους...ξυπνήστε!

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ανάγκη συνειδητοποίησης εκ μέρους ενός πολύ μεγάλου μέρους των πολιτών του λάθους στο οποίο τον οδήγησε η ανασφάλεια και ο πανικός με το ξέσπασμα της πανδημίας CONVID – 19  επισημαίνει με σχετική ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επιτέλους… ξυπνήστε!!!!» ο κ. Λουράντος επικαλείται την τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανάγκη ή μη χρήσης προστατευτικής μάσκας από τους πολίτες.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε εχθές (30/3) και αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η χρήση των μασκών αυτή τη στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται, όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν.

Αυτοί που ούτως ή άλλως εάν είχαν ήπια συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω. Ούτως ή άλλως, μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης, του να διατηρούμε την απόστασή μας, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθιξε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που καθημερινά κάνει το υπουργείο Υγείας για τις εξελίξεις της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Ειδικές κλινικές μελέτες, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις.

Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη χρήση της μάσκας έχει ταλαιπωρήσει απίστευτα το σύστημα υγείας της χώρας μας σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο καθώς δημιούργησε ελλείψεις για τους υγειονομικούς αλλά και εκτόξευσε τις τιμές και δημιούργησε τις συνθήκες ανάπτυξης φαινομένων κερδοσκοπίας.

Παράταση έως 6/4 για ερωτηματολόγια

Στο ζήτημα υπήρξε παρέμβαση της δικαιοσύνης αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μάλιστα με επιστολή της (δες εδώ) η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενημέρωσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι δίνει μία παράταση για την υποβολή στοιχείων που αφορά την έρευνα που διεξάγει στην αγορά υγειονομικού υλικού μέσω της αποστολής ερωτηματολογίων έως τα μεσάνυχτα της 6ης Απριλίου καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή «κατανοούμε τον φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζετε αυτήν την περίοδο».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ευχαριστεί τον ΠΦΣ «για την ανταπόκριση μεγάλου μέρους των μελών σας στο ερωτηματολόγιο μας» σημειώνοντας ότι «τα μέλη σας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής υγειονομικής κρίσης και για το λόγο αυτό εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη».

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε λάβει πάνω από 2000 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και πολλών φαρμακείων με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς.

Η έρευνα έχει στόχο μεταξύ άλλων «και να απομονώσει εκείνες τις μεμονωμένες περιπτώσεις αισχροκέρδειας που παρατηρούνται και που δυστυχώς έχουν αδίκως αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των εταιρειών συγκεκριμένων κλάδων» αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι το οποίο οι φαρμακοποιοί και οι εκπρόσωποί τους το βλέπουν καθημερινά αντιδρώντας (δες εδώ).