NEA

81 νέα κρούσματα, 1.415 το σύνολο, 90 διασωληνωμένοι

81 νέα κρούσματα, 1.415 το σύνολο, 90 διασωληνωμένοι

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα έχουμε παγκοσμίως 885.000 κρούσματα  και 44.200 θανάτους αλλά και 185.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν, ανέρρωσαν.

Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 189.000 κρούσματα και υπάρχουν ήδη 4099 νεκροί. Ομοίως στην Ιταλία έχουν καταμετρηθεί 105.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 10.428 θάνατοι. Στην Ισπανία το τελευταίο 24ωρο χάθηκαν 684 άνθρωποι με covid-19. Συνολικά στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 421.000 περιπτώσεις και 21.000 θάνατοι.

Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 81 νέα κρούσματα, συν άλλα 20 (από χθες πιστοποιημένα) στο κρουαζιερόπλοιο κι έτσι με όλα μαζί, καταμετρούμε 1.415.

Σήμερα επίσης, έχουμε 90 διασωληνωμένους, με μέσο όρο ηλικίας 66 έτη εκ των οποίων μόνο οι 14 ήταν γυναίκες. Επίσης το 57% είναι με υποκείμενο νόσημα και 6 βγήκαν από ΜΕΘ καθώς παρουσίασαν βελτίωση.

Ένας ακόμη θάνατος προστέθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον δυσάρεστο απολογισμό στα 50 συνολικά άτομα στη χώρα, με μέση ηλικία τα 72 έτη εκ των οποίων 12 ήταν γυναίκες. Το 94% ήταν με υποκείμενο νόσημα ή και μεγάλη ηλικία. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17.350 τεστ.

Σχετικά με αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία αυτών που νοσηλεύτηκαν και νοσηλεύονται ακόμα στα νοσοκομεία, ο κ. Τσιόδρας δεν είχε στη διάθεσή του ακριβή νούμερα αλλά όπως είπε ένα 20-25% του συνόλου των κρουσμάτων χρειάζεται νοσηλεία- οι περισσότεροι σε  απλούς θαλάμους-κι άλλοι έχουν λάβει εξιτήριο ή παρέμειναν όλο το διάστημα στο σπίτι.

Οι ασθενείς είναι από 20 ως 65 ετών περίπου. Σε ελάχιστες περιπτώσεις πάνε άσχημα και ελάχιστοι πεθαίνουν, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με τις μάσκες στο γενικό κοινό

Ο ΠΟΥ και το ECDC συστήνουν χρήσει ιατρικής μάσκας μόνο για τα άτομα με συμπτώματα ή για τους φροντιστές τους. Αλλά υπάρχει διχογνωμία, συμπεριλαμβανομένου Κινέζου ειδικού, που πιστεύει ότι χρειάζεται η χρήση τους από όλους. «Είναι η πανδημία των αβεβαιοτήτων και των ερωτηματικών», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Και μάλιστα πρόσθεσε ότι ενθαρρύνουν στην Ασία τους πολίτες να φορούν μάσκες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να συμφωνούν. «Εμείς είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας που δεν το επιβεβαιώνει αυτό. Και με την τεράστια έλλειψη μασκών παγκοσμίως, το στηρίζουμε αυτό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με αναφορές για ελλιπή καταγραφή θανάτων

«Πιστέψτε με. Είμαστε ανοιχτοί σε επιστημονική κριτική. Αν είχαμε περισσότερους θανάτους, θα τους περιέγραφαν τα ληξιαρχεία σε αληθινό χρόνο. Τα δεδομένα από τα ληξιαρχεία μας αφορούν το σύνολο της χώρας και το σύστημα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Το σύστημα επιτήρησης θνησιμότητας εφαρμόζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος και καταγράφει άμεσα την αύξηση θανάτων όταν υπάρχει επιδημία. Δεν έχει καταγράψει λοιπόν παραπάνω από την αναμενόμενη».

Θεραπευτικά πρωτόκολλα για παιδιά

Στην ειδική επιτροπή, συνεδρίασε σήμερα υπο-ομάδα παιδιάτρων και εγκρίθηκαν ειδικές οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους όπου και ορίστηκαν οι θεραπευτικοί αλγόριθμοι για τη νόσο.

Ο κ. Τσιόδρας απέστειλε θερμές ευχαριστίες και περαστικά σε κάποιους από τους ασθενείς και υγειονομικούς που επισκέφτηκε σήμερα:

«Συνοδεία ενός σεμνού ανθρώπου, του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, του Χρήστου Ροϊλού, επισκέφτηκα σήμερα ασθενείς, και συγκεκριμένα τον Ιωσήφ, την Κωνσταντίνα, τον Παναγιώτη την Ελένη, τον Αναστάση, την Κατερίνα, τον κ. Νίκο, τη Βιολέτα, τη Μαρία που είναι και έγκυος και άλλους, και τους εύχομαι τα περαστικά μου. Επίσης ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ήρωες της πρώτης γραμμής, τη Νάντια, τον Παναγιώτη, τη Στυλιανή, την Αναστασία, το Χρήστο, τη Δήμητρα, τη Βιβή, το Θοδωρή, τον Περικλή, κι όλους τους άλλους που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε».

Τι ανέφερε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά με τα μέτρα

«Κάποιοι μιλούν για το αυστηρό ύφος μου. Όσο άδικη κριτική κι αν δεχτούμε, έτσι θα κινηθούμε. Την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών μένει στο σπίτι, κάποιοι λίγοι συμπολίτες μας αδιαφορούν. Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και -ναι- η αυστηρότητά μας είναι για αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν. Ευγνωμονούμε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζοντας τις θυσίες τους. Μαζί τους δείχνουμε υπομονή και επιμονή μέχρι να πάρουμε τη νίκη. Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δεικτική στους λίγους απερίσκεπτους και δεν θα ανεχτούμε την ανεύθυνη στάση τους. Δεν είναι θέμα μαγκιάς αλλά υπευθυνότητας για μια ολόκληρη κοινωνία. Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Αντλώ δύναμη από τους πολλούς».

Άλλη μια κοινότητα σε καραντίνα στη βόριο Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε καραντίνα μπαίνει από απόψε και για 14 ημέρες η Κοινότητα Φούστανου στην Έδεσσα. Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 48 ωρών τους  οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Το ιστορικό με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο αρόδο έξω από τον Πειραιά. Ξεκίνησε στις  7 Μαρτίου από το Τσεσμέ της Τουρκίας, για να πάει στην Ισπανία ως πλωτό ξενοδοχείο αλλά στο δρόμο ανακοινώθηκε η πανδημία. Η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και δεχτήκαμε εμείς να βοηθήσουμε. Ενώ προχωρούσαμε την διαδικασία επαναπατρισμού του πληρώματος, ενημερωθήκαμε για ένα θετικό τεστ σε μέλος του πληρώματος  73 ετών, όπου από τις 28 Μαρτίου νοσηλεύεται στη Νίκαια.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε στις 30/3 στο πλοίο, δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες και έγιναν τεστ στις στενές επαφές του ασθενούς, με 20 να έχουν βρεθεί θετικοί από χθες. Στη συνέχεια, έγινε διαχωρισμός του πληρώματος σε υψηλού, μέτριου και μικρού κινδύνου και διαχωρίστηκαν. Αύριο, νέο κλιμάκιο θα κάνει τεστ στο υπόλοιπο πλήρωμα.

Ειδικά για τα νησιά

Θα απαγορευτούν πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ιδιωτικών ελικοπτέρων σε νησιά χωρίς κρούσμα κορωνοϊού.

Παραχώρηση κλινών από ιδιωτικά νοσοκομεία

Σήμερα παραχωρήθηκαν στο ΕΣΥ 50 κλίνες του «Υγεία» και 50 του «Μετροπόλιταν». Επίσης παραχωρήθηκαν για χρήση στο ΕΣΥ, από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» 12 κλίνες ΜΕΘ και 53 κανονικές κλίνες νοσηλείας.

Χρήματα στη τοπική αυτοδιοίκηση 

Η τοπική αυτοδιοίκση θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση  12 εκατομμυρίων ευρώ, για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, που εξυπηρετεί 70.000 πολίτες και άλλες δράσεις βοήθειας των τοπικών κοινωνιών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 273 Δήμοι με 3047 υπαλλήλους ενώ το προσωπικό αυξάνεται και από υπαλλήλους των από ΚΑΠΗ και άλλων δομών που έχουν προσωρινά κλείσει.

Τέλος, κάθε Δήμος θα έχει τηλεφωνικό κέντρο για την βοήθεια των πολιτών και θα διανέμονται κατ’ οίκον γεύματα σε όσους σιτίζονταν από τους Δήμους.