NEA

Η.Π.Α.: 6 συστάσεις από τους ειδικούς για να αντιμετωπιστεί η επιδημία σε 10 εβδομάδες

Η.Π.Α.: 6 συστάσεις από τους ειδικούς για να αντιμετωπιστεί η επιδημία σε 10 εβδομάδες

Σύμφωνα με δημοσίευση της 1ης Απριλίου 2020, στο New England Journal of Medicine, κατά τους ειδικούς, οι περισσότερες αναλύσεις υποθέτουν ότι τόσο η πανδημία όσο και η οικονομική επιβράδυνση στην Αμερική θα διατηρηθούν για μια περίοδο πολλών μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πανδημίας που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, και για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέχρι τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  1. Καθιέρωση ενός Υπεύθυνου για την Πανδημία. Αυτό το πρόσωπο πρέπει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη του Προέδρου των ΗΠΑ και πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού. Το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να είναι απλός συντονιστής μεταξύ των Οργανισμών. Αυτός ο διοικητής φέρει την πλήρη εξουσία και την εξουσία του αμερικανικού προέδρου να κινητοποιήσει κάθε πολιτικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται για να κερδίσει αυτόν τον «πόλεμο».
  2. Πραγματοποίηση εκατομμύριων διαγνωστικών εξετάσεων. Δεν χρειάζεται ο καθένας να εξετάζεται, αλλά τουλάχιστον όλοι με συμπτώματα. Οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν για να εκτελέσουν εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις τις επόμενες 2 εβδομάδες, διότι χωρίς διάγνωση δεν μπορεί να εκτιμηθεί και το εύρος της κατάστασης.
  3. Προμήθεια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μασκών, γαντιών και ειδικού εξοπλισμού. Οι άφθονες προμήθειες εξοπλισμού ατομικής προστασίας θα πρέπει να αποτελούν το βασικό ζήτημα για κάθε υγειονομικό εργαζόμενο των Η.Π.Α. που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, φροντίζει ασθενείς και εξετάζει για λοιμώξεις.
  4. Διαχωρισμός του πληθυσμού σε πέντε ομάδες για να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Πρέπει πρώτα να μάθουμε ποιος είναι μολυσμένος. Δεύτερον, ποιος πιθανολογείται ότι είναι μολυσμένος. Τρίτον, ποιος έχει εκτεθεί. Τέταρτον, αυτός που δεν είναι γνωστό ότι έχει εκτεθεί ή μολυνθεί, και η πέμπτη κατηγορία είναι αυτοί που έχει ανανήψει από λοίμωξη και έχουν επαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. Πρέπει να δράσουμε με βάση συμπτώματα, εξετάσεις, δοκιμασίες (επί του παρόντος, δοκιμασίες αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης για την ανίχνευση του ιικού RNA) και εντοπισμό εκείνων που ανήκουν σε καθεμιά από τις πρώτες τέσσερις ομάδες. Η ικανότητα να εντοπιστεί η πέμπτη ομάδα - όσοι είχαν προηγουμένως μολυνθεί, τώρα έχουν θεραπευτεί και είναι επαρκώς άνοσοι - απαιτεί ύπαρξη εξετάσεων που βασίζονται σε αντισώματα.
  5. Να εμπνευστεί και να κινητοποιηθεί ο λαός. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι έχουν ένα ρόλο να παίξουν και ουσιαστικά όλοι είναι πρόθυμοι. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενταθούν. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου έκθεσης και να υποστηρίξει τους φίλους και τους γείτονές του σε αυτή την κρίσιμη εποχή. Αφού όλοι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν τις μάσκες που χρειάζονται, στη συνέχεια θα μπορούν να προσφερθούν  χειρουργικές μάσκες και απολυμαντικά χεριών σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό. Εάν όλοι φορούν χειρουργική μάσκα έξω από το σπίτι, εκείνοι που είναι προ-συμπτωματικοί και μολυσμένοι θα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους. Και αν ο καθένας φοράει μάσκα, δεν υπάρχει στίγμα.
  6. Χρησιμοποίηση επιστημονικής γνώσης, ενώ γίνεται η βασική και κλινική έρευνα ταυτοχρόνως. Οι κλινικοί ιατροί χρειάζονται καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες που να καθορίζουν τις περιπτώσεις όπου η κατάσταση του ασθενούς είναι επιρρεπής σε ταχεία επιδείνωση ή/και θάνατο. Οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση της αντίδρασης στη δημόσια υγεία και την επανέναρξη της οικονομίας θα πρέπει να καθοδηγούνται από την επιστήμη. Αν μάθουμε πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι είναι πλέον άνοσοι, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν στις δουλειές τους και στην καθημερινότητα. Είναι ασφαλές για τους άλλους να επιστρέψουν στην εργασία; Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο της μόλυνσης που εξακολουθεί να υφίσταται, από τη φύση των πιθανών εκθέσεων στο χώρο εργασίας και από τον αξιόπιστο έλεγχο και την ταχεία ανίχνευση νέων περιπτώσεων. Μπορούν τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια; Αυτό εξαρτάται από αυτό που μαθαίνουμε για τα παιδιά ως φορείς του ιού προς τους δασκάλους, τους γονείς και την Τρίτη ηλικία. Πόσο επικίνδυνα είναι οι μολυσμένα χώροι και οι επιφάνειες; Αυτό εξαρτάται από την επιβίωση του ιού υπό διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες και σε διάφορα υλικά.

 

Το άρθρο αυτό που υπογράφεται από τον Harvey V. Fineberg (από το Gordon and Betty Moore Foundation, Palo Alto, CA, και από την National Academies Standing Committee on Emerging Infectious Diseases and 21st Century Health Threats, Washington, DC) αναφέρει ότι με αυτά τα μέτρα θα μπορέσουν να ανακουφίσουνε τους Αμερικανούς και να τους βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη θλίψη και την απώλεια, να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη λοίμωξη Covid-19, να διατηρήσουν την οικονομική τους ισχύ και να είναι σε ισχυρότερη θέση για να βοηθήσουνε άλλες χώρες.
Επίσης, σημειώνεται στο άρθρο ότι με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τόσο τον κορωνοϊό όσο και άλλες αναδυόμενες απειλές στον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και αποτελεσματικών εμβολίων. Η αναζωογόνηση των υποδομών δημόσιας υγείας θα ενισχύσει τις εθνικές, κρατικές και τοπικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών. Η διαμόρφωση ακριβών προγνωστικών μοντέλων για αναδυόμενες λοιμώξεις θα βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα. Με την άμεση υλοποίηση αυτών των 6 βημάτων, οι Αμερικάνοι θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως κάθε χρόνο την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία (D-Day) στις 6 Ιουνίου 2020, την ημέρα που η Αμερική θα δηλώνει τη νίκη επί του κορωνοϊού.