ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Βαρύ το τίμημα της κρίσης με τον κορωνοϊό για τους φαρμακοποιούς

Βαρύ το τίμημα της κρίσης με τον κορωνοϊό για τους φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Η κυβερνητική αδιαφορία για τους φαρμακοποιούς έστειλε 276 άτομα στο νοσοκομείο» Δεν πρόκειται για κάποιο ελληνικό δημοσίευμα αλλά για τον τίτλο (Government neglect of pharmacists causes 276 hospitalizations) δημοσιεύματος του ισπανικού διαδικτυακού μέσου elEconomista.es μέσα από το οποίο εκφράζεται η άποψη ότι οι φαρμακοποιοί δεν αντιμετωπίστηκαν με τον τρόπο που θα έπρεπε από τους κυβερνώντες, αν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό.  Να σημειωθεί εδώ ότι η Ισπανία αυτή τη στιγμή με 10.935 θανάτους -932 νεκροί σε μία μέρα και 7.472 νέα κρούσματα, και 117.110 συνολικά- είναι από τις χώρες εκείνες που έχουν πληγεί σφοδρά από τον SARS CoV 2.   

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα δεδομένα από το μητρώο των ατόμων που επλήγησαν από την COVID -19  στην Ισπανία τα οποία δημοσιεύτηκαν την 1η Απριλίου 276 εργαζόμενοι φαρμακείων ήταν σε καραντίνα, 126 φαρμακεία είχαν έναν πληγέντα εργαζόμενο, 57 φαρμακεία έμειναν κλειστά και το χειρότερο 8 φαρμακοποιοί έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους οι έξι ήταν από τη Μαδρίτη, ένας από τη La Rioja και ένας φαρμακοποιός από το Ciudad Real.

Το ζήτημα είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα ότι δεν υπήρξε μέριμνα από το κράτος για επαρκή προστασία των φαρμακοποιών απέναντι στους αδιάγνωστους πελάτες που φέρουν τον ιό και επισκέπτονται το φαρμακείο για να προμηθευτούν παρακεταμόλη ή κάποιο άλλο φάρμακο προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο άλλο αίτιο και όχι στον SARS CoV 2.

To λάθος σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου ήταν ότι δεν είχε εγκαίρως υπάρξει μέριμνα ώστε οι φαρμακοποιοί να τηρούν -λόγω του κομβικού τους ρόλου στο σύστημα υγείας- μέτρα ασφαλείας για να προστατέψουν αφενός τον εαυτό τους, αφετέρου να εμποδίσουν τη διασπορά του ιού στους επισκέπτες των φαρμακείων τους.  Επιπλέον δεν διατέθηκε στους φαρμακοποιούς ο απαραίτητος εξοπλισμός για την προστασία τους.

Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί κινήθηκαν και πίεσαν την κυβέρνηση να τους συμπεριλάβει μαζί με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας σε αυτούς που εκτίθενται σε κίνδυνο και για τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνονται τα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας. 

Ο Jesus Aguilar, πρόεδρος του Ισπανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου υπενθύμισε την ανάγκη εφαρμογής των μέγιστων εγγυήσεων ασφάλειας και της ανάγκης οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν εξοπλισμό ατομικής προστασίας. «Με τον τρόπο αυτό το μεταφέραμε στο Υπουργείο Υγείας στις 13 Μαρτίου και επαναλήφθηκα μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσοκόμους και κτηνιάτρους στις 24 Μαρτίου». Υπό την έννοια αυτή, επέμεινε επίσης στο αίτημα προς τον Υπουργό Υγείας να συμπεριλάβει τους φαρμακοποιούς μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που δοκιμάζονται για το Covid-19, όπως ήδη κάνουν μερικές αυτόνομες κοινότητες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε επίσης η Ένωση εργοδοτών των φαρμακοποιών FEFE, καθώς δεν γίνεται αντιληπτό ότι οι γενικές και οι αυτόνομες διοικήσεις ξεχνούν τους φαρμακοποιούς και δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας υγείας. «Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για το γεγονός ότι οι αρχές δεν αντιδρούν δίνοντας μας τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας και ότι πρέπει να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε υψηλό κίνδυνο και ότι παρέχουμε υπηρεσίες πρωί, απόγευμα και βράδυ σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ισπανία. Θέλουμε να το εννοούμε ότι φροντίζουμε ηλικιωμένους και άρρωστους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή τους και οι οποίοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εάν απουσιάζουν τα φαρμακεία».

Το Γενικό Συμβούλιο Φαρμακοποιών της Ισπανίας επιμένει στην ανάγκη να επιδείξουν προσοχή όλοι οι φαρμακοποιοί και οι επαγγελματίες του φαρμακείου, ακολουθώντας τη συμβουλή των διαδικασιών που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία τόσο των εργαζομένων στα φαρμακεία όσο και των ασθενών που τα επισκέπτονται

Επιπλέον, υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη να ακολουθήσουν τις συμβουλές των φαρμακοποιών όταν πηγαίνουν στα φαρμακεία και να το πράττουν μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Ο Jesús Aguilar εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους των θανόντων με την ευχή να ανακάμψουν οι πληγέντες. «Επιμένουμε ότι οι φαρμακοποιοί, ως οι πιο στενοί και πιο προσβάσιμοι επαγγελματίες υγείας, ήταν και είναι κοντά στους πολίτες για να τους βοηθήσουν πριν πάνε σε άλλα κέντρα παροχής ιατρικής βοήθειας ή σε κέντρα όπου θα επιβεβαιωθεί η μετάδοση του ιού».

Η μάχη αυτή που δίνουν οι φαρμακοποιοί όπως και όλοι οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διεξάγεται σ’ ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, όπου η επιστημονική κοινότητα διεθνώς καταβάλλει προσπάθειες να αναγνωρίσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο αόρατος, όπως έχει χαρακτηριστεί, εχθρός. Ήδη νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από την Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS), θέτει νέους προβληματισμούς για το εάν τελικά πρέπει ή δεν πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιείται η μάσκα ως μέτρο πρόληψης του ιού, καθώς πιθανολογείται ότι ο SARS CoV 2 να μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα απλώς με την αναπνοή.

Η πρόληψη πλέον παίρνει άλλη διάσταση ως έννοια και την ευθύνη γι’ αυτό φαίνεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τη θεωρεί κανείς ως υποχρέωση μόνο της πολιτείας.

Στην Ελλάδα οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί πήραν από νωρίς την τύχη στα χέρια τους (δες εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ) και έτσι σ’ έναν μεγάλο βαθμό συνέβαλαν όχι μόνο στο να μην υπάρχουν πολλά και σοβαρά κρούσματα στα φαρμακεία μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακοϋπαλλήλων αλλά και οπωσδήποτε στο να μη υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμηθεί από την πολιτεία όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί. Από την πλευρά τους και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα παίρνοντας διδάγματα από τα σωστά και τα λάθη που υπήρξαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.