NEA

Η «συγκρατημένη αισιοδοξία» και ένα πειραματικό φάρμακο δίνουν ελπίδες

Η «συγκρατημένη αισιοδοξία» και ένα πειραματικό φάρμακο δίνουν ελπίδες

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως ανακοίνωσε ο καιηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε σήμερα παγκοσμίως καταγεραμμένα 1.400.000 κρούσματα και 555.188 θανάτους, ενώ 222.000 ανέρρωσαν. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη 245.000 κρούσματα και 6.098 νεκρούς. Η Βρετανία έχει καταγεγραμμένες 441.000 περιπτώσεις ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουμε 38.495 θανάτους εκ των οποίων οι 13.917 στην Ιταλία. 

Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 99 νέα κρούσματα και συνολικό 1613, εκ των οποίων τα 119 είναι αυτά που αφορούν το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα 335 σχετίζονται με άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και 563 είναι επαφές  κρούσματος. 

Σήμερα 92 είναι οι διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 23 είναι μόνο γυναίκες με, μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη και με το 70% να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης, 11 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Σήμερα έχουμε καταγράψει 6 νεκρούς και 59 συνολικά στη χώρα, με μέση ηλικία τα 69 έτη και με το  95% να είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Στη χώρα έχουν γίνει 22.437 τεστ μέχρι σήμερα.

Σε συνεργασία με λοιμωξιολόγο και την Ελληνική Ιατρική Εταιρία Εργασίας έγινε υπαγωγή ατόμων με ειδικές ασθένειες, στις διατάξεις Π. Ν. Π.

Επίσης, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων πήγε για προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο στους τρόφιμους του Γηροκομείου Αθηνών. Δόθηκαν οδηγίες για τα ύποπτα περιστατικά, έγινε διανομή προστατευτικού υλικού και εκπαίδευση του προσωπικού.

Επιστημονικά νέα

Σήμερα ο κ Τσιόδρας αναφέρθηκε στα ζώα συντροφιάς. «Έως σήμερα είχαν παρουσιαστεί τρία περιστατικά με ζώα που νόσησαν, μία γάτα και δύο σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ. Άλλη μελέτη έδειξε ότι μόνο οι γάτες έχουν ήπια νόσηση και όχι οι σκύλοι ή άλλα ζώα. Να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για πειράματα που τους έβαλαν μεγάλες ποσότητες ιού στη μύτη, και δεν είναι όπως στην πραγματικότητα. Παρόλα αυτά δεν προκύπτει να έχουν σημαντικό ρόλο οι γάτες στη μετάδοση στον άνθρωπο».

Πρόσφατα αποτελέσματα από την Κίνα δείχνουν σημαντική πρόοδο ενός νέου πειραματικού φαρμάκου για την πρόληψη. «Είναι πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο αυτή την στιγμή» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να είμαστε προσεκτικοί σε ανακοινώσεις θεραπειών πριν αυτές κριθούν από την επιστημονική κοινότητα.

Ευχαριστίες σε δύο σημαντικές κατηγορίες επαγγελματιών

Ο κ. Τσιόδρας θέλησε σήμερα να ευχαριστήσει δύο ομάδες επαγγελματιών: Το προσωπικό του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, «τους ευχαριστώ για την όσο το δυνατόν γρηγορότερων μεταφορά περιστατικών στα νοσοκομεία. Η έγκαιρη παρέμβασή τους αποτελεί σημαντικό κρίκο στη διαχείριση της πανδημίας», είπε.

Επίσης σε ό,τι αφορά την δεύτερη ομάδα ανέφερε «από την καρδιά μου ευχαριστώ τους γιατρούς των ΜΕΘ. Χάρις στις προσπάθειές τους βλέπουμε καθημερινά καλά αποτελέσματα στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου».

Νίκος Χαρδαλιάς: Νέοι περιορισμοί και έλεγχοι

«Η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί αυστηρά τήρηση τα μέτρα. Και ο κρατικός μηχανισμός κάνει ό,τι πρέπει. 

Σε ότι αφορά στη Ριτσώνα συνεχίσαμε με ιχνηλατήσεις με low risk επαφές της γυναίκας που γέννησε στο "Αλεξάνδρα" και 22 αρνητικά τεστ (90 ) συνολικά».

«Σε ό,τι αφορά το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", βρέθηκα σήμερα στην πύλη Ε12 όπου βρίσκεται δεμένο το πλοίο. Έγινε ειδική σύσκεψη, όπου οριστικοποιήσαμε τις λεπτομέρειες για την εκκένωση (από τους συνολικά 382 επιβάτες οι  121 είναι θετικοί, οι δύο στο νοσοκομείο, και 261 αρνητικοί) του πλοίου. Από τους 119 που θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα μέσα στο πλοίο οι 65 είναι Τούρκοι, 17 Ινδονήσιοι, 16 Ουκρανία, 5 από την Ελλάδα.

Από τους 261 αρνητικούς, οι 31 είναι Έλληνες που εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνουν στο πλοίο ως προσωπικό ασφαλείας και θα παραμείνουν ως πλήρωμα υποστήριξης στο πλοίο, για άλλες 14 ημέρες αφού φύγουν οι θετικοί (σύνολο 28 ημέρες). Οι υγιείς θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία όπου θα παραμείνουν 14 ημέρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Κι άλλοι περιορισμοί κυκλοφορίας 

Σήμερα ανακοινώθηκε περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλιακή Πάτρας στις περιοχές -νότιο Πάρκο και στην Πλάζ Αγιάς. Ο περιορισμός επιβάλλεται από απόψε και για 14 ημέρες. Η απαγόρευση θα ισχύει από τις 14.00 μμ μέχρι τις 8 το πρωί, τις καθημερινές, και τα ΣΚ θα ισχύει όλη την ημέρα.

Επίσης αντίστοιχος περιορισμός κίνησης ξεκινάει στη παραλία Βόλου - στο πεζόδρομο Αργοναυτών από τη προσεχή Δευτέρα και για 14 ημέρες από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 8.00 το επόμενο πρωί και ολοκληρωτικά τα ΣΚ .

ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κοτσιόπουλος

Ξεκινάει η λειτουργία 5 Κέντρων Υγείας  στην Αττική σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα όπου και θα προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία αναφοράς. Τα πρώτα ΚΥ που θα λειτουργήσουν με τον τρόπο αυτό είναι στην Αλεξάνδρας, το ΚΥ Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων και Περιστερίου. Παρόμοια θα αναπτυχθούν ΚΥ και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε γιατρούς και εξετάσεις ενώ θα είναι δυνατή και η παραπομπή σε νοσοκομείο αναφοράς εφόσον χρειάζεται νοσηλεία. Για τους θετικούς στον κορωνοϊό που μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι, θα έχουν παρακολούθηση κατ' οίκον μέσω τηλεφώνου από τους γιατρούς του ΚΥ που επισκέφτηκαν. Θα υπάρχει σύντομα και τηλεσυμβουλευτική υπηρεσία και την οποία θα χρησιμοποιούν όσοι νοσούν. Οι υπηρεσίες προς τους πολίτες είναι δωρεάν.

Οι γιατροί των ΚΥ και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα επισκέπτονται κατ’ οίκον ειδικά τους ευπαθείς, μόνους  σε απομακρυσμένα μέρη και τους χρόνια πάσχοντες. Για τον λόγο αυτό θα εφοδιαστούν με όλα τα μέσα προστασίας τους.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν την συνταγή με ένα απλό τηλεφώνημα και να παίρνουν τα φάρμακα επιδεικνύονταν μόνο τον αριθμό που θα λαμβάνουν στο κινητό τηλέφωνο οι ίδιοι ή άτομα που τους βοηθούν και έχουν εξουσιοδότηση.