NEA

Η τακτική των ΗΠΑ στην προμήθεια ιατρικών εφοδίων εξαγριώνει τους συμμάχους

Η τακτική των ΗΠΑ στην προμήθεια ιατρικών εφοδίων εξαγριώνει τους συμμάχους

Παραγγελία 200.000 μασκών που προορίζεται για τη Γερμανία από εργοστάσιο της 3Μ στην Κίνα "κατασχέθηκε" στην Μπανγκόκ, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας Γκάισελ, αποκαλώντας την, "πράξη σύγχρονης πειρατείας." Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τρυντώ αποκαλεί τον αποκλεισμό εξοπλισμού προστασίας και ιατρικών εφοδίων από τις ΗΠΑ, ένα μεγάλο λάθος και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να στραφεί εναντίον τους.

 

Από την Ευρώπη έως τη Νότια Αμερική, οι σύμμαχοι των Αμερικανών διαμαρτύρονται για την τακτική της «άγριας δύσης» που ακολουθεί η υπερδύναμη στην υπεράσπιση ή την παρεμπόδιση των αποστολών σε αγοραστές που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για ζωτικής σημασίας ιατρικά εφόδια.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία, ανώτεροι κυβερνητικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν πολύ υψηλότερα από την αγοραία τιμή για μάσκες ιατρικής ποιότητας από τον πρώτο παραγωγό την Κίνα. Μερικές φορές παρεμβαίνουν και συνάπτουν συμβάσεις μέσω υψηλότερων προσφορών, ακόμη και όταν οι Ευρωπαίοι αγοραστές πιστεύουν ότι έγινε μια συμφωνία. Παρόμοιο περιστατικό ανέφερε επίσης και ο Βραζιλιάνος υπουργός υγείας. 

«Τα χρήματα δεν έχουν σημασία, πληρώνουν οποιαδήποτε τιμή επειδή είναι απελπισμένοι», δήλωσε ένας Γερμανός ανώτερος αξιωματούχος σύμβουλος της Μέρκελ στο πρακτορείο Reuters. 

Μια πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε: "Οι Αμερικανοί, προσφέρουν πολλά χρήματα". 

Δεδομένου ότι ο ιός καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους και η πανδημία έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και αλλού προσπαθούν απεγνωσμένα να αγοράσουν προμήθειες για τους ιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και το κοινό. 

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκόσμια να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο καθώς και την έκρηξη χιλιάδων νέων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανταγωνισμός για τα πολύτιμα αποθέματα εντείνεται περαιτέρω.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συστήνει τώρα στους Αμερικανούς να φοράνε καλύμματα προσώπου από ύφασμα σε εθελοντική βάση για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά η οδηγία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι ο πληθυσμός να μη φορά χειρουργικές μάσκες καθώς αυτές προορίζονται για τους επαγγελματίες υγείας. 

Είπε επίσης ότι υπέγραψε μια οδηγία για να σταματήσει η εξαγωγή των μασκών N95, οι οποίες παρέχουν ουσιαστική προστασία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καθώς και άλλου ιατρικού εξοπλισμού που παράγεται στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική πολυεθνική 3Μ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Λευκός Οίκος την διέταξε να σταματήσει όλες τις αποστολές στον Καναδά και τη Λατινική Αμερική των αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που η 3Μ δήλωσε ότι η απόφαση θα έχει «σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες». 

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ, δήλωσε ότι η παρεμπόδιση της ροής του εξοπλισμού πέρα από τα σύνορα θα ήταν ένα "λάθος" που θα μπορούσε να στραφεί εναντίον των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι επαγγελματίες υγείας του Καναδά πηγαίνουν για δουλειά  καθημερινά στο Ντιτρόιτ. 

Σε άλλη περίπτωση, παραγγελία 200.000 μασκών που προορίζονταν για τη Γερμανία από εργοστάσιο της 3Μ στην Κίνα "κατασχέθηκαν" στη Μπανγκόκ. Ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, Αντρέας Γκέισελ, δήλωσε ότι αυτή η πράξη αποτελεί "πράξη σύγχρονης πειρατείας". 

"Ακόμα και σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μεθόδους της Άγριας Δύσης", είπε.

Υπάλληλος του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι οι αμερικανικές εταιρείες και η κυβέρνηση έχουν πληρώσει πολύ πάνω από την αγοραία τιμή για μεγάλο μέρος των ιατρικών εφοδίων που αγοράστηκαν από το εξωτερικό. 

Ο αξιωματούχος, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν «έως ότου έχουμε πάρα πολύ» και «θα μπορούσαμε ακόμα να ψάχνουμε προστατευτικό εξοπλισμό στο εξωτερικό μέχρι τον Αύγουστο». Συμπλήρωσε επίσης ότι «έχουμε πάρει κάθε κομμάτι από αυτό που μπορούμε». 

Η Λια Κρέιγκερ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτης ανάγκης (FEMA), του οργανισμού που συντονίζει την αναζήτηση ιατρικών ειδών στο εξωτερικό, δήλωσε ότι οι καταστροφές συχνά οδηγούν σε αυξήσεις τιμών για ορισμένα αγαθά.

"Αν προκαλέσει κάποια διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα δείτε να αυξάνεται το κόστος για ένα βασικό εμπόρευμα. Συμβαίνει αυτό." δήλωσε η Κρέιγκερ.

Στη Βραζιλία, ο υπουργός Υγείας Λουίς Ενρίκε Μαντέτα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα είχε «παρατήσει» ορισμένες παραγγελίες εξοπλισμού από τη Βραζιλία όταν ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε περισσότερα από 20 αεροσκάφη στη χώρα για να αγοράσει τα ίδια προϊόντα.

"Τα αποθέματα μας, με τα οποία αναμενόταν να μπορέσουμε να προμηθεύσουμε πολλούς άλλους, μειώθηκαν πολύ," είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του την Τετάρτη. Την Πέμπτη, ο Μαντέτα δήλωσε ότι η Βραζιλία κατάφερε να επιτύχει τελικά την παραγγελία για ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ρεάλ (228 εκατομμύρια δολάρια), αν και θα παραδοθεί μετά από 30 ημέρες. 

Μετρητά στο χέρι 

Μια δεύτερη γερμανική πηγή, στέλεχος εταιρείας που βοηθά τώρα τη Γερμανική κυβέρνηση να παραγγείλει μάσκες δήλωσε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου υπήρξε σημείο καμπής στις ποσότητες και τις τιμές και το συνέδεσε με την αυξημένη παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην αγορά.

Οι συμβάσεις δεν εγγυώνται πλέον την παράδοση, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας: "Η ζήτηση είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά".

Στη Γαλλία, τρεις περιφερειακοί αξιωματούχοι περιέγραψαν παρόμοια εικόνα. Ο Ζαν Ροτνέρ δήλωσε ότι υπήρξε ένας συνεχής αγώνας η διασφάλιση της παράδοσης παραγγελιών με μάσκες στην περιοχή του Grand Est, περιοχή από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, πριν εξαπλωθεί στο Παρίσι. 

Είπε επίσης ότι τα φορτία άλλαζαν χέρια την τελευταία στιγμή. "Ακόμη και στην πίστα του αεροδρομίου, οι Αμερικανοί πλήρωναν τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από αυτό που προσφέραμε", δήλωσε ο Ρότνερ στο ραδιόφωνο RTL France την Τετάρτη.

Η ομόλογός του στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, Βαλερί Πεκρέσε, δήλωσε ότι έχασε μια παραγγελία από μια χώρα με βαθιές τσέπες, αν και δεν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

"Βρήκαμε εφόδια πριν από λίγες μέρες, αλλά αποτύχαμε να τα αγοράσουμε, αφού άλλοι μας υπερέβησαν", δήλωσε η Πεκρέσε στο ραδιόφωνο της France info την Παρασκευή.

"Ήταν έτοιμοι να πληρώσουν τρεις φορές πάνω από την τιμή της αγοράς." 

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι επαληθεύει τις αναφορές αυτές.  "Λειτουργεί σύμφωνα με τις δυνάμεις τις αγοράς ", δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. "Αυτός που πληρώνει περισσότερα παίρνει και το έπαθλο."

 

Πηγή: Πρακτορείο Reuters