NEA

Επεκτείνονται τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου

Επεκτείνονται τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

 

Όπως είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σήμερα παγκοσμίως έχουμε 1.140.000 κρούσματα και  61.188 θανάτους ενώ 236.000 ασθενείς, ανέρρωσαν. Στις ΗΠΑ έχουν περισσότερους από 278.000 κρούσματα και 7.445 νεκρούς. Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε καταγεγραμμένα 517.000 κρούσματα και 40.903 θανάτους ενώ σήμερα η Ισπανία ξεπέρασε την Ιταλία στα κρούσματα με 124.000 καταγεγραμμένα. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 60 νέα κρούσματα και συνολικά 1673 εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες. Τα 343 κρούσματα συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 592 είναι από επαφή με γνωστό κρούσμα.

Σήμερα εξάλλου νοσηλεύονται στη χώρα μας 92 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη εκ των οποίων οι 20 μόνο είναι γυναίκες και το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή/ και ηλικία άνω των 70 ετών. Δέκα βγήκαν από τη ΜΕΘ. Σήμερα εξάλλου καταμετρήσαμε 9 ακόμα θανάτους και συνολικά 68 στη χώρα μας εκ των οποίων οι 19 μόνο είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

 

«Αυτή είναι μια πανδημία με πολλά ερωτηματικά. Τι αντιπροσωπεύουν οι θάνατοι;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας: «Βλέπουμε τώρα την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε 2 με 3 εβδομάδες πριν (αυτοί που νοσούν σοβαρά και πεθαίνουν κόλλησαν τον ιό περίπου πριν από αυτό το διάστημα). Επίσης βλέπουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που μπαίνει σε ΜΕΘ, δεν τα καταφέρνει».

Γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης

Ιδιαίτερη μνεία στην Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του ΕΚΠΑ έκαναν σήμερα οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς. Όπως είπαν, στον 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 10306 μπορούν να βρουν οι πολίτες «ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας». Τόσο υγιείς, που αισθάνονται πίεση αυτό το διάστημα, όσο και άνθρωποι με γνωστά ψυχολογικά προβλήματα, μπορούν να καλέσουν 8.00 με 20.00 καθημερινά και να μιλήσουν με ειδικούς που θα τους στηρίξουν.  

Ο κ. Τσιόδρας εξάλλου, ευχαρίστησε τον μικρό Σταύρο από το 1ο Γυμνάσιο Νίκαιας που του έγραψε επιστολή με ένα Πρωταπριλιάτικο αστείο χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως μια «ωραία αναλαμπή».

Τέλος, ο καθηγητής επέλεξε σήμερα να αναλύσει το θέμα της χρήσης μάσκας από τους μη γιατρούς. 

«Το ερώτημα πόσο συμμετέχουν στη διασπορά της νόσους αυτοί που νοσούν χωρίς  συμπτώματα, απαντάται θετικά μεν, ότι κάποιοι ναι, συμμετέχουν άθελά τους αλλά όχι σε μεγάλο ποσοστό. Γι’ αυτό χθες το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προαιρετική χρήση ενός υφασμάτινου καλύμματος στόματος και μύτης για όσους βρίσκονται με κόσμο γύρω τους. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το μήνυμα για τήρηση της απόστασης. Η σύσταση αναφέρεται για αυτούς που συγχρωτίζονται και εμείς έχουμε πει ως βασικό μέτρο να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό», είπε ο κ. Τσιόδρας. 

Και τόνισε: «Προσοχή αυτά τα καλύμματα δεν είναι οι χειρουργικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία. Τα μαντήλια, τα κασκόλ και τα υπόλοιπα υφασμάτινα καλύμματα μπορούν να προστατεύσουν τους άλλους αν εμείς που τα φοράμε είμαστε φορείς του ιού. Αλλά αν είμαστε υγιείς και κάποιος ασθενής φτερνιστεί μπροστά μας και ο ιός πάει πάνω στη μάσκα μας, τότε αν δεν την διαχειριστούμε σωστά κατά την αφαίρεσή της, θα κολλήσουμε ευκολότερα. Γι’ αυτό δεν τις συστήνουμε σε γιατρούς και νοσηλευτές. Με βάση τα δικά μας δεδομένα είναι μικρό το όφελος», κατέληξε.

Εξετάσεις μεταναστών στη Κέα

Όπως ενημέρωσε ο καθηγητής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πήγε σήμερα στη Κέα και εξέτασε 176 μετανάστες που θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τους εξέτασαν και ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Προληπτικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα για υγειονομικούς

Οριστικοποιήθηκε σήμερα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το σχήμα του πρωτοκόλλου προληπτικής και μετεκθεσιακής προφύλαξης, για γιατρούς και νοσηλευτές σε κέντρα αναφοράς. Σύντομα θα δίδεται σε όσους το θέλουν στα νοσοκομεία αναφοράς.

Ενημέρωση από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά

Όπως αποφάσισαν σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία, παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου, δηλαδή για άλλες 3 εβδομάδες ο περιορισμός στις μετακινήσεις, το Μένουμε σπίτι!

Επίσης, αρχής γενομένης από σήμερα, και καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος του μέτρου δεν θα διεκπεραιώνονται αλλαγές μόνιμης κατοικίας ηλεκτρονικά. Και για τυχόν δηλώσεις στις ΔΟΥ θα αυστηροποιηθεί η διαδικασία. 

Πλατφόρμες στήριξης

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ εγκαινίασε δύο διαδικτυακές πλατφόρμες:

Το citysolidarity.gov.gr (όπου θα μαζεύονται τρόφιμα, φάρμακα, εξοπλισμός στέγασης, δράσεις στήριξης κλπ. για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη).

Το animalsolidarity.gov.gr (όπου θα μαζεύονται τρόφιμα και κτηνιατρικά φάρμακα για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα ).

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε σε αυστηρό ύφος:

«Είμαι αναγκασμένος να πω το εξής: Ενώ οι περισσότεροι με υπομονή και επιμονή παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο, κάποιοι επιμένουν με τεχνάσματα να υπονομεύσουν την προσπάθεια. Παρά τον άστατο καιρό, παρουσιάστηκε κίνηση για έξοδο από τις πόλεις σε παράπλευρους δρόμους. Η στάση αυτών των ανθρώπων είναι απολύτως αντικοινωνική. Αλήθεια δεν βλέπει κανείς τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη; Δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλισης από τα μέτρα και τις επόμενες ημέρες. Μένει αυτό να αποδειχτεί. Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου:

«Έχουμε τονίσει ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού χρειαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ξεπεράσαμε κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 2000 και είμαστε σε παραπάνω από 4000 εγκρίσεις πρόσληψης στα νοσοκομεία. Και σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας γίνονται εγκρίσεις. Και δεν είναι μόνο θέμα αριθμών η ενδυνάμωση της ΠΦΥ αλλά και στο γεγονός ότι ενεργοποιήσαμε όλο το δίκτυο στήριξης με επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους, νοσηλευτές ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο φροντίδας των πολιτών. Η τηλεφωνική στήριξη, η τηλεσυμβουλευτική, η αποκλειστική χρήση ΚΥ μόνο για κορωνοϊό, η κατ΄οίκον επισκέψεις όλα συγκλίνουν προς τα εκεί. Όλα αυτά γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Και αυτό είναι μία ευκαιρία να δείξουμε στο κόσμο πως μπορούν να λύσουν τα προβλήματα χωρίς να πηγαίνουν στα νοσοκομεία». 

Σχετικά με την επάρκεια των τεστ για τον κορωνοϊό, ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε εξάλλου ότι στη μάχη των τεστ μπαίνει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσία όπου έχουμε εξασφαλίσει μεγάλη ποσότητα σε αντιδραστήρια και θα αρχίσουν εξετάσεις και από εκεί.