NEA

Eθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Ανάγκη συνέχισης των μεταμοσχεύσεων σε ασθενείς με επείγουσες ενδείξεις

Eθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Ανάγκη συνέχισης των μεταμοσχεύσεων σε ασθενείς με επείγουσες ενδείξεις

Ο ΕΟΜ κάνει έκκληση στους συμβατούς δότες μυελού των οστών και τους δότες αιμοπεταλίων να υποστηρίξουν, ειδικά αυτήν τη περίοδο, τις μεταμοσχεύσεις.

 

Θέλοντας να ενημερώσει και να καθησυχάσει τους συμβατούς δότες, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων τονίζει -με αφορμή φαινόμενα διστακτικότητας των συμβατών δοτών μυελού των οστών, να προσέλθουν στις μονάδες υγείας, προκειμένου να δώσουν αιμοποιητικά κύτταρα ή μόσχευμα μυελού των οστών για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα- σε ανακοίνωσή του ότι, εκτός από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από το υγειονομικό προσωπικό και όλο το Σύστημα Υγείας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των νοσούντων από τον κορονοϊό, ταυτόχρονα σε άλλες κλινικές της χώρας μας, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου, συνεχίζεται υπό αντίξοες συνθήκες η προσπάθεια θεραπείας  ασθενών με κακοήθειες και άλλα σοβαρά «τελικού σταδίου» νοσήματα.

«Οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν να γίνουν «τυπικές» ή περισσότερο «παράπλευρες» απώλειες της πανδημίας. Εάν μολυνθούν από τον κορονοϊό, κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους ασθενείς να καταλήξουν, αλλά κυρίως κινδυνεύουν να μην έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικές μεθόδους σωτήριες για τη ζωή τους, όπως η μεταμόσχευση οργάνων και ιστών και κυττάρων.

Παρότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μετατεθούν χρονικά οι μεταμοσχεύσεις, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Ειδικότερα, η άμεση μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών μπορεί να είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση κάποιων ασθενών με κακοήθη και αιματολογικά νοσήματα. Για αυτό, η δωρεά μυελού των οστών και η δωρεά αιμοπεταλίων, που βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν μετά τη μεταμόσχευση, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν απρόσκοπτα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με τα Κέντρα Δότη Μυελού των Οστών και τις αρμόδιες Αιματολογικές κλινικές, έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των διαδικασιών προετοιμασίας, πρόσβασης στο νοσοκομείο και λήψης κυττάρων από τους εγγεγραμμένους εθελοντές, που θα βρεθούν αυτή τη δύσκολη περίοδο να είναι συμβατοί δότες και που έχουν κληθεί ή θα κληθούν να προσφέρουν τη μοναδική σωτήρια θεραπεία για κάποιους ασθενείς. Τα ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ προς ενημέρωση των υποψήφιων δοτών και κάθε ενδιαφερόμενου.

Προς αποφυγήν παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι οι εκστρατείες προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που συλλέγουν δείγματα σιέλου με ειδικό εξοπλισμό συλλογής, από τα Κέντρα Δότη στην Ελλάδα, όπως το «Όραμα Ελπίδας» και το «ΚΕΔΜΟΠ - Χάρισε Ζωή», έχουν ανασταλεί προσωρινά για ευνόητους λόγους. Παρ όλα αυτά, τα Κέντρα αυτά συνεχίζουν απρόσκοπτα, μαζί με τον ΕΟΜ, το σημαντικό έργο των αναζητήσεων συμβατών δοτών για Έλληνες και ξένους ασθενείς από τους ήδη εγγεγραμμένους εθελοντές.

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να μην γνωρίζει σύνορα, όμως σύνορα δε γνωρίζουν και οι σωτήριες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Αυτές τις ημέρες ήρθε μόσχευμα μυελού των οστών από Γερμανό δότη για συμβατό Έλληνα ασθενή, ενώ έχει προγραμματιστεί η δωρεά κυττάρων από Έλληνα δότη σε συμβατό Τούρκο ασθενή, μάλιστα παιδί.

Ας μην αφήσουμε την επιδημία του κορωνοϊού να στερήσει τη ζωή και από ασθενείς των οποίων η μοναδική θεραπεία προέρχεται από το συνάνθρωπο».

 

Δείτε εδώ τα μέτρα προστασίας.