ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διευκολύνσεις και στήριξη της πολιτείας προς τους φαρμακοποιούς αλλά...

Διευκολύνσεις και στήριξη της πολιτείας προς τους φαρμακοποιούς αλλά...

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με θετικό τρόπο ανταποκρίθηκε η πολιτεία στα πρόσφατα αιτήματα που διατύπωσαν διά μέσω του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά, οι φαρμακοποιοί για τη διευκόλυνση της εργασίας τους αλλά και την οικονομική τους στήριξη σε μία περίοδο που -ειδικά από τη μέρα επιβολής των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες- το έχουν ανάγκη.

Έτσι λοιπόν από την μία μεριά ο ΕΟΠΥΥ και από την άλλη τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών στα οποία με επιστολές του είχε απευθυνθεί ο ΠΦΣ προχώρησαν στη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν αυτήν την περίοδο τους φαρμακοποιούς.

Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιο του (δες εδώ) για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του ΠΦΣ ξεκαθαρίζοντας τα εξής:

Στο αίτημα για κατάργηση αναγραφής ΑΦΜ κατά την παραλαβή δικαιούχων και συγγενών α’ και β’ βαθμού ότι απαιτείται μόνο η αναγραφή του αριθμού ταυτότητας και υπογραφή (άρθρο 49 ΠΝΠ για τις επανεκδιδόμενες συνταγές)

Ότι για την άυλη συνταγή που η ταυτοποίηση γίνεται μέσω TAXIS (άρθρο 36) απαιτείται μόνο υπογραφή του παραλαβόντος και

Ότι για συνταγές που συνταγογραφούνται και συνοδεύονται από το σώμα της συνταγής έγινε δεκτό το αίτημα του ΠΦΣ για κατάργηση της στρόγγυλης σφραγίδας από τις δημόσιες δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ)

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΠΦΣ προς την πολιτεία για την οικονομική στήριξη των φαρμακείων λόγω της κρίσης αποφασίστηκαν μέτρα  που αφορούν στην παράταση πληρωμής  ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών προς  ΔΟΥ, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση λειτουργίας  των φαρμακείων  με προσωπικό ασφαλείας (εκ περιτροπής εργασία), επιστροφή προκαταβολής φόρου και αναστολής προθεσμίας λήξης  αξιογράφων (δες εδώ).

Φαίνεται πάντως πως η προσπάθεια στήριξης των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών υγείας από πλευράς πολιτείας ελέω SARS CoV 2 που σημαίνει πίεση χρόνου για εξεύρεση λύσεων δεν ήταν πάντα ικανή να δώσει τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν προς επίλυση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή της περίφημης άυλης συνταγής η οποία παρουσιάστηκε επίσημα την Παρασκευή 3 Απριλίου σε τηλεδιάσκεψη, όπου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το ψηφιακό κράτος είναι στην υπηρεσία του πολίτη».

Και ενώ έγινε αναφορά στο τριπλό όφελος που προσφέρει - στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr η εγγραφή, -καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, απαλλαγή των ιατρών από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες, αναβάθμιση αναβαθμίσει της δυνατότητας του κράτους να παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη, εντοπίζοντας στρεβλώσεις – υπήρξε ζήτημα λειτουργίας του μέτρου που δυσκολεύει -και θα εξακολουθήσει να δυσκολεύει έως ότου τελικά οι πολίτες μπουν στη διαδικασία να εγγραφούν στο σύστημα- τη ζωή των φαρμακοποιών καθώς αυτή τη στιγμή έχει αυξήσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των ηλικιωμένων στο φαρμακείο.

Το θέμα έθεσε με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαλτάς σημειώνοντας ότι το μέτρο «έγινε με μοναδικό σκοπό τη λιγότερη έκθεση των ασφαλισμένων στον κορωνοϊό, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους παραμονής αυτών των ασθενών στα ιατρεία και στα φαρμακεία μας» δυστυχώς «απεδείχθη το αντίθετο. Διπλασιάστηκε έως και τριπλασιάστηκε η παραμονή των ατόμων αυτών στα φαρμακεία μας, με όλες τις επιπτώσεις μιας έκθεσης στον κορωνοϊό, αφού η πλειοψηφία αυτών των ηλικιωμένων ατόμων, δεν γνώριζαν ούτε το ΑΦΜ τους, ούτε τον ΑΔΤ. Τηλεφωνούσαν σε συγγενικά τους πρόσωπα για να μάθουν το προσωπικό τους ΑΦΜ, το έψαχναν στις τσάντες τους κτλ».

Ο κ. Βαλτάς ζήτησε «η εκτέλεση της συνταγής να εξακολουθεί να γίνεται μόνο με την υπογραφή του ασφαλισμένου και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας», κάτι το οποίο, όπως ήδη προαναφέρθηκε έγινε δεκτό από την πολιτεία, ωστόσο η ρύθμιση αυτού του ζητήματος αναμένεται ότι θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι την εγγραφή όλων αυτών των ανθρώπων στο σύστημα, ειδικά στην επαρχία.