NEA

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: "Ποτέ πριν η έκφραση «πάνω απ όλα η υγεία» δεν είχε βρει το σαφές της νόημα

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας:

Γράφει η Κατερίνα Βουρλάκη

Εκδότρια DailyPharmaNews.gr

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου και είναι αμφίβολο αν τα προηγούμενα χρόνια κανείς της είχε δώσει την απαραίτητη σημασία. Και της Παγκόσμιας Ημέρας και της Υγείας… Έπρεπε να μας «χτυπήσει» μία πανδημία, να κλειστούμε στα σπίτια μας, να ξεχάσουμε τους φίλους μας, ΕΜΕΙΣ οι εγωιστές κάτοικοι αυτού του πλανήτη, να κυκλοφορούμε με μάσκα και γάντια, να αλλάξουμε συνήθειες, να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν χωρίς τους αγαπημένους τους στο θάλαμο ενός νοσοκομείου, να γνωρίσουμε την έννοια της καραντίνας για να αντιληφθούμε την αξία της Υγείας, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Έπρεπε να δούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας πίσω από τις «μάσκες», να διαβάσουμε για την αυτοθυσία τους, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, να αναγνωρίσουμε τον κόπο τους, μέσα από μία καταστροφή, για να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα του έργου τους. Μόνο που αυτή η προσφορά στο συνάνθρωπο από όλους τους επαγγελματίες υγείας, όλους εσάς, δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Συμβαίνει κάθε μέρα. Γιατί όλοι εσείς που έχετε δώσει τον όρκο στον Ιπποκράτη και τον τιμάτε, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής σας, είσαστε οι δικοί μας ήρωες για πάντα. Αυτοί που φέρνετε στη ζωή τα παιδιά μας, αυτοί που θεραπεύετε τους γονείς μας, αυτοί που απαλύνετε τον πόνο μας. Οι γιατροί μας. Και δίπλα σας, άγρυπνοι φρουροί, νύχτα και μέρα οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες. Δουλειά σκληρή και επίπονη, με σωματικό και ψυχικό κόστος, με ευθύνη και αγωνία, με ξενύχτια και γιορτές μακριά από την οικογένεια και το σπίτι.  Στη βάση όλης αυτής της προσπάθειας, οι φαρμακοποιοί μας. Εκείνοι που δίνουν το δικό τους αγώνα, πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου τους, στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας, πολλές φορές προσφέροντας τη βοήθειά τους χωρίς  αντίτιμο, χωρίς ωράριο, δίνοντας στους ασθενείς ένα «μαξιλάρι» προστασίας και φροντίδας κάθε στιγμή.  

Για όλα αυτά που συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο φέτος μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. Για τον εαυτό μας και για τους συναθρώπους μας. Για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο. Όπου κι αν βρίσκεστε.