NEA

Γ. Ελευθερίου: Ανακριβείς οι δηλώσεις Βαλτά - ποινικά κολάσιμη η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή - αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη ασθενών 

Γ. Ελευθερίου: Ανακριβείς οι δηλώσεις Βαλτά - ποινικά κολάσιμη η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή - αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη ασθενών 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο  

 

Για συκοφαντικές και στο όριο της νομιμότητας δηλώσεις κατηγορεί τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργος Ελευθερίου αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Βαλτάς, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Ant1 την Κυριακή 5 Απριλίου.

Ο κ. Ελευθερίου υποστήριξε ότι ο κ. Βαλτάς είπε ανακρίβειες και έθεσε ζήτημα αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος. Τον κάλεσε δε να ανασκευάσει δημόσια τις ανακρίβειες αυτές, σημειώνοντας ότι ήδη ο πρόεδρος του ΠΙΣ έστειλε επιστολή για το ζήτημα αυτό κοινοποιώντας την και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το πλήρες περιεχόμενο της γραπτής δήλωσης του κ. Ελευθερίου έχει ως εξής:

Με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Βαλτά σε τηλεοπτική εκπομπή στις 5/4/2020 περί περίθαλψης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, αλλά και τη χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς συνταγή λόγω έλλειψης ιατρών, του γνωστοποιούμε το εξής:

  1. Αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη ασθενών και  η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από φαρμακοποιούς, πράξεις άλλωστε που είναι ποινικά κολάσιμες. (Άρθρο 18, Τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων, N. 4675/2020)
  2. Τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν και παραμένουν ανοικτά για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών και αυτό με κίνδυνο της υγείας των ιατρών και των οικογενειών τους, καθώς λειτουργούν πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ουδέποτε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προέτρεψε τους ιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Βαλτάς.
  3. Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί έχουν συνεισφέρει καίρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λειτουργώντας ως ανάχωμα προς την μαζική αναφορά των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, είτε μέσω την ιατρείωντους είτε τηλεφωνικά με το σύνολο των πολιτών. Αυτό το έπρατταν και συνεχίζουν να το πράττουν, χωρίς μάλιστα κανένα απολύτως κέρδος σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες που επωφελούνται τα μέγιστα από την αύξηση των πωλήσεων τους λόγω της πανδημίας!
  4. Ο ΠΙΣ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της άυλης συνταγογράφησης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αποτελεί κατά παραγγελία αγαθό που θα αυξήσει τις πωλήσεις των φαρμακείων.

Καλούμε τον κ. Βαλτά να ανασκευάσει δημόσια τις ανακρίβειες που διατύπωσε και στο μέλλον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς καμία ενέργεια που θα δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και θα προσβάλει, παραπληροφορεί και συκοφαντεί τους ιατρούς δεν θα γίνει ανεκτή από το ιατρικό σώμα και το ΔΣ του ΠΙΣ.

Ήδη ο Πρόεδρος του ΠΙΣ  απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία κοινοποίησε και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τον καλούμε επίσης να δείξει δημόσια τον σεβασμό του στο τεράστιο έργο που επιτελεί αυτή τη στιγμή το ιατρικό σώμα, το οποίο ήδη θρηνεί θύματα και να βοηθήσει επί της ουσίας και χωρίς εντυπωσιασμούς στο έργο της ιατρικής κοινότητας με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν τα θύματα της πανδημίας

Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου
Αγγειοχειρουργός
Γενικός Γραμματέας Π.Ι.Σ.

 

Αφορμή για την αντίδραση του κ. Ελευθερίου είναι, όπως προαναφέρθηκε, τα όσα είπε ο κ. Βαλτάς μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και στον δημοσιογράφο κ. Νικόλα Βαφαιάδη. Το πλήρες περιεχόμενο της κουβέντας έχει ως εξής:  

 

Βαθειάδης: Ήθελα να μου πείτε καταρχήν, σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις;

Βαλτάς: Σιγά σιγά ομαλοποιείται η αγορά και μην ξεχνάτε ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να έρθουν και πρώτες ύλες και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει αυτός ο πανικός που υπήρχε στις πρώτες 15 μέρες του Μαρτίου. Καταλαβαίνετε ότι και εμείς ψάχναμε για να βρούμε το προϊόν και το ψάχνουμε αλλά δεν είναι η κατάσταση του πανικού που υπήρχε πριν 15 μέρες. 

Βαθειάδης: Τώρα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που  πλέον γίνεται μέσω διαδικτύου. Τι δυσκολίες σας δημιουργεί αυτό το καινούργιο σύστημα που καλείστε να εφαρμόσετε άμεσα και χωρίς προηγουμένως να έχει δοκιμαστεί βέβαια;

Βαλτάς: Ευχαρίστως. Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι όταν πριν οκτώ χρόνια ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάλι οι φαρμακοποιοί έβαλαν πλάτη και στήριξαν αυτόν τον θεσμό, αυτήν την ενέργεια όταν οι άλλοι χώροι της υγείας , οι άλλοι υγειονομικοί φορείς δεν την πίστεψαν. Εμείς τη διορθώσαμε, εμείς την εκσυγχρονίσαμε, εμείς κάναμε τις προτάσεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε υπέρμαχοι της άϋλης συνταγής η οποία έχει τα προβλήματά της. Τα εκθέτουμε στους υπουργούς  και στους αρμόδιους φορείς και προσπαθούν να επιλυθούν. Γιατί ακούστε κάτι. Ο στόχος είναι να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Ο στόχος είναι να φτιάξουμε κάτι το οποίο είναι ηλεκτρονικό. Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθούν οι υπογραφές, να καταργηθεί η συνταγή, να καταργηθεί η εκτέλεση της συνταγής και η υποβολή που είναι μία σκέτη γραφειοκρατία. Όλα ηλεκτρονικά προς όφελος και της πολιτείας αλλά κυρίως προς όφελος του πελάτη ο οποίος δεν θα ταλαιπωρείται και προς όφελος όλων μας. Μην ξεχνάτε ότι με το σύστημα αυτό ελέγχεται και πολύ καλύτερα η φαρμακευτική δαπάνη, πράγμα που βοηθάει την πολιτεία σε πάρα πολλά πράγματα. Άρα καταλαβαίνετε, το πιστεύουμε αλλά θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη όπως κι εμείς που το έχουμε αποδείξει κάθε φορά.

Βαθειάδης: Οι φαρμακοποιοί αυτόν τον καιρό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας   να παράσχουν τις δικές τους υπηρεσίες υγείας δίνοντας βέβαια και τα αντισηπτικά και τις μάσκες και τα προστατευτικά μέσα αλλά από την άλλη βρισκόμενοι και διαρκώς σε κίνδυνο κύριε Βαλτά. Πως το αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας και εάν έχουμε καθόλου στοιχεία, υπάρχει κάποιο κρούσμα μεταξύ των φαρμακοποιών μέχρι στιγμής;

Βαλτάς: Ευχαρίστως. Με αφορμή το ερώτημα που μου κάνετε θα ήθελα να πω το εξής. Πραγματικά αυτοί που θα μείνουν στις επάλξεις θα είναι οι φαρμακοποιοί και τα νοσοκομεία. Και ξέρετε γιατί κ. Βαθειάδη; Να σας πω. Τα μοναδικά σημεία που είναι υγειονομικοί χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας τα οποία θα μείνουν ανοικτά είναι τα φαρμακεία γιατί καταλαβαίνετε. Τα αγροτικά ιατρεία δεν λειτουργούν, τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν, οι γιατροί ιδιώτες…

Βαθειάδης: Τώρα κάποια βέβαια εντάσσονται στο σχεδιασμό για την υποδοχή…

Βαλτάς: Εντάξει αλλά να σας πω πιο είναι το πρόβλημα; Οι γιατροί – ιδιώτες δεν υπάρχουν στα ιατρεία τους κατόπιν προτροπής και του ίδιου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου γιατί έχουν αιτήματα τα οποία αφορούν τους γιατρούς. Τα νοσοκομεία επιτελούν έναν άλλο ρόλο και καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία έχουν επωμισθεί ένα τεράστιο βάρος . Ένα τεράστιο βάρος το οποίο είναι να δουν τους ασυμπτωματικούς ασθενείς  στους οποίους καταλαβαίνετε ότι μπορεί να είναι φορείς της νόσου. Μην ξεχνάτε ότι η εντολή μέσω του ΕΟΔΥ είναι ότι ακόμη και για κρούσμα, “θα πας στο σπίτι σου, θα πας να πάρεις το αντιβιοτικό από το φαρμακείο, άρα καταλαβαίνετε ότι εμείς περιθάλπουμε ή παρέχουμε υπηρεσίες υγείας και σε αυτούς. Έχουμε τον κόσμο με τα φάρμακά του ο οποίος είναι άτομα ανοσοκατεσταλμένα, διαβητικοί, καρδιοπαθείς οι οποίο θα πρέπει να πάρουν τα φάρμακα τους. Και εδώ είναι και ένα τεράστιο θέμα το οποίο πρέπει να το τονίσω. Ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συνταγογράφηση κ. Βαφειάδη. Έχει ελαχιστοποιηθεί στον υπέρτατο βαθμό διότι δεν υπάρχουν γιατροί να συνταγογραφήσουν συνταγές. Υπάρχουν περιοχές και χωριά και στην πόλη και σε όλη την Ελλάδα που πολύ δύσκολα θα βρεις το γιατρό σου. Ξέρετε ποιος το έχει επωμισθεί; Το έχει επωμισθεί  ο φαρμακοποιός ο οποίος προχορηγεί φάρμακα γιατί δεν μπορεί να αφήσει τον κόσμο έκθετο. Και ένα πολύ σημαντικό…

Βαφειάδης: Φαντάζομαι ότι η πολιτεία σε αυτό θα δείξει κατανόηση και δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα στο να .   

Βαλτάς: Αλλοίμονο να δείξει η πολιτεία όταν εμείς αυτή τη στιγμή επιλύουμε τα προβλήματα της πολιτείας; Και να σας πω και κάτι άλλο πολύ βασικό. Ξέρετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Είναι αδιανόητο στην εποχή αυτή της κρίσης που ζούμε να μην έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές σε όλα τα φάρμακα. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα του ότι δεν έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές; Βασικότατα φάρμακα αναντικατάστατα να μην μπορεί να τα βρει ο ασφαλισμένος, ο ασθενής , ο παππούς, η γιαγιά με αποτέλεσμα ή να ξαναρθεί στο φαρμακείο –καταλαβαίνετε αυτό τι επιβάρυνση είναι στο θέμα του να είναι εκτεθειμένος στον κορωνοϊό;- ή να αναγκάζεται να ψάχνει φαρμακείο - φαρμακείο για να βρει τα φάρμακά του. Για ποιο λόγο; Για να κερδοσκοπούν ορισμένοι κύριοι; Ας κερδοσκοπήσουν μετά τον κορωνοϊό. Αλλά τώρα δίνουμε μία μάχη. Μία μάχη που όλοι πρέπει να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να λειτουργούν έτσι. Επομένως-επειδή το έχω συζητήσει και με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, το έχω πει και στον Υπουργό- θα πρέπει για όσο καιρό έχουμε την κρίση να απαγορευτούν οι εξαγωγές για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος να βρίσκει το φάρμακό του.

Βαθειάδης: Είναι σαφές το μήνυμά σας. Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, τον κ. Απόστολο Βαλτά