NEA

Προφύλαξη από τον SARS-COV-2: Τι συμβαίνει στην καθημερινότητα ενός ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Προφύλαξη από τον SARS-COV-2: Τι συμβαίνει στην καθημερινότητα ενός ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο φόβος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής του κυριαρχούν καταλυτικά στη σκέψη και την καθημερινότητά μας, παραγκωνίζοντας όποια άλλη υπαρκτή ανάγκη υπήρχε και υπάρχει. Όλοι ακολουθούμε την επίσημη οδηγία-μονόδρομο «μένουμε σπίτι» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αλλάζει τις ζωές μας άρδην.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ανάμεσα σε όλους εμάς που προσπαθούμε να αποφύγουμε τη μόλυνση από τον SARS-COV-2, υπάρχουν οι συνάνθρωποί μας που είναι χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι φοβούνται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο να νοσήσουν από το νέο κορωνοϊό, καθώς αυτό θα είχε βαρύτερες συνέπειες στην ήδη κλονισμένη υγεία τους. Όλα τα χρόνια ζητήματα υγείας περνούν τώρα σε δεύτερο πλάνο, καθώς ο καθημερινός αγώνας των υγειονομικών και όλου του συστήματος υγείας κατά της εξάπλωσης της COVID-19 είναι τεράστιος και εστιασμένος στον κοινό αόρατο και ακόμα άγνωστο σε πολλά επίπεδα εχθρό: τον SARS-COV-2.

Τι σημαίνει όμως για πολλές ομάδες χρονίως πασχόντων το να μένουν σπίτι, να μην μπορούν να κάνουν τον απαραίτητο για αυτούς περίπατο (κυρίως όταν η άσκηση είναι μέρος της μακροχρόνιας αγωγής τους), να μην μπορούν να πάνε στο κέντρο φυσικοθεραπείας για να κάνουν τις απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής τους κινητικότητας ασκήσεις; Τι σημαίνει, επίσης, για άλλες ομάδες από αυτούς, τους πιο «τυχερούς», που η νόσος τους είναι διαχειρίσιμη και οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι και ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των (όποιων) μέτρων προφύλαξης κατά την εργασία.

Ο πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου (ΣΑμΣΚΠ Χίου)*, Σταμάτης Κλουμάσης, μίλησε στο dailypharmanews για όσα προβληματίζουν μία σημαντική ευπαθή ομάδα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.  

  • Τι προβλέπεται για τους ασθενείς με ΠΣ και την εργασία από το σπίτι (όταν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτό), δεδομένου ότι λαμβάνουν συνήθως ανοσοκατασταλτικές - νοσοτροποποιητικές αγωγές και επομένως έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις;

Σ.Κ: Με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα μέτρα προστασίας που αφορούν  υπάλληλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει υποχρεωτικά να ασκούν καθήκοντα ‘’back office’’, για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό.
Αυτό, δυστυχώς, δε σημαίνει ότι οι χώροι εργασίας είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για την ασφάλειά μας, για παράδειγμα υπάρχει συνωστισμός γραφείων. Άλλο ένα παράδειγμα είναι οι υπάλληλοι στον τομέα καθαριότητας που είναι αναγκαστικά εκτεθειμένοι στην επαφή με κοινό. 

Εδώ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ως ευπαθείς ομάδες ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) χωρίς να αναφέρονται αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση κ.α.

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα.

Οι πάσχοντες από ΠΣ που λαμβάνουν μια ανοσοκατασταλτική – ανοσοτροποποιητική αγωγή παρεμβαίνουν στη συνήθη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά εναντίον του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι σε τυχόν λοιμώξεις.

 

  • Είναι αντιληπτό ότι, ευρισκόμενοι επί οκτώ τουλάχιστον ώρες στο χώρο εργασίας, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθείτε -εφόσον υπάρξει κρούσμα. Είναι πάντα εύκολο να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα;

 

Σ.Κ: Για να εφαρμοστεί η εργασία ‘’back office’’, πρέπει να το επιτρέπει και η εκάστοτε υπηρεσία του υπαλλήλου. Εκτός αυτού, ο υπάλληλος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, μέχρι να φτάσει στο γραφείο του, θα συναναστραφεί με συναδέλφους καθώς και θα υπάρχει και η σχετική επαφή με το αντικείμενο που ασχολείται στην εργασία του (πχ φακέλους, έγγραφα), τα οποία προέρχονται από άλλους τομείς τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει ως προς την ασφάλεια.

 Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχουν εκφράσει αυτούς τους φόβους συλλογικά στους αρμόδιους και εάν έλαβαν κάποια απάντηση που να τους ικανοποιεί ή να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Κλουμάσης εξήγησε ότι «η ΕΣΑμεΑ και ΠΟΑμΣΚΠ έχουν αποστείλει επιστολές προς τον πρωθυπουργό για μεγαλύτερη μέριμνα των θεμάτων υγείας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».  

Επίσης, σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει, στις παρούσες συνθήκες, για την καλύτερη ασφάλεια των εργαζόμενων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ο κ. Κλουμάσης τόνισε ότι «τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και νοσήματα, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση θα έπρεπε να παραμένουν σπίτι τους με τις ίδιες αποδοχές, όπως ορίζει η εγκύκλιος για τους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους».

 

  • Εκτός από την εργασία, είστε –όπως είμαστε όλοι– κλεισμένοι σπίτι τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Η κίνηση για ασθενείς με ΠΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τι κάνατε για αυτό έως τώρα; Η Πολιτική Προστασία φαίνεται να κατανοεί τις ιδιαίτερες ανάγκες σας πλέον...

Σ.Κ.: Τις προηγούμενες ημέρες, η Πολιτική Προστασία ανέφερε, για πρώτη φορά, την πάθηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και συγκεκριμένα ότι, για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (όπως παιδιά με αυτισμό, άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα) δεν ισχύουν οι περιορισμοί και ότι αρκεί το απαραίτητο πιστοποιητικό και η γνωμοδότηση από γιατρό για να ασκηθούν σωματικά, να κολυμπήσουν, να περπατήσουν κ.λπ. Αυτό είναι μια αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η στέρηση χρήσης ειδικών χώρων και μηχανημάτων (φυσιοθεραπείας, εκγύμνασης) δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για μας. Μία απλή έξοδος από το σπίτι δε λύνει τα προβλήματά μας.

 

  • Οι δομές φυσικοθεραπείας λειτουργούν στο νησί;

 

Σ.Κ.: Οι δομές φυσιοθεραπείας – λογοθεραπείας – εργοθεραπείας- ψυχοθεραπείας (ΚΕΦΙΑΠ) που λειτουργούσαν στη Χίο έχουν σταματήσει, όπως επίσης και ιδιωτικά κέντρα που θα μπορούσε κάποιος να επισκεφτεί επί πληρωμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες με Σκλήρυνση κατά πλάκας να μένουν αδρανείς και αβοήθητοι για όσο διάστημα διαρκέσει ακόμα η κατάσταση αυτή.

Σύμφωνα με τους Νευρολόγους, η συμμόρφωση του ασθενή με την αγωγή του και την άσκηση ‘’παγώνει’’ την εξέλιξη της πάθησης.  

 

  • Τι θα προτείνατε να γίνει άμεσα, σε περιπτώσεις, όμως, όπου υπάρχει απόλυτη επιβεβαιωμένη ανάγκη;

 

Σ.Κ.: Ζητάμε να ανοίξουν τα ΚΕΦΙΑΠ και τα συμβεβλημένα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτήρια –πάντα με τους απαραίτητους κανόνες προφύλαξης και υγιεινής αποφεύγοντας το συνωστισμό– και την ελεγχόμενη εξυπηρέτησή μας από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Χίου.

Για το ζήτημα της άσκησης, που είναι απαραίτητο μέρος της αγωγής των ατόμων με ΠΣ, ρωτήσαμε το Νευρολόγο Δρ Δήμο Δ. Μητσικώστα, Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, ο οποίος συνέστησε οι ασθενείς να γυμνάζονται κατ’ οίκον ή να επαναλαμβάνουν τις ασκήσεις φυσιοθεραπείας που τους έχουν διδάξει οι φυσιοθεραπευτές τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι υπάρχουν επίσημες οδηγίες από την Εταιρεία Νευρο-Ανοσολογίας προς τους Νευρολόγους και ασθενείς, οι οποίες είναι αναρτημένες και στο websitε της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου: https://eginitio.uoa.gr/fileadmin/depts/uoa.gr/eginitio/uploads/Coronavirus/coronavirus_SYSTASEIS_ELL.A.NA..pdf

 

Μιλήσαμε, τέλος, και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικοθεραπευτών, κ. Πέτρο Λυμπερίδη, σχετικά με τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών με κινητικά προβλήματα και για το τι θα μπορούσε να γίνει σχετικά αυτό το διάστημα της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. «Είναι πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους μας. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε κι εμείς όπως και όλοι οι πολίτες αλλά και όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το χώρο της υγείας και έχουν επαφή με ασθενείς (όχι απαραίτητα ασθενείς με κορωνοϊό) είναι να εμποδίσουμε τη διασπορά της νόσου. Αυτές είναι οι οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου. Σε κάποια πολύ σοβαρά περιστατικά, που θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος από την ακινησία (σχετικά με αυτό έχει εκδώσει και ο ΠΟΥ οδηγίες για απλή άσκηση μέσα στο σπίτι) και που δεν μπορούν μόνοι τους οι άνθρωποι να κινηθούν ή να ασκηθούν, βοηθάμε -έστω και πιο αραιά- με όλες τις δυνατές προφυλάξεις, αφού πάρουμε ένα λεπτομερέστατο ιστορικό πρόσφατων επαφών ώστε να μην υπάρχει στον περίγυρο κάποιο κρούσμα. Οι ασθενείς με ΠΣ έχουν εξάρσεις κ υφέσεις. Σε κάθε φάση, είναι σημαντική η κίνηση, με εξατομικευμένες ασκήσεις. Μπορούν επίσης, να δίνονται οδηγίες. Οι πάσχοντες που έχουν λιγότερα κινητικά προβλήματα και μπορούν να περπατούν, πρέπει να συνεχίσουν να βγαίνουν. Προσοχή όμως: Βγαίνουμε περπατάμε, χωρίς να αγγίζουμε ΤΙΠΟΤΑ, με συνοδό εάν χρειάζεται, και πάντα σε σημεία χωρίς συνωστισμό.

 

*Το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου είναι ένα πρωτοβάθμιο Σωματείο που παρέχει μετάδοση πνεύματος αλληλεγγύης, υποστήριξη και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα προς τα Άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - Πολλαπλή Σκλήρυνση και τις οικογένειες τους προκειμένου να συνεχίσουν ομαλά τη ζωή τους,  με έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση για τις επιστημονικές  και φαρμακευτικές εξελίξεις που αφορούν τη νόσο και συμπαράσταση για την αντιμετώπιση των προσωπικών, εργασιακών, οικογενειακών δυσκολιών.