NEA

Ξεκινά τις δοκιμές σε ανθρώπους εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill Gates

Ξεκινά τις δοκιμές σε ανθρώπους εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill Gates

Το εμβόλιο της Inovio Pharmaceuticals, Inc. κατά του νέου κορωνοϊού έχει πλέον εισέλθει στη φάση δοκιμών σε ανθρώπους μετά την έγκριση της αίτησής του από τον FDA για την έναρξη μελέτης, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος New Drug (Investigational New Drug). Η έρευνα χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 Η έγκριση του FDA έρχεται μετά από τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές σε ζώα. Το εμβόλιο DNA INO-4800 άρχισε να χρησιμοποιείται σε ανθρώπινες δοκιμές τη Δευτέρα 6 Απριλίου, καθώς 40 εθελοντές έλαβαν ήδη την πρώτη δόση του, την οποία θα ακολουθήσει μια δεύτερη σε τέσσερις εβδομάδες.

 Η κλινική δοκιμή Φάσης Ι θα καθορίσει την ασφάλεια της θεραπείας και την ανοσογονικότητα του εμβολίου. Η δοκιμή Φάσης ΙΙ θα εξετάσει την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

Η φαρμακευτική Inovio έχει παρασκευάσει χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για να υποστηρίξει τις δοκιμές που θα ακολουθήσουν. Η εταιρεία βρίσκεται πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό για την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου και σχετικά με αυτό εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε τρεις ώρες μετά την είδηση του ξεσπάσματος της επιδημίας του SARS-CoV-2, στις 10 Ιανουαρίου.

 Ανάλογα με την επιτυχία των κλινικών δοκιμών, η εταιρεία θα μπορούσε να έχει εκατομμύρια δόσεις έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους για περαιτέρω δοκιμές ή θεραπείες έκτακτης ανάγκης. Εντούτοις, η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών θα χρειαστεί πιθανώς άλλους 12 έως 18 μήνες.

 Εκτός από τη χρηματοδότηση από το The Bill and Melinda Gates Foundation, η Inovio Pharmaceuticals έλαβε επίσης οικονομική στήριξη από το CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), το οποίο χρηματοδοτεί, επίσης, τις έρευνες πέντε άλλων πιθανών εμβολίων.