NEA

Αυστηρότερα μέτρα για όποιον επιχειρήσει να μετακινηθεί τις ημέρες του Πάσχα

Αυστηρότερα μέτρα για όποιον επιχειρήσει να μετακινηθεί τις ημέρες του Πάσχα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε καταγεγραμμένα παγκοσμίως 144.000 νέα κρούσματα και 83.103 θανάτους, με 309.000 ασθενείς που ανέρρωσαν. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 400.000 κρούσματα και 12.877 νεκρούς. 

Στην Ευρώπη έχουμε παραπάνω από 634.000 κρούσματα και 55.866 θανάτους. Στην Ελλάδα σήμερα καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα και συνολικά 1844 με το 57% να είναι άνδρες. Τα 509 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 708 με επαφή με γνωστό κρούσμα. Στις ΜΕΘ είναι 84 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 20% είναι γυναίκες και το 77% έχει υποκείμενο νόσημα, 14 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ.

«Ζήτησα από την διευθύντρια ΜΕΘ Αναστασία Κοτανίδου στον "Ευαγγελισμό" να με ενημερώσει για την κατάσταση των ασθενών που έχουν νοσηλεύσει. Από τους 39 ασθενείς του νοσοκομείου, έχουν αποσωλυνωθεί οι 17 και 6 είναι πολύ καλά στην υγεία τους».

Σήμερα εξάλλου στη χώρα έχουμε 2 ακόμα θανάτους και συνολικά 83. Οι 23 είναι γυναίκες και η μέση ηλικία τα 74 έτη, ενώ το 87% είχαν υποκείμενο νόσημα ή /και ηλικία άνω των 70 ετών.

Δομή αστέγων

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με Δήμο Αθηναίων πήγε στη νέα δομή αστέγων και έγιναν έλεγχοι στο πλαίσιο της προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Όσοι πήγαν σήμερα στη δομή, εξετάστηκαν με το ειδικό τεστ.

Η ευρεία χρήση μάσκας στη κοινότητα

Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες ο ΠΟΥ και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.

Για το θέμα ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας: «Σχετικά με τον ΠΟΥ: Δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα και φέρει κινδύνους. Δηλαδή να μολυνθείς με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή όπως την βγάζεις. Δημιουργεί επίσης ψευδή αίσθηση ασφάλειας και εκτροπή από άλλα μέτρα, όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων. Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι αυτά που ξέρουμε και λέμε συνέχεια: Να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, να διατηρούμε τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση, να εκτελούμε συχνά υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή νερό και σαπούνι, να χρησιμοποιούμε  χαρτομάντηλο μιας χρήσης ή τον αγκώνα όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε και να μην αγγίζουμε το πρόσωπο μας».

Tι συστήνει το ECDC: «το ευρωπαϊκό κέντρο είπε περισσότερα επιχειρήματα κατά της χρήσης της μάσκας από το γενικό κοινό, παρά υπέρ. Αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας για να καλυφθούν ειδικές περιπτώσεις, όπως η υψηλή μεταδοτικότητα στην κοινότητα που υπάρχει σε κάποιες χώρες, ή η μεταδοτικότητα σε κλειστούς χώρους και από ασυμπτωματικά άτομα».

Η στρατηγική των τεστ 

Ο καθηγητής τόνισε ότι για την επιβεβαίωση χρησιμοποιούμε στην παρούσα τον μοριακό έλεγχο. Τα ίδια κριτήρια με εμάς έχουν και διεθνείς οργανισμοί. «Επίσης όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ δείχνουν να είναι αρνητικά και κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί. Θα έπρεπε να ελέγξουμε 10,7 εκατ. Έλληνες κάθε μέρα. Τα μοριακά τεστ είναι για διάγνωση και τα τεστ με αντισώματα για να δούμε αν πέρασες τη νόσο. Θα το δούμε και αυτό με επιδημιολογικά κριτήρια στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσουμε στην επόμενη φάση. Θα φτάσουμε σε επίπεδο να γίνονται και τα δύο τεστ κατά περίπτωση και περιοχή».

Η θνησιμότητα από τη νόσο

Ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός παρακολούθησης των θανάτων δείχνει τη θνησιμότητα από  όλες τις αιτίες σε υψηλά επίπεδα σε Γαλλία, Βέλγιο, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. «Αυτή είναι η νίκη μας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κρούσματα σε υγειονομικούς

Ερωτώμενος σχετικά, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν σε αναρρωτική άδεια 245 υγειονομικοί και σε αυτοαπομόνωση 101 άλλοι. Και υπήρξε ένας θάνατος 68χρονου εργαζόμενου σε μαιευτήριο. «Είμαστε πολύ καλά σε σχέση με άλλες χώρες αλλά  αναμένονται κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές. Γι’ αυτό έχουμε μαζί με τα προστατευτικά μέτρα, λάβει και απόφαση για τη χορήγηση του φαρμακευτικού πρωτοκόλλου», συμπλήρωσε.

Νίκος Χαρδαλιάς για νέα μέτρα ενόψει Πάσχα

Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. «Είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι  στα μέτρα την περίοδο του Πάσχα. Για να προστατεύσουμε τα χωριά μας, τα νησιά μας», είπε και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα ελέγχων της τήρησης της καραντίνας.

Νέες αποφάσεις

Από 6.00 σήμερα το απόγευμα στα διόδια, σε όλη την επικράτεια και σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός των πόλεων, όπως και την παλιά εθνική οδό, η ΕΛΑΣ έχει σημαία ελέγχου σε 24ωρη βάση. Το Λιμενικό Σώμα επίσης προχωρά σε ελέγχους σε πορθμειακούς σταθμούς.

Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο με την επίδειξη του Ε1 και χωρίς δυνατότητα επιστροφής από το μέρος στο οποίο πηγαίνει κάποιος. Εξαίρεση υπάρχει αποκλειστικά για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας όπως και για το ιατρο- νοσηλευτικό προσωπικό, μέλη της Πολιτικής Προστασίας και τεχνικό προσωπικό που αποδεδειγμένα μετακινούνται για λόγους υπηρεσιακούς. Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι 27 Απριλίου.

Από σήμερα το βράδυ σε περίπτωση που κριθεί ότι γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής η μετακίνηση με αυτοκίνητο, το πρόστιμο θα είναι στα 300 ευρώ και θα αφαιρούνται οι πινακίδες για 60 ημέρες, ενώ το αυτοκίνητο θα υποχρεούται να επιστρέψει στη βάση του. Για το ίδιο διάστημα, αναστέλλεται η μετακίνηση με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά μέσα, χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις. Θα μετακινούνται μόνο από μικρότερα νησιά προς μεγαλύτερα, εντός του ίδιου δήμου ή νομού, αποκλειστικά για την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.

Για τις βεβαιώσεις εργοδοτών

Βεβαιώσεις τύπου Α σε κάποιους των οποίων έχει ανασταλεί η εργασία να ανακαλούνται εντός ενός 24ωρου διότι διαφορετικά: Στον εργοδότη θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ και στον φέροντα τη δήλωση θα υπάρχουν ποινικές διώξεις.

Για τον Δήμο Αργυρούπολης

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει κατ’ οίκον το Άγιο Φως. Αν και καταλαβαίνουμε την καλή πρόθεση, δεν μπορούμε να την επιτρέψουμε διότι δίνει το λάθος μήνυμα. Όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να απέχουν από παρόμοιες δράσεις και αυτό συνεννοήθηκε η Πολιτική Προστασία με την ΚΕΔΕ.

Σχετικά με Fake News

Γράφτηκε από κάποιοι ΜΜΕ «δήθεν σχέδιο για άρση μέτρων με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πρόκειται για παντελώς αβάσιμο και επικίνδυνο νέο. Δεν θα άξιζε καν σχολιασμού αν δεν ήταν δύσκολες οι μέρες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις.

Δωρεά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Λυρική σκηνή δωρίζει 20.000 εισιτήρια για παραστάσεις της σε γιατρούς και νοσηλευτές με ισχύ από φέτος ως το καλοκαίρι του 2021. Σύντομα θα υπάρξουν λεπτομέρειες.

Σχετικά με την λήψη ειδικών πιστοποιητικών για όσους έχουν ανοσία

«Πιστοποιητικά ανάρρωσης και διαβατήρια με κάποιο στίγμα, κάποιων που νόσησαν δεν είναι αποδεκτά. Τηρούμε μέχρι τέλους το θέμα της καραντίνας και τις παρακολούθησης και μετά τις 16-17 ημέρες και με το οκ των γιατρών επιστρέφουν στην κοινωνία. Είναι μακριά από κάθε συζήτηση η προσέγγιση αυτή», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.