NEA

Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων της Αθήνας: Μία πρωτοποριακή, «ανθρωπιστική» δομή

Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων της Αθήνας: Μία πρωτοποριακή, «ανθρωπιστική» δομή

Δυναμικότητας έως και 400 ατόμων, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων αποτελεί μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα κοινωνική υπηρεσία, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές, με εξειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων και δέχεται ήδη τους πρώτους της φιλοξενούμενους που μέχρι χθες ζούσαν στο δρόμο.

 Η επίσπευση της λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων είναι ίσως ένα «παράπλευρο κέρδος» στην κρίση που ζούμε, μία κατάλληλα σχεδιασμένη, οργανωμένη και επανδρωμένη κοινωνική δομή, που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που θα ενταχθούν, με την κατάλληλη υποστήριξη και τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, να ισορροπήσουν, ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά, ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, Γρηγόρη Λέων, χάρη στις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες των ομάδων του streetwork, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 συνάνθρωποι μας που είναι έτοιμοι να ενταχθούν στη νέα δομή. Το εγχείρημα συνδράμουν με την εμπειρία και τις γνώσεις των ανθρώπων τους οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία των αστέγων, όπως o Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Αποστολή, η Praksis, οι Γιατροί του Κόσμου, η Equal Society κ.ά.

 Κινητές μονάδες του Δήμου Αθηναίων αλλά και των συνεργαζόμενων φορέων βρίσκονται στη νέα δομή, ώστε να πραγματοποιηθεί κοινωνική εκτίμηση κάθε ενδιαφερόμενου και στη συνέχεια να υποβληθεί σε κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

 Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί τεστ για τον κορονοϊό. Σε περίπτωση κρούσματος, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΟΔΥ διαδικασία καραντίνας / απομόνωσης, σε ειδικούς χώρους εντός της δομής.

 

Λειτουργούν επίσης Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας

 Η νέα δομή αποτελείται από τρεις πολυκατοικίες, στις οποίες λειτουργούν Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας.

 Στο Κέντρο Ημέρας, που διαθέτει λουτρά και πλυντήρια οι άστεγοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν ατομικό λουτρό. Υπάρχουν χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων και χώροι, όπου οι άστεγοι μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση αλλά και δυνατότητα σίτισης.
Στο Υπνωτήριο, ο άστεγος μπορεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθεί, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στον Ξενώνα, μπορεί να μένει για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να επαναταχτεί στην κοινωνία.

 Η σίτιση των ωφελουμένων, που θα περιλαμβάνει τρία γεύματα ημερησίως (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο), θα πραγματοποιείται στη δομή, ενώ θα υπάρχει φύλαξη και σχολαστική καθημερινή καθαριότητα όλων των χώρων του κτιρίου.

 Κάθε διαμέρισμα της νέας δομής διαθέτει το δικό του μπάνιο, κουζίνα με ψυγείο και τηλεόραση. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν διπλά τζάμια, θέρμανση με φυσικό αέριο και πυρασφάλεια.

 

Στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό

 Στις δομές, που είναι 24ωρης λειτουργίας και στελεχώνονται από ιατρούς, φροντιστές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι ωφελούμενοι εκτός από σίτιση και στέγη, θα λαμβάνουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα μεταφερθούν στη δομή οι ωφελούμενοι του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων που σήμερα φιλοξενούνται στο λεγόμενο «ξενοδοχείο των αστέγων».

Το σημαντικό είναι ότι, με αυτή τη δομή, ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να καλύψει πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες του άστεγου πληθυσμού της πόλης, όπως αυτός έχει καταγραφεί από τις επίσημες έρευνες των τελευταίων ετών.