NEA

Όταν η δυσκολία γίνεται έμπνευση

Όταν η δυσκολία γίνεται έμπνευση

Γράφει η Κατερίνα Βουρλάκη

Εκδότρια DailyPharmaNews.gr

Ήταν ακριβώς πριν από 12 χρόνια. Μία άνοιξη σαν κι αυτή, λίγο ψυχρή και θυελλώδης. Απ΄ όλες τις απόψεις.  Ήταν η εποχή που η ζωή, έφερε στο δρόμο μου τους αδερφούς Λιάκους. Αυτό το καταπληκτικό δίδυμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά και τον τρίτο αδερφό τους, που συμπληρώνει μία ομάδα αχτύπητη. Ήταν εκείνη η άνοιξη, που σαν καρμική συγκυρία, έμενε μέσα σε μισή ώρα να ανακαλύψουμε στην παραλία της Δροσιάς Χαλκίδας, μέσα σε ένα κρύο γραφειάκι, λίγο πριν την κανονική θύελλα και λίγο μετά από τη…μεταφορική, ότι μας ένωναν πολλά κοινά.  Όλα με παρονομαστή μία σχετική…καταστροφή. Όλα όμως με άξονα την ελπίδα, το χιούμορ και το χαμόγελο. Όλα με ένα κοινό: να κάνουμε την καταστροφή, ευκαιρία.

Εκείνη η εποχή δεν ήταν η καλύτερη για την οικογένεια Λιάκου. Οι αντιξοότητες πολλές. Παρόλα αυτά, πίσω από τα λόγια του Σπύρου και το χαμόγελο του Βαγγέλη, έβλεπες το όραμα, το όνειρο, το «δεν το βάζω κάτω με τίποτα», το πείσμα για το επόμενο βήμα. Όχι με τον τρόπο που σκέφτεται ένας επιχειρηματίας αλλά με τον τρόπο που οραματίζεται ένας καλλιτέχνης το επόμενο έργο του.

Το θρυλικό -πλέον -Basegrill υπήρχε ήδη. Όχι όπως το ξέρετε, ούτε τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Ένα συμπαθητικό μεζεδο-γκριλάδικο, που μέσα και κάτω από τα λίγα υλικά που διέθετε, έκρυβε δύο ΤΕΡΑΣΤΙΑ ταλέντα. Από αυτά που διαθέτουν μόνο όσοι καταφέρνουν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Δηλαδή λίγοι. Τα πιάτα   ήταν σα να έβγαιναν από το Masa της Νέας Υόρκης, με την υπογραφή των αδελφών Λιάκου και το περιβάλλον του μεζεδοπωλείου. Κοιτούσες τα πιάτα, κοιτούσες το χώρο και δεν ήξερες που βρίσκεσαι. Ήξερες όμως τι έτρωγες! Μπορούσες να απολαύσεις την ωραιότερη σαλάτα, με την πιο σούπερ παρουσίαση, να φας ένα καλοψημένο κρέας και αυτό ήταν αρκετό για να συνειδητοποιήσεις ότι ήταν μόνο η αρχή, μιας λαμπρής συνέχειας. Η αρχή για ένα μέλλον που δεν έχει όριο, δεν έχει τέλος, δεν έχει ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Δώδεκα χρόνια μετά, σε αυτή την απίστευτη συγκυρία που ζούμε, διάβασα χτες για την καταπληκτική ιδέα των αδελφών Λιάκου και των συνεργατών τους (πλέον), μέσα από τα εστιατόριά τους Cookoovaya, Basegrill και Travolta, να μαγειρεύουν τρεις φορές την εβδομάδα, για ένα μήνα, για να παρέχουν γεύματα σε γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς που δέχονται περιστατικά με Covid- 19. Και είναι σα να βλέπω τους αδερφούς Λιάκους, στο σεπαρέ του Basegrill, να συζητάνε δοκιμάζοντας κάποιο σούπερ ντούπερ τυρί-από κάποιο μέρος που μόνο αυτοί ξέρουν- για το πως θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτή την λαίλαπα. Να συζητάνε όχι το επόμενο επιχειρηματικό τους σχέδιο αλλά το επόμενο επιχειρησιακό τους σχέδιο. Με πιο τρόπο θα μπορούσαν να μπουν ξανά στην κουζίνα τους που τόσες μέρες έχει «παγώσει» για να ζεστάνουν τα κατσαρολικά τους και τις καρδιές των συνανθρώπων τους. Με ότι πιο «ζεστό» έχει να προσφέρει μία κουζίνα. Αγνό, καθαρό, γεμάτο αγάπη μαμαδίστικο φαγητό.

Είμαι περήφανη για τους φίλους μου και για τις οικογένειές τους. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Εκείνοι ξέρουν. Είμαι περήφανη για κάθε Έλληνα, μικρό, μεγάλο, πλούσιο, φτωχό, εταιρεία ή ιδιώτη, που αυτή τη στιγμή σκέφτεται, οραματίζεται, προσπαθεί να προσφέρει κάτι σε αυτή τη χώρα. Στους Έλληνες που στα δύσκολα ΠΑΝΤΑ λειτουργούν σαν μια γροθιά, οργανώνονται, μοιράζονται, δυναμώνουν και πίσω από την καταστροφή βρίσκουν μία ευκαιρία.

Σπύρο, Βαγγέλη, Γιάννη, είσαστε έμπνευση…

To #cook4heroes, πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών Super Market Κρητικός, Φλωρίδης, Νασόπουλος, Κιβωτός του Δήμου, Ευγενία Ιωάννα Κατσαρού, Bbpackaging.