NEA

«Υπηρετούμε τον άνθρωπο» είπε ο υφ. Υγείας  

«Υπηρετούμε τον άνθρωπο» είπε ο υφ. Υγείας   

 

Όλα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή ενημέρωση

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας παγκοσμίως ξεπεράσαμε το 1.538.000 κρούσματα και τους 89.975 θανάτους ενώ 340.000 ανέρρωσαν. Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα καθώς έχουν ξεπεράσει σήμερα τα 436.000.

 

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 71 νέα κρούσματα και συνολικά 1955 εκ των οποίων το 57% είναι άνδρες. Όπως ανέφερε ο κ. Tσιόδρας, στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών είναι το 30% των κρουσμάτων ενώ στην ηλικιακή ομάδα από 38 ως 50 είναι το 40% των κρουσμάτων. Παιδιά κάτω των 17 ετών καταλαμβάνουν μόλις το 3% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

 

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 518 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 744 με γνωστό κρούσμα. Σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 79 διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη εκ των οποίων οι 16 μόνο είναι γυναίκες και το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Εξάλλου, 16 ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

 

Ανακοινώθηκαν επίσης 3 ακόμα θάνατοι που αύξησαν τον συνολικό αριθμό σε 86. Εξ αυτών οι 23 μόνο είναι γυναίκες. Μέσος όρος ηλικίας αυτών που χάθηκαν ήταν τα 73 έτη, και το 76% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

 

Συζητήσεις και επικαιροποιήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

 

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επικαιροποίησε σήμερα το πρωτόκολλο αντιμετώπισης των ασθενών κατά περίπτωση. Επίσης ενέκρινε τα κριτήρια επιλογής των τεστ αντισωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για επιδημιολογική καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα.

 

Συζήτησε εξάλλου και το θέμα της χρήσης μάσκας στο γενικό κοινό αφού ενημερώθηκε από τον ΠΟΥ και το ευρωπαϊκό CDC. Συμφώνησε μάλιστα με το ευρωπαϊκό CDC ότι σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρχει χρήση της μάσκας όπως και χρήση της,  ανάλογα με την διασπορά της νόσου σε κάθε περιοχή. Συζητήθηκαν όμως και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την γενικευμένη χρήση της μάσκας. Η απόσταση και η υγιεινή των χεριών είναι τα σπουδαιότερα μέτρα και όχι η γενικευμένη χρήση μάσκας για να κυκλοφορούμε πχ στο δρόμο. 

 

Χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα

 

Ειδικά δε οι μάσκες με βαλβίδα, δεν συστήνονται στο κοινό και είναι μάλιστα επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από το γενικό κοινό, καθώς με την εκπνοή αυτού που την φοράει -αν είναι ασθενής ή ασυμπτωματικός φορέας- στέλνει προς τα έξω τον ιό. Οι μάσκες αυτές συστήνονται μόνο για τους γιατρούς των ΜΕΘ, τους αναισθησιολόγους που διασωληνώνουν, και τους γιατρούς των Επειγόντων και γενικά για όποιον υγειονομικό έρχεται σε επαφή με κρούσμα.

 

Η επιτροπή τοποθετήθηκε και για τη χρήση των γαντιών από γενικό κοινό. Λίγες ενδείξεις υπάρχουν ότι ωφελούν. Τα χρησιμοποιούν σήμερα κατά κόρον σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς. Αλλά ενώ οι προθέσεις είναι καλές, είναι μάταιη η χρήση τους και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα καθώς αν έχουν μικρές οπές επειδή δεν είναι φτιαγμένα για πολύωρη χρήση, μολύνουν τα χέρια. Οδηγούν δε σε εφησυχασμό με αποτέλεσμα να μην πλένουμε τα χέρια τακτικά. «Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια, όσο και τα χέρια», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Με τα γάντια μεταφέρουμε τον ιό από μία επιφάνεια σε άλλη κι αν αγγίξουμε το πρόσωπό μας όσο τα φοράμε, μολυνόμαστε και οι ίδιοι. Και σύστησε να σταματήσουμε να τα φοράμε σε εξωτερικές δραστηριότητες. «Στο γενικό κοινό τα μέτρα είναι απόσταση και πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού» τόνισε.

 

Νίκος Χαρδαλιάς: Κλειστοί οι ναοί για τους πιστούς το Πάσχα

 

«Η Πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Η Εκκλησία της Ελλάδας συμβάλλονταν στον αγώνα, έδωσε με γενναιότητα κατευθύνσεις. Σήμερα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ως εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τη Μεγάλη Εβδομάδα μόνο λίγες ώρες και μόνο για το προσωπικό των ναών (έναν ιερέα και έναν ψάλτη κάθε φορά). Θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Και η Εκκλησία αποτρέπει τους πιστούς να μεταβούν στους ναούς για προσευχή. Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει να κατανοήσουν οι πιστοί την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης. Μένουμε στο σπίτι από Αγάπη, είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Ας το τηρήσουμε», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Αεροδρόμια

 

Συνεχίζεται το υπηρεσιακό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας στα αεροδρόμια όλης της χώρας για επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Δηλαδή από Παρίσι, Βρυξέλλες, Ζυρίχη και Ντόχα. Πρόσφατα έφτασαν 724 άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ στο ξενοδοχείο όπου τους μετέφεραν αμέσως και όσοι ήταν υγιείς, ολοκληρώνουν την καραντίνα στο σπίτι τους.

 

Η νέα καμπάνια της Πολιτικής Προστασίας

 

Το νέο βίντεο έχει τίτλο «Μένουμε Σπίτι, Μένουμε Νικητές». «Έχουμε όλοι έναν ρόλο που αν τον παίξουμε σωστά θα γίνουμε παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Με αυταπάρνηση και γενναιότητα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Παρακαταθήκη για το μέλλον ότι κάνουμε σήμερα

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε: «Οι υπηρεσίες που παρέχει το σύστημα υγείας, υπηρετούν τον άνθρωπο. Αυτό είναι το καθήκον μας. Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος για εμάς. Να επαναλάβω ότι κανείς δεν έχει πληρώσει ούτε πρόκειται να πληρώσει για τις εξετάσεις ή για την νοσηλεία εξαιτίας του covid-19. Μέχρι πρόσφατα μετράγαμε τη δυναμικότητα ενός συστήματος υγείας με τα τετραγωνικά και τις κλίνες. Τα σύγχρονα μοντέλα όμως μετρούν πόσο ανταποκρίνεται το σύστημα στις πραγματικές ανάγκες. Και αυτό συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα.

Καταφέραμε και καλύψαμε σε χρόνο ρεκόρ ελλείψεις, ανοίξαμε ΜΕΘ, θέσαμε σε λειτουργία πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, φέραμε εξοπλισμό, στελεχώνουμε με προσωπικό όπου χρειάζεται. Όλα αυτά είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Και μετά τον κορωνοϊό, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό. Θα έχουμε και μετά ένα πιο αποδοτικό και σύγχρονο σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας θα είναι καλύτερο την επόμενη μέρα στην Ελλάδα καθώς υλοποιούμε ένα ολόκληρο σχεδιασμό. Κάναμε επίσης ένα ψηφιακό άλμα, όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση. Όλη η κρίση μας δίνει τα εργαλεία να φτιάξουμε το σύστημα που θέλουμε να έχουμε».