NEA

Τσιόδρας: «Τα μέτρα λειτουργούν... όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό»

Τσιόδρας: «Τα μέτρα λειτουργούν... όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό»

Όπως δήλωσε σήμερα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 1.722.000 κρούσματα νεου κορωνοϊού, 389.000 ασθενείς ανέρρωσαν και σημειώθηκαν 104.775 θάνατοι. Στην Ευρώπη έχουμε καταγράψει 727.000 κρούσματα και 67600 θανάτους με την Ισπανία να έχει περισσότερους από 161.00 κρούσματα και 16353 θανάτους, την Ιταλία 147.000 κρούσματα και και 19.000 θανάτους ενώ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν μέσα σε ένα μόνο 24ωρο 917 θάνατοι την ώρα που τα συνολικά κρούσματα υπολογίζονται σε παραπάνω από 503.000 και οι συνολικοί θάνατοι σε 18761.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 72 νέα κρούσματα και συνολικά 2.081 με το 56,8% να είναι άνδρες (555 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 795 με επαφή με γνωστό κρούσμα.

Στην Ελλάδα νοσηλεύονται αυτή την στιγμή σε ΜΕΘ 75 ασθενείς με μέσο όρο ηλικία 67 ετών και τις 15 μόνο να είναι γυναίκες. Το 77% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ενώ 15 έχουν βγει καθώς ανέρρωσαν.

Στη χώρα εξάλλου σήμερα ανακοινώθηκαν 3 ακόμα θάνατοι  και 93 συνολικά με τις 26 μόνο να είναι γυναίκες. Μέσος ο όρος ηλικίας σε αυτούς που χάθηκαν είναι τα 72 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 37.344 εργαστηριακά τεστ.

 

Σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο για περιορισμό της νόσου

 

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη και σήμερα στη νέα δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Όλα τα προηγούμενα τεστ που έγιναν εκεί βγήκαν αρνητικά αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα από αυτά που λήφθησαν σήμερα.

Βγήκαν εξάλλου νέες οδηγίες για ασθενείς με κακοήθειες και covid-19 σε συνεργασία με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, "ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από ενέσιμο φάρμακο που δοκιμάζεται και οι ασθενείς στην χώρα μας έχουν πρόσβαση σε τρεις τρόπους: Πρώτα από όλα γίνονται κλινικές μελέτες σε 4 νοσοκομεία μας, επίσης υπάρχει δωρεάν πρόσβαση άλλων νοσοκομείων και υπάρχει και μέσω προγράμματος του ΠΟΥ με την ονομασία solidarity η συνεργασία με άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας".

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: "Ο περιορισμός της διασποράς του ιού είναι ο κύριος στόχος. Σταδιακά τα μέτρα που έχουμε λάβει, λειτουργούν αλλά η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει. Είναι νίκη όλων μας. Η απόσταση, η υγιεινή των χειρών, ο περιορισμός των επαφών πρέπει να συνεχιστούν. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική ευεξία. Η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μουσική, η συμμετοχή στις εργασίες του σπιτού είναι η παρηγοριά μας. Σταδιακά όσο καλυτερεύει ο καιρός, μισή ώρα σε έναν ανοιχτό χώρο είναι θεμιτό. Να περπατήσουμε τηρώντας τις αποστάσεις. Προσοχή όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό. Οι πολίτες των μεγαλουπόλεων πληρώνουμε το τίμημα και πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Αν δούμε κάπου ότι υπάρχει περισσότερος συνωστισμός, πρέπει να αποφεύγουμε την περιοχή. Το πιο σημαντικό εξάλλου παραμένει να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι ώστε να αποφύγουν την έκθεση. Να μην έχουν επαφή με άλλους που δυνητικά είναι φορείς. Κορυφαίος συνάδελφος από το εξωτερικό είπε ότι η χειραψία θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον". 

 

Για την ενδοοικογενειακή βία

 

Ο ιός δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση γα τον άλλο. "Φαινόμενα ενδοοικογενειακής  βίας είναι απαράδεκτα. Είναι καλύτερο να περπατήσω έξω για να αποφύγω τον ανεπίτρεπτο θυμό μου και να πάρω πρόστιμο. Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα το 2020 είναι μη αποδεκτά", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

 

Νίκος Χαρδαλιάς

 

"Είμαστε σε ένα εξαιρετικά οριακό σημείο. Σε 12ωρη βάση σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και προσαρμόζουμε τις δράσεις μας", είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα στη Λάρισα

Έγιναν ήδη 333 τεστ και βγήκαν μόνο 4 θετικά τα οποία μαζί με τα 21 κρούσματα από χθες αντιμετωπίζονται. Μεταφέρθηκαν 16 από τους 25 που νοσούν σε ένα κέντρο αποκατάστασης με περιμετρική περιφρούρηση. Συνεχίζουν εξάλλου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τα τεστ που θα επεκταθούν και σε όμορους οικισμούς, Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων . Και έχουν οριστεί 6 διαμεσολαβητές για την επαφή με τους κατοίκους. 

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και στα αεροδρόμια της χώρας.

Σε 214 που ήρθαν στη χώρα με 4 πτήσεις έγιναν έλεγχοι κι είχαμε 1 μόνο κρούσμα.

Και μειώνεται ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε καραντίνα , σήμερα είναι 5500 και καθημερινά ελέγχονται. 

 

Λαϊκές αγορές

 

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, διπλασιάζεται από Δευτέρα ο αριθμός των λαικών αγορών που θα λειτουργούν παράλληλα ίδιες μέρες και ώρες στην κάθε περιοχή ώστε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Θα είναι στο εξής 222 από 111 που ήταν μέχρι σήμερα. Αλλά αναστέλλεται για 10 ημέρες και η λειτουργία σε 4 λαϊκές όπου εντοπίστηκε καταστρατήγηση των οδηγιών.

Επίσης, θα περιοριστεί η κυκλοφορία στην περιπατική οδό της Νέας Πολιτείας στον Εύοσμο Κορδελιού για 14 ημέρες. Τα ΣΚ θα απαγορεύεται η κίνηση για όλο το 24ωρο και από Δευτέρα ως Παρασκευή θα απαγορεύεται από 8 το βράδυ μέχρι 8 το πρωί.

Σε ερώτηση που έθεσε το dailypharmanews ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη Κίνα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε εισαγώμενα κρούσματα και ότι η καλύτερη , η ενδεδειγμένη στρατηγική αν συμβεί αυτό μελλοντικά και στη χώρα μας είναι η αυστηρή ιχνηλάτηση κάθε κρούσματος ως μέσο περιορισμού της νόσου.