NEA

31 νέα κρούσματα στη χώρα

31 νέα κρούσματα στη χώρα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε καταγεγραμμένα παγκοσμίως 1.860.000 κρούσματα, περί τους 431.000 που ανέρρωσαν και 114.982 θανάτους. Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 560.000 κρούσματα, 32.634 που ανέρρωσαν και 22.115 θανάτους. Για πρώτη φορά και οι 50 Πολιτείες έχουν ανακηρύξει έκτακτη ανάγκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από 782.000 περιπτώσεις στην Ευρώπη, το 83% είναι σε 4 χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 31 νέα κρούσματα και συνολικά 2.145  με το 56% είναι άνδρες. Το 25,8% είναι σχετιζόμενα με ταξίδι το εξωτερικό και το 40% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην χώρα νοσηλεύονται σήμερα 73 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη και οι 17 είναι μόνο γυναίκες ενώ το 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Και 16 έχουν βγει από ΜΕΘ. Ανακοινώθηκε επίσης 1 θάνατος και 99 συνολικά στη  χώρα. Οι 26 ήτα γυναίκες, και η διάμεση ηλικία ήταν τα 72 έτη με το 89% να έχει και υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Στη χώρα έχουν γίνει 43.417 τεστ.

Ξεκινάει κλινική μελέτη

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ξεκινάει πρωτόκολλο κλινικής μελέτης με έγχυση πλάσματος και  συντονιστή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για κλινική μελέτη φάσης 2 που θα κατατεθεί σε 7 συμμετέχοντα νοσοκομεία και θα εφαρμοστεί σε βαρέως πάσχοντες. Το πλάσμα αίματος  θα ληφθεί από θελοντές που έχουν αναρρώσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Για την ανοσία

Μετά την λοίμωξη θα έχουν οι περισσότεροι ένα βαθμό ανοσίας. Αυτή η διάρκεια θα κρατήσει τουλάχιστον 1 έτος. Κι αν δημιουργεί ο νέος κορωοϊός όντως ανοσία σε όλα ή τα περισσότερα άτομα που προσβάλλει, τότε η μόλυνση θα φέρει τελικά ανοσία της αγέλης. 

Σχετικά με την επαναλοίμωξη που ανακοινώθηκε στη Νότια Κορέα, αυτό που ανέφεραν αφορούσε σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει αλλά βγήκαν πάλι θετικοί... «Τι συνέβη; Είτε συνέβη μακρά παραμονή του ιού στον οργανισμό που ωστόσο δεν μολύνει, είτε δεν ήταν καλά τα τεστ. Ο ΠΟΥ θα ελέγξει το θέμα και θα μάθουμε», είπε ο κ. Τσιόδρας. 

Διευκρινίσεις για μετάδοση από εργαζόμενους

Όταν κάποιος μέσα στο σπίτι νοσεί, τότε όλα τα άτομα της ίδιας οικογένειας μπορεί να μολύνουν ο ένας τον άλλο. Για να πούμε ότι η κρίση τέλειωσε στο συγκεκριμένο σπίτι, πρέπει να έχουν περάσει τρία 24ωρα χωρίς συμπτώματα από κάποιον ή και 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Και όλοι στην οικογένεια πρέπει να έχουν μείνει σε αυτο-καραντίνα επί 14 ημέρες από την πρώτη μέρα που εμφάνισε συμπτώματα ο πρώτος στο σπίτι.

Οίκοι ευγηρίας

Τις τελευταίες  48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες με χρόνια πάσχοντες στην Αττική.  Αυτό έγινε σε συνέχεια διερεύνησης επαφών τους ή με ήδη υπάρχοντα κρούσματα σε κάποιες από αυτές τις μονάδες.

«Σε κάποιες δομές υπήρξε διασπορά του ιού. Τα κλιμάκια πήραν δείγματα από κλιματιστικά και χώρους που άγγιζαν οι εργαζόμενοι. Ολοκληρώθηκαν όλοι οι έλεγχοι και δόθηκαν οδηγίες για την ορθή λειτουργία της κάθε δομής. Έγινε επίσης διανομή υλικού και φαρμάκων», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Κύρια μέτρα για τις δομές αυτές:

-Όλοι οι θετικοί στο κορωνοϊό απομακρύνθηκαν από την δομή.

-Τα μόνα άτομα που μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς είναι το προσωπικό.

-Το προσωπικό θα ελέγχεται τακτικά.

- Θα γίνεται δε συνεχής χρήση μάσκας και υποχρεωτική υγιεινή των χεριών πριν και μετά την επαφή με ενοίκους.

-Σε εμφάνιση συμπτωμάτων του εργαζομένου ή μέλους της οικογένειά του, δεν πρέπει να μεταβαίνει για εργασία στη δομή.

Ευχαριστίες

«Να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ που είναι δύο μήνες σε επιφυλακή για να καλυφθεί η χώρα με φάρμακα», είπε ο κ. Τσιόδρας 

και επισήμανε: «Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί. Δουλεύουμε εντατικά από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία χωρίς να ορίζει τις κινήσεις μας η τύχη και ο καλός καιρός. Έχουμε επιτύχει μια επιτυχία όλων μας που σχετίζεται άμεσα με την έγκαιρη λήψη μέτρων. Ο χρόνος αυτός έδωσε χρόνο και χώρο να αναπτύξουμε στρατηγικές και να οργανώσουμε το σύστημα υγείας».

Η ενημέρωση από τον κ. Νίκο Χαρδαλιά

Για το Πάσχα οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι για όλους. Η συντριπτική πλειοψηφία άκουσε την Πολιτεία και την Εκκλησία. Με δύο μόνο εξαιρέσεις που θα έχουν και τις ανάλογες κυρώσεις. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί από άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Και επισήμανε: «Είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται η μετάβαση για την Ανάσταση και την ημέρα του Πάσχα σε σπίτια συγγενών και φίλων. Θα γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όπως προβλέπει η παράδοση και η εκκλησία μας». 

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην κατάσχεση 11,5 τόνων αντισηπτικού που δεν είχε δηλωθεί.

Για τις τράπεζες

Οι συντάξεις θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στις 22, 24, 27 και 29 Απριλίου ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός.

Σχετικά με το περιστατικό μωρού στη Ξάνθη

Συναγερμός υπήρξε χθες στη Ξάνθη όπου υπάρχουν μεγάλα επιδημιολογικά φορτία. Το κρούσμα ήταν μια μικρής από καταυλισμό Ρομά που «μας δημιούργησε αγωνία και για τον λόγο αυτό πήγαμε με κλιμάκιο ΕΟΔΥ επί τόπου, κάναμε σύσκεψη στο Δημαρχείο και σε συνεργασία με διαμεσολαβητές του οικισμού, οριοθετήσαμε περιοχές ελέγχου, εξασφαλίσαμε την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων που ήταν τον αριθμό 335. Σε 18 ώρες θα έχουμε τα δεδομένα για να σχεδιάσουμε την επόμενη  κίνηση. Συγχαρητήρια στη διοικήτρια του νοσοκομείου που εφάρμοσε όλα τα πρωτόκολλα, αφού 101 άτομα του προσωπικού ελέγχθηκαν και ήταν αρνητικά», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.