ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μάγδα Χριστοφίλου: «Η αδιάκοπη μάχη του φαρμακοποιού - το πρώτο ανάχωμα στον "πόλεμο" κατά του κορωνοϊού»

Μάγδα Χριστοφίλου: «Η αδιάκοπη μάχη του φαρμακοποιού - το πρώτο ανάχωμα στον

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Για να κερδηθεί η μάχη κατά του κορωνοϊού στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από γιατρούς και νοσηλευτές και να μπορέσει να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας απέναντι σε μία πίεση που ήταν  δεδομένο ότι θα προκαλέσει η πανδημία, ο φαρμακοποιός έπαιξε έναν ουσιαστικό ρόλο, αυτόν του «πρώτου αναχώματος».

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του άρθρου που δημοσίευσε σήμερα (Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου), η κ. Μάγδα Χριστοφίλου, τομεάρχης Φαρμακείων Κηφισιάς του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, θέλοντας να εκφράσει μία απογοήτευση που υπάρχει σε όλον τον κλάδο για το γεγονός ότι συχνά Πολιτεία και ΜΜΕ στις αναφορές τους και τις ευχαριστίες τους προς αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά του κορωνοϊού, παραλείπονται οι αναφορές στο ρόλο του φαρμακοποιού, αν και οι ίδιοι οι πολίτες, όπως αναφέρει, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους μέσα στα φαρμακεία.

«Από τις αρχές Μαρτίου, όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας, όπως θα οφείλαμε και όπως μας το υποδείκνυε η συνείδησή μας  ριχτήκαμε  εντατικά και με θέρμη στη μάχη κατά του COVID 19, συναισθανόμενοι από την πρώτη στιγμή, λόγω της επιστημονικής μας κατάρτισης, την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και της προετοιμασίας του κοινού που επισκέπτεται τα φαρμακεία μας .

Ακούμε εδώ και πάρα πολλές ημέρες τις αναφορές της Πολιτείας αλλά και των ΜΜΕ, σχετικά με όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που μάχονται στην “πρώτη γραμμή”, σπάνια  όμως επισημαίνονται στις αναφορές αυτές  και στις αντίστοιχες ευχαριστίες όλοι εκείνοι που κυριολεκτικά δρουν στο κέντρο του μετώπου.

Αναμφίβολα οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων μας  επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος αυτού του «άνισου» αγώνα, όλο αυτό το διάστημα. Όμως για να μπορέσουν εκείνοι να επιτελέσουν το έργο τους κάποιοι άλλοι χρειάζεται να σταθούν ως ανάχωμα.

Αυτόν ακριβώς το ρόλο έχουμε επωμιστεί εμείς οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακοϋπάλληλοι, οι οποίοι δρώντας κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή αυτού του πρωτόγνωρου υγειονομικού πολέμου, στεκόμαστε ως εμπροσθοφυλακή, ως η ευκολότερα προσβάσιμη και σε 24ώρη λειτουργία, δομή  πρωτοβάθμια υγείας, λαμβάνοντας τις «πρώτες βολές» και καταφέρνοντας έτσι να κρατήσουμε αλώβητο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Παρασκευάζοντας χιλιάδες ιδιόχειρων αντισηπτικών, όταν οποιοδήποτε άλλο αξιόπιστο προϊόν με αντισηπτική ή απολυμαντική δράση σε όλη την Ελλάδα είχε εξαντληθεί, σώσαμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες κόσμου. Συμβουλεύοντας το πλήθος των συμπολιτών μας, που επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία μας και παρέχοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προλάβαμε χιλιάδες περιστατικών, που θα γέμιζαν τα νοσοκομεία μας και θα αύξαναν την πιθανότητα  κρουσμάτων από τον επικίνδυνο ιό.

Οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα  ήταν και παραμένουν  στο μυαλό  του Ελληνικού λαού ο πρώτος πυλώνας της υγείας. Αυτό το μήνυμα λαμβάνουμε οι φαρμακοποιοί  και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι. Καθημερινά δεχόμαστε τις ευχαριστίες του κόσμου και τις ανταποδίδουμε με όλη μας την ψυχή. Δεν ξεχνάμε τη στήριξή του, στα πρόσωπά μας ,στις οικογένειές μας και στους υπαλλήλους μας  και διαβεβαιώνουμε από τη μεριά μας ,πως όπως και σε όλη τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, θα εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, με την επιστημονική και φιλική  μας συμβουλή και να μαχόμαστε με όλα μας τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα, για να συμβάλλουμε δραστικά κι εμείς στη γρηγορότερη και το δυνατόν ικανοποιητικότερη έκβαση σε αυτό τον πρωτοφανή υγειονομικό πόλεμο που βιώνουμε.

Με πίστη, αλληλεγγύη, υπομονή και κουράγιο, θα το ξεπεράσουμε και αυτό…

 

Μάγδα Χριστοφίλου, τομεάρχης Φαρμακείων Κηφισιάς (ΦΣΑ-ΝΠΔΔ), εκλέκτορας ΠΦΣ