NEA

Συλλογή πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς: Τι αναφέρουν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Συλλογή πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς: Τι αναφέρουν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρέχει προσωρινές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την  επάρκεια και ασφάλεια του αίματος στις ειδικές συνθήκες πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19), απευθυνόμενος στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, τις Εθνικές Υγειονομικές Αρχές και όλους τους υπεύθυνους για την προμήθεια αίματος και παραγώγων και την ενσωμάτωση του συστήματος αίματος στο σύστημα δημόσιας υγείας, συνεχίζοντας να επικαιροποιεί τις υπάρχουσες  κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

 

Στην  επιδημία COVID-19, η μετάδοση του ιού (SARS-Cov-2) λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο μέσω της αναπνευστικής οδού και θεωρητικά μέσω της μετάγγισης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η επάρκεια  αίματος και παραγώγων αίματος δύναται να επηρεαστεί δυσμενώς. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες αιμοδοσίας θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εκτίμησης, σχεδιασμού και ενδεδειγμένης δράσης.

Χρήση convalescent plasma

Η εμπειρία δείχνει ότι η εμπειρική χρήση πλάσματος από πλήρως αναρρώσαντες ασθενείς (convalescent plasma-CP), που έχουν αναπτύξει ανοσία  μπορεί να αποτελέσει μια δυνητικά χρήσιμη θεραπεία για ασθενείς COVID-19.

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διεξάγεται λεπτομερής αξιολόγηση του κινδύνου για να διασφαλιστεί ότι διατίθενται όλα τα μέσα για την ασφαλή συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση αυτών των συγκεκριμένων παραγώγων αίματος με ασφάλεια. Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει  προσωρινές οδηγίες για τη χρήση CP που συλλέγεται από ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό Ebola.
Επιπρόσθετες πληροφορίες παρέχονται από τη θέση των Ρυθμιστικών Αρχών Αίματος του WHO αναφορικά με τη χρήση των πλάσματος, ορού ή ανοσοσφαιρινών από αναρρώσαντες ασθενείς, σε περιπτώσεις λοίμωξης από αναδυόμενο ιό (2017).

Εμπιστοσύνη στο σύστημα Αιμοδοσίας

Ένα ευαίσθητο ζήτημα που αναφέρεται στις προσωρινές κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ είναι η μεγάλη σημασία της εμπιστοσύνης του κοινού και των εμπλεκομένων φορέων στο σύστημα Αιμοδοσίας.
Η υπηρεσία αιμοδοσίας πρέπει να επικοινωνεί με σαφήνεια για να διασφαλίσει ότι η εθνική ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, οι αιμοδότες, οι ασθενείς που μεταγγίζονται καθώς και το κοινό ενημερώνονται κατάλληλα και κατανοούν τις προγραμματισμένες ενέργειες. Τα μηνύματα επικοινωνίας και οι δράσεις πρέπει να είναι αναλογικά, στοιχειοθετημένα και να συμβαδίζουν με τα μηνύματα απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο.

Όλο το προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες αιμοδοσίας, θα πρέπει να κατανοεί τη μολυσματική απειλή καθώς και τις εφαρμοζόμενες πρακτικές για την ασφάλεια του αίματος,  του προσωπικού και των αιμοδοτών.