NEA

Γ. Σακκάς: Απαραίτητη η άσκηση για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο

Γ. Σακκάς: Απαραίτητη η άσκηση για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο

«Η άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο και τώρα που μένουμε σπίτι, λόγω της πανδημίας», επισημαίνει ο Γεώργιος Κ. Σακκάς, επίκουρος καθηγητής Άσκησης σε Κλινικούς Πληθυσμούς, Εργαστήριο Θεραπευτικής Άσκησης, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ενασχόληση του κ. Σακκά με τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ξεκινά το 1997 στην Αγγλία, συνεχίστηκε το 2001 στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ) ενώ από το 2005 πραγματοποιεί κλινικές μελέτες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ο ίδιος, εν μέσω της πανδημίας, προτείνει ασκήσεις για αύξηση της μυϊκής δύναμης σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο, άσκηση σε κλειστούς χώρους μέσα από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας http://www.pe.uth.gr/index.php/grammateia/asfalis-askisi-se-nefropatheis

Στο ερώτημα «τι χρειάζομαι για να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα άσκησης;», ο καθηγητής Άσκησης σε Κλινικούς Πληθυσμούς απαντά μία απόφαση και επιμονή και προτρέπει:

  • Δοκιμάστε να ασκηθείτε για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μία φορά δεν πρόκειται να βοηθήσει, άλλα καθώς θα περνάει ο καιρός θα αρχίσετε να νιώθετε τη διαφορά.
  • Σκεφτείτε την άσκηση σαν μέρος της θεραπείας, όπως είναι η διατροφή και τα φάρμακα σας.«Θα υπάρξουν φορές που δεν θα μπορέσετε να ασκηθείτε για πολλούς λόγους, όπως κάποια αδυναμία, κούραση, κακή διάθεση. Μην τα παρατήσετε! Κάντε ότι μπορείτε. Έστω και μια άσκηση. Οι διατάσεις είναι πολύ σημαντικές και δεν κουράζουν. Ξεκινήστε από όπου νιώθετε άνετα και ας μην είναι στο ίδιο επίπεδο που ήσασταν πριν (δηλαδή κάντε την άσκηση πιο εύκολη). Θα υπάρξουν καλές και κακές ημέρες. Εάν κάποια μέρα νιώθετε πολύ κούραση τότε μπορείτε να ασκηθείτε για λιγότερη ώρα. Ακόμη και τα δέκα λεπτά βοηθούν και είναι προτιμότερα από το τίποτα!» επισημαίνει ο κ. Σακκάς.Η ερευνητική δουλειά, μέχρι τώρα, έχει αποδείξει ότι η εφαρμογή της άσκησης στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, να αυξήσει τη σωματική δύναμη και αντοχή, να αναστρέψει την μυϊκή ατροφία και να αυξήσει την μάζα των μυών, να μειώσει την γενική αίσθηση της κόπωσης, να σταθεροποιήσει την οστική πυκνότητα κ.ά., αναφέρει ο κ. Σακκάς και τονίζει:«Οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο και ιδιαίτερα οι αιμοκαθαιρόμενοι βρίσκονται ανάμεσα στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου. Η σωματική τους επάρκεια (φυσική κατάσταση) αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της υγείας της καρδιάς και των αγγείων τους γι' αυτό και πρέπει να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Η καθημερινή τους ενασχόληση με κάποιες από τις προτεινόμενες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σωματικής αλλά και ψυχικής τους υγείας».