NEA

Το μήνυμα της Ανάστασης μέσα από τις ομάδες streetwork των συλλόγων ασθενών «Θετική Φωνή» και «Προμηθέας»

Το μήνυμα της Ανάστασης μέσα από τις ομάδες streetwork των συλλόγων ασθενών «Θετική Φωνή» και «Προμηθέας»

Ένας ιός μπορεί να ερημώσει τους δρόμους στον πλανήτη ολόκληρο μέσα σε λίγες ημέρες, σε λίγες ώρες. Ήρθε η ώρα που τα σενάρια –αυτά που θεωρούσαμε… επιστημονικής φαντασίας– έγιναν πραγματικότητα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας έγινε η απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης.

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

Όταν αδειάσουν οι δρόμοι, συνειδητοποιείς ότι κάποιοι μένουν πίσω. Κάποιοι για τους οποίους η εντολή «μένουμε σπίτι» δεν έχει πρακτική εφαρμογή, αφού δεν έχουν σπίτι… Έχει, όμως, συνέπειες, καθώς η βοήθεια των πολιτών είναι πλέον σπάνια, τώρα που οι πολίτες δεν κυκλοφορούν και τα ελάχιστα τρόφιμα και το νερό δυσεύρετα τώρα που τα περισσότερα μαγαζιά έκλεισαν.

Την παράπλευρη αυτή συνέπεια για τους άστεγους της πρωτεύουσας προσπαθούν να αμβλύνουν οι ομάδες streetwork των συλλόγων ασθενών «Θετική Φωνή» και «Προμηθέας», παρέχοντας υπηρεσίες μείωσης της βλάβης σε άστεγους και χρήστες στο κέντρο της Αθήνας. Βασικά τρόφιμα και σνακ, ένα μπουκαλάκι νερό μαζί με γάντια και αντισηπτικά αποτελούν πολύ σημαντική βοήθεια, αυτήν την περίοδο για τους άστεγους, που δυστυχώς δοκιμάζονται για μία ακόμα φορά και στερούνται και τα στοιχειώδη, όπως ένα μπουκάλι νερό.

Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής», Γιώργο Παπαγεωργίου*, για τη δράση προσφοράς των δύο συλλόγων, που με τη βοήθεια των εκπαιδευμένων εθελοντών τους –των παιδιών με τις «μπλε στολές», που κυκλοφορούν ακούραστα, πρωί και βράδυ στο κέντρο της πόλης, με τα «κάτασπρα αμαξάκια», προσφέροντας κάτι παραπάνω από υλική βοήθεια, προσφέροντας Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη– αποδεικνύουν στην πράξη, τις τελευταίες εβδομάδες (σε ένα άλλο επίπεδο, παράλληλα με τους υγειονομικούς και όλους όσοι μάχονται κατά της πανδημίας) ότι όλοι μαζί στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας, προστατεύουμε τους ευάλωτους, νικάμε την κρίση, είμαστε δυνατότεροι, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!

 

  • Αρχικά, θα θέλαμε να συγχαρούμε την ομάδα street work του Συλλόγου Ασθενών  Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και του Συλλόγου «Θετική Φωνή» για την ανθρωπιστική πρωτοβουλία να υλοποιήσετε μία δράση τεράστιας ηθικής και πρακτικής αξίας για τις έκτακτες στιγμές που ζούμε. Θα θέλαμε να μας πείτε πώς οργανώσατε αυτή τη δράση.

 

Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου αυτές τις ημέρες, όπως γνωρίζετε, τίθενται οι ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς. Παράλληλα όμως, είναι επιτακτική η ανάγκη για την υποστήριξη και άλλων συμπολιτών μας όπως είναι τα άτομα που ζουν σε συνθήκες αστεγίας. Αυτοί οι αόρατοι συμπολίτες μας, που μόλις άδειασαν οι δρόμοι και οι πλατείες έγιναν ορατοί.  

Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων, ώστε όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προστατεύσουμε κάποιους συνανθρώπους μας που αυτή την περίοδο ζουν μέσα στην ανασφάλεια και στο φόβο.

Συμφωνήσαμε όλοι από κοινού πως είναι απαραίτητη η στήριξη μας μέσω σίτισης, συνεχούς ενημέρωσης, ευρείας διανομής υγειονομικού και καθαρού ενέσιμου υλικού σε χρήστες και πρόσβασης σε υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και φιλοξενίας.

 

  • Πώς καταγράψατε τις ανάγκες για να διαρθρώσετε ένα σχέδιο κάλυψης των αναγκών των ευπαθών συμπολιτών μας;

 

Η καταγραφή και η χαρτογράφηση των αναγκών για εμάς ήταν το σχετικά εύκολο σκέλος αυτής της προσπάθειας.

Όπως γνωρίζετε, δραστηριοποιούμαστε στο πεδίο αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε κατά προσέγγιση τον αριθμό των αστέγων, των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, των εργαζόμενων στο σεξ, των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Γνωρίζουμε τα μέρη που συχνάζουν και μας γνωρίζουν και εκείνοι και μέσα από την πολυετή εμπειρία και επαφή μαζί τους, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, στοιχείο απαραίτητο ώστε να μη νιώθουν ανασφάλεια ή φόβο. Μία ανάγκη, όμως, που διαπιστώσαμε αυτές τις ημέρες μέσω της άμεσης επικοινωνίας μας με αυτούς τους συμπολίτες μας, είναι η έλλειψη νερού. Δεν έχουν πόσιμο νερό να πιουν.

Απευθείας, λοιπόν, κινητοποιηθήκαμε μέσω ανοιχτού καλέσματος προς όλους τους Έλληνες πολίτες, για τη συνεισφορά τροφίμων, χυμών και εμφιαλωμένων νερών.

 

  • Μαζέψατε μία σημαντική ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης. Πόσα άτομα δουλέψατε συνολικά για να οργανώσετε τις μερίδες φαγητού και τα υπόλοιπα είδη και πώς καταλήξατε τι θα δώσετε και σε ποιους;

 

Η ομάδα του street work είναι μια ομάδα που απαρτίζεται από εκπαιδευμένους εθελοντές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους ανθρώπους που έχουμε στην ομάδα μας και δε θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτα χωρίς την πολύτιμη στήριξή τους.

Μέσα σε διάστημα 10 ημερών, με τη σημαντική βοήθεια όλων, καταφέραμε να μοιράσουμε παραπάνω από 150 μερίδες φαγητού, 500 σνακ (τοστ/σάντουιτς/κρουασάν), 240 χυμούς και νερά, 250 kit προστατευτικού-υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες, καθαρό ενέσιμο υλικό για χρήστες κ.λπ.).

Η βοήθεια και η έμπρακτη στήριξη όλων είναι πολύ σημαντική και σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. 

Μετά τη χαρτογράφηση των αναγκών, καταγράψαμε τις περιοχές όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες βοήθειας. Πρόκειται κυρίως για την Ομόνοια, στα Εξάρχεια, στη Λεωφόρο Συγγρού στο Μεταξουργείο και στις οδούς Πανεπιστημίου (Νομική), Καβάλας, Ιάσωνος, και Πατησίων (ΑΣΟΕ).  

 

  • Έχουμε αρκετές εβδομάδες ακόμα έως την «έξοδο». Οι ανάγκες θα συνεχίζουν το ίδιο ίσως και περισσότερο πιεστικές. Εσείς συνεχίζετε τη συγκεκριμένη δράση;

 

Η δράση όπως προανέφερα δε δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες. Έχουν περάσει πάνω από επτά (7) χρόνια προσπάθειας στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας. Απλώς, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, έπρεπε τα προγράμματα μας και οι δράσεις μας να εντατικοποιηθούν ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας να καταφέρουν να επιβιώσουν από αυτή την πανδημία.

Η δράση, λοιπόν, συνεχίζεται καθώς οι ανάγκες αυξάνονται και απαιτείται συνεχής και αμείωτη κινητοποίηση, ώστε κανένας άνθρωπος να μη βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης και να μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχειώδη: πόσιμο νερό, φαγητό και φάρμακα.

 

  • Αυτό που αξίζει πάνω από όλα να αναδειχτεί μέσα από τη δράση σας είναι η ηθική διάσταση της πράξης σας. Παίρνετε ένα μεγάλο ρίσκο για τη δική σας υγεία, παρόλο τον εξοπλισμό σας να βρίσκεστε στο δρόμο. Τι σας κάνει να αψηφείτε τον κίνδυνο; Πώς προστατεύετε τους δικούς σας ανθρώπους γυρνώντας στο σπίτι σας;

 

Η ομάδα μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των μελών της. Σε αυτή την προσπάθεια, πρωταρχικό ρόλο έχουν οι εθελοντές μας και προσπαθούμε με αμείωτη προσοχή να τους παρέχουμε όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, όπως το προστατευτικό υλικό που χρειάζονται στο πεδίο.

Παρόλα αυτά, το ρίσκο συνεχίζει να είναι μεγάλο. Είναι ένα ρίσκο που πήραμε συλλογικά αλλά και ατομικά, εμπνεόμενοι από τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε. Κάποιοι αγωνιούν για τη διαβίωση εν μέσω της πανδημίας, ενώ άλλοι παλεύουν για την επιβίωση και οφείλουμε να τους υποστηρίξουμε.

Σε αυτές τις μέρες αγάπης και αλληλεγγύης μπορούμε να ζωγραφίσουμε χαμόγελα σε πρόσωπα γεμάτα αμφιβολία, άγχος και φόβο. Γιατί όσα εμείς θεωρούμε «κάτι», για κάποιους μπορούν να είναι τα «πάντα». Ε?να μπουκάλι νερό, μία μερίδα φαγητό, φάρμακα, προστατευτικό υλικό και είδη προσωπικής υγιεινής είναι αυτά που χρειάζονται άμεσα ώστε να επιβιώσουν από αυτή την πανδημία.  

 

 

      * Γιώργος Παπαγεωργίου, υπεύθυνος επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής»