NEA

Τσιόδρας: "Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα και σταδιακή και ελεγχόμενη απόσυρσή τους"

Τσιόδρας:

Όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα έχουμε παγκοσμίως 2.500.000 κρούσματα. Στην χώρα μας σήμερα ανακοινώνουμε 156 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 150 στο Κρανίδι.

Ο συνολικός αριθμός στη χώρα μας είναι 2401 με το 56% να είναι άνδρες. Τα 572 (24%) σχετίζεται με με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1111,με ήδη γνωστό κρούσμα.

Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 59 ασθενείς με μέση ηλικία τα 67 έτη και οι 16 είναι μόνο γυναίκες και το 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα. Επίσης σήμερα 46 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ.

Ανακοινώθηκαν επίσης σήμερα 5 νέοι θάνατοι και 121 συνολικά, με 32 να είναι γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 74 έτη και το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Και έχουν γίνει στη χώρα 55.666 τεστ.

 

Η κατάσταση στη δομή προσφύγων στο Κρανίδι

 

Πιστοποιήθηκαν 150 άτομα θετικά στο νέο κορωνοϊό από συνολικά 497 που ελέγχθηκαν. Οι 148 είναι κάτοικοι της δομής και οι 2 είναι εργαζόμενοι. Η δομή λειτουργούσε σε κατάσταση καραντίνας από τη Μεγάλη Πέμπτη. Τώρα γίνεται διαλογή των ευπαθών ομάδων και λαμβάνονται κι άλλα μέτρα. Δεν έχουν βρεθεί πάντως μέχρι στιγμής συμπτωματικοί ασθενείς που χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα.

 

Τα μέτρα: Θα ενισχυθεί με 6 γιατρούς και 4 νοσηλευτές το ΚΥ Κρανιδίου. Οι διακομιδές, εφόσον χρειαστούν, θα γίνονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ειδικά στελεχωμένο που θα βρίσκεται σταθμευμένο στην περιοχή επί 14 ημέρες.

 

Επίσης λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για Ερμιονίδα. Απαγορεύεται η κυκλοφορία γενικά στην περιοχή από τις 8 το βράδυ με 8 το πρωί, και οι αιτιάσεις Β4, Β5 και Β6. Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία σε όλες τις λαϊκές στην περιοχή. Και παραμένουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για ιχνηλάτηση όλων των επαφών και δειγματοληπτικούς ελέγχους. 

 

Νέα καραντίνα στην περιοχή της Ξάνθης

 

Στα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι Ξάνθης οι κάτοικοι μπαίνουν σε 14ήμερη κλειστή καραντίνα. Ο Δήμος και η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει την προμήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα. 

 

35χρονος νεκρός

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα παιδιά έχουν πιο ήπια κλινική εικόνα από τους ενήλικες, και οι νέοι έχουν καλύτερη εικόνα από τους ηλικιωμένους Το ίδιο συμβαίνει με την γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο. Πλην όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Σε μελέτη που έγινε στην Κίνα μεταξύ 2135 παιδιών φάνηκαν οι διαφορές.

 

Οι αιτίες να πεθάνει ένας νέος άνθρωπος, φαινομενικά χωρίς άλλο πρόβλημα υγείας από covid-19 είναι:

-Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν ξέραμε. 

-Σε άλλες μένουμε με το ερωτηματικό. Γιατί να συμβαίνει αιφνίδια κατάπτωση του οργανισμού σε ένα νέο. Κάποιοι λένε ότι είναι χειρότερα αν εκτεθούμε σε υψηλότερο ιικό φορτίο (αν κάποιος ασθενείς φτερνιστεί μπροστά στο πρόσωπό μας). Ένα από τα σημαντικά μηνύματα είναι η επαγρύπνηση για τα συμπτώματα μας. 

 

-Κάποιοι άλλοι λένε για την προδιάθεση, για τα γονίδια. Και έδωσε ο καθηγητής ένας παράδειγμα: Μία από τις πιο γνωστές ιώσεις είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι έχουν απλά ένα σπυράκι. Σε άλλους κάνει μέχρι εγκεφαλίτιδα που οδηγεί σε θάνατο. Θα τρέξουν λοιπόν μελέτες για την προδιάθεση.

 

Η πολυσυστηματική μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα, την καρδιά, μια ιογενή σήψη που οδηγεί σε κατάρρευση, πρέπει να ελεγχθούν. Γιατί υπάρχει αυτή η έντονη φλεγμονώδης αντίδραση ειδικά σε νέους.

 

-Και μια άλλη εξήγηση που είναι πρωτόγνωρο, ότι κάποιοι με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, εμφανίζουν ήπια δύσπνοια. Και ενώ δεν παρουσιάζουν κάτι σοβαρό, έχουν σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση και φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. 

Άρα η παραμικρή δύσπνοια, ο αυξημένος αριθμός αναπνοών πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

 

Η συγνώμη του κ. Τσιόδρα

 

"Να σας ζητήσω συγνώμη γιατί με αυτά που ανακοινώνω είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες και σύγχυση. Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε την αβεβαιότητα. Για μένα το πιο σημαντικό είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Γλυτώσαμε τα χειρότερα. Και εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά . Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων πάει καλά και το Ρ0 είναι αρκετά κάτω από το 0. Άρα η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει αλλά με μεγάλη προσοχή".

Και αποκάλυψε ο καθηγητής: "Έχουν αναπτυχθεί στο ΕΚΠΑ και στον ΕΟΔΥ ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν την τάση της πανδημίας. Θα μας δίνουν αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας. Δεν θέλουμε να ανακάμψει μετά από μια επιτυχημένη πορεία. 

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα και σταδιακή και ελεγχόμενη απόσυρσή τους. Αύριο θα γίνει και σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων για να συζητηθεί ο ρυθμός της ελάφρυνσης των μέτρων περιορισμού".

 

Για τα σχολεία

 

Να τονίσω ότι η επιστημονική επιτροπή θα εισηγηθεί με γνώμονα την δημόσια υγεία και τα παιδιά τι πρέπει να γίνει. Καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική επιτήρηση της υγείας και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.