NEA

«Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο» - 55 νέα κρούσματα σήμερα

 «Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο» - 55 νέα κρούσματα σήμερα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε καταγεγραμμένα 2.668.000 κρούσματα παγκοσμίως, 730.000 ασθενείς που ανέρρωσαν και 186.386 θανάτους παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 55 νέα κρούσματα, με τα περισσότερα να αφορούν δομές με επιδημίες. Ο συνολικός αριθμός είναι 2.463 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Τα 574 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα. Εξάλλου, 52 νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 66 έτη και οι 15 είναι γυναίκες. Το  85% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης, 57 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 4 ακόμα θάνατοι στη χώρα μας και 125 συνολικά εκ των οποίων οι 33 είναι γυναίκες και η διάμεση ηλικία όλων είναι τα 74 έτη και το 90,4% είχε υποκείμενη νόσο ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Τέλος έχουν γίνει στη χώρα 59.241 τεστ.

Αυστηρός εμφανίστηκε ο κ. Τσιόδρας για συμπεριφορές εργαζομένων που εκθέτουν σε κίνδυνο ευάλωτους πληθυσμούς

«Στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και περιορισμός του ιού σε κλειστές μονάδες με ευάλωτους πληθυσμούς. Όπου βρει ευκαιρία αυτός ο ιός, μεταδίδεται εύκολα και ειδικά σε δομές υγείας. Στεναχωρούμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Σε δυο περιπτώσεις που δεν υπήρξε η επαγρύπνηση που περιμέναμε να τηρείται από υγειονομικούς, είχαμε πρόβλημα. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων βάζει σε κίνδυνο τους πολλούς. Τώρα που στη χώρα μας υποχωρεί το κύμα, τονίζουμε την ανάγκη για επαγρύπνηση».

Υφασμάτινες μάσκες

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τοποθετήθηκε σήμερα και υιοθετεί συστάσεις που είναι σύμφωνες με αυτές από το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί σε περιοχές με υψηλό συγχρωτισμό. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους όπως είναι φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς. «Θα ακολουθήσουν οδηγίες για αυτό το θέμα και τον τρόπο χρήσης των μασκών. Πρέπει να καλύπτει πλήρως τη μύτη και το στόμα, να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του ο χρήστης πριν την βάλει και όταν την αφαιρέσει. Να την αφαιρεί χωρίς να αγγίζει το μπροστινό της σημείο. Αν είναι μίας χρήσης να την απορρίπτει με σωστό τρόπο. Αλλιώς να πλένεται συχνά σε 60 βαθμούς . Και να καταλαβαίνουμε τους κινδύνους. Την δυσκολία στην αναπνοή και να μολυνθούμε από την λάθος χρήση της. Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών. Η μάσκα είναι συμπληρωματική. Και να μην αγγίζουμε τα μάτια, την μύτη και το στόμα. Όταν την φοράς μπορείς να μεταδόσεις ευκολότερα τον ιό».

Για τις δομές υγείας

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα και το θέμα της επιστροφής των ΤΕΠ σε λειτουργία και των τακτικών χειρουργείων. Θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν. Αλλά θα υπάρξουν ειδικές οδηγίες με κριτήρια ιεράρχησης που θα αξιολογούνται και από τις επιτροπές των νοσοκομείων.

«Να τονίσω ότι συνεχίζουμε την επαγρύπνηση. Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει εύκολα όπως συνέβη στις δύο περιπτώσεις σήμερα. Να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την διασπορά του ιού», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

«Και η σημερινή είναι μια δύσκολη μέρα παρότι ερχόμαστε πιο κοντά στην άρση των μέτρων. Η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή και προσεκτική επιστροφή στη κανονικότητα. Θα χρειαστεί χρόνος και θέλει ευθύνη. Και νέα κρούσματα θα έχουμε, και νοσηλείες θα αυξηθούν και θα χάνουμε ανθρώπους. Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο. Έχουμε όμως μεγάλη εμπειρία και κερδίσαμε χρόνο. Αλλά οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε: Τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 4 Μαΐου. Και τους δύο επόμενους μήνες και με αποστάσεις τουλάχιστον 14 ημερών θα περνάμε σε άλλη φάση. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε μέτρα. Οι πολίτες θα ενημερώνονται έγκυρα.

Νέα Σμύρνη Λάρισας

Ένα τμήμα του οικισμού θα συνεχίσει την καραντίνα μέχρι 30 Απριλίου, (εκεί όπου υπήρξαν τα κρούσματα) για καθαρά προληπτικούς λόγους παρότι τα 115 δείγματα που ελήφθησαν χθες ήταν όλα αρνητικά.

Επίσης ξεκινά από το Σάββατο η λειτουργία των λαϊκών αγορών της Λάρισας. 

Και η περιφέρεια Μεσοποταμίας ολοκληρώνει αύριο την καραντίνα.

Για τις πτήσεις 

Συνεχίζονται έλεγχοι των πτήσεων εξωτερικού. Χθες 2 τακτικές πτήσεις με 157 επιβάτες έφτασαν στην Αθήνα και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. (συνολικά έχουν φτάσει 36 πτήσεις με 2.928 άτομα εκ των οποίων το 97,1% των επιβατών είχε αρνητικό τεστ).

Ερμιονίδα

Τα 177 τεστ στο Δήμο Ερμιονίδας ήταν αρνητικά. Η περιοχή παραμένει ωστόσο σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους. «Καλούμε τους κατοίκους να μείνουν ψύχραιμοι και στα σπίτια τους. Ειδικά τους πιο ευάλωτου», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός με δύο περιπτώσεις σε δομές υγείας στα δυτικά και νότια προάστια. Ένα κρούσμα θετικό σε δομή υγείας με 300 τρόφιμους και 170 εργαζομένους στα νότια προάστια όπου «ολοκληρώσαμε την αιμοληψία και περιμένουμε τα αποτελέσματα ενώ τα  90 πρώτα από εργαζόμενους είναι ήδη αρνητικά», ενημέρωσε ο υφυπουργός.

Επίσης σε δομή Υγείας στα δυτικά προάστια, είχαμε 28 κρούσματα (13 σε τρόφιμους, 11 σε εργαζομένους και 4 ήταν εκείνα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός). Η δομή τέθηκε σε καραντίνα και έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος υγειονομικός και διοικητικός. «Έχουμε άλλα 45 δείγματα να πάρουμε ακόμα και είναι σε εξέλιξη και ιχνηλάτηση. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι της δομής θα ελεγχθούν για ευθύνες και πιθανή αμέλεια. Όσοι εργάζονται σε τέτοιες δομές να δείξουν ευθύνη στην ανθρώπινη ζωή και να λαμβάνουν κάθε μέτρο προφύλαξης», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.