NEA

Υγειονομική βόμβα οι δύο ιδιωτικές κλινικές!

Υγειονομική βόμβα οι δύο ιδιωτικές κλινικές!

Αναζητούνται ποινικές ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Οι δύο «εστίες» ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο σε Ελληνικό και Περιστέρι επιβεβαίωσαν με τον πιο «εκκωφαντικό» τρόπο την ανάγκη να τηρούν όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας τα μέτρα προφύλαξης και τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων.

Χθες και σήμερα σε δηλώσεις για το θέμα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με την κατάσταση στις δύο κλινικές και επισήμανε  ότι «απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε»…, τόνισε ο ίδιος.  Αλλά και  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί διοικητικές και ποινικές διώξεις στους υπεύθυνους των δομών.

Αλλά ας δούμε ποια είναι η κατάσταση

Ο πρώτος συναγερμός ετέθη μετά την επιβεβαίωση 28 κρουσμάτων κορωνοϊού στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι. Η «απρόσεχτη συμπεριφορά των λίγων» στην οποία αναφέρθηκε ο λ. Τσιόδρας «θέτουν σε κίνδυνο τους πολλούς».

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έφτασαν αμέσως επιτόπου για να κάνουν τεστ και να δώσουν οδηγίες. Τελικά όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, από τους 226 ασθενείς και προσωπικό που ελέγχθηκαν οι 37 είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι πρόκειται για 17 εργαζόμενους και 17 ασθενείς αλλά σε αυτούς προστίθενται και οι τρεις που έχασαν ήδη την ζωή τους.

Ο καθηγητής εξήγησε πάντως ότι οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά τις επόμενες 7 ημέρες για πυρετό ενώ πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη και θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο ανά διήμερο. Πρόσθεσε δε ότι «είναι πολλοί για να πάνε σε άλλη κλινική».

Διώξεις

Σήμερα εξάλλου είχαμε και άλλες εξελίξεις  καθώς μετά και τους θανάτους τριών ασθενών από κορωνοϊό, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε χθες ο προϊστάμενός της κ. Ευάγγελος Ιωαννίδης, ζήτησε από την εν λόγω κλινική να της προσκομίσει τους φακέλους όλων των ασθενών της. Την έρευνα διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος. Αντικείμενό της έρευνας που έχει μάλιστα και κατεπείγοντα χαρακτήρα είναι η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών εκ μέρους των υπευθύνων της κλινικής και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Να σημειωθεί, ότι το άρθρο στην παράγραφο 3 του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που αφορά σε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών, προβλέπονται:

«Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

Μάλιστα, το πρωί σήμερα πήγε κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας , προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να παραδώσει το σχετικό πόρισμά της στον εισαγγελέα.

Πρόβλημα όμως διαφαίνεται και από την ιχνηλάτηση καθώς στην κλινική Ταξιάρχαι φαίνεται ότι  δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, ενώ συνεχίζονταν να πραγματοποιούνται, κυρίως από συνεργαζόμενους εξωτερικούς γιατρούς, ακόμα και μικροεπεμβάσεις που το διάστημα αυτό απαγορεύονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχουν ιχνηλατηθεί από τις ειδικές ομάδες του ΕΟΔΥ και της Γ.Γ.Π.Π. περίπου 150 άτομα, ασθενείς, συγγενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί, ενώ αυτό που προβληματίζει σοβαρά τους ειδικούς είναι οι μικροεπεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα στην συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική του Περιστερίου. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για 50 ιδιώτες γιατρούς που συνεργάζονται με την εν λόγω δομή…

Καταγγελίες και από την ΠΟΕΔΗΝ

Το θέμα σχολίασε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, που χαρακτήρισε την κλινική  «υγειονομική βόμβα», ενώ επικρίνει τη στάση της διοίκησης ως προς την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.

Στη δήλωσή του ο κ. Γιαννάκος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υγειονομική βόμβα η κλινική «Ταξιάρχαι». Μια κλινική που είναι χειρουργική, έχει δύο μονάδες τεχνητού νεφρού και παθολογική κλινική και ουσιαστικά λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος εάν τηρούνται οι κτιριακές προδιαγραφές ασφαλείας και εάν τηρούνται τα μέτρα αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι. Τη διεύθυνση περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την απασχολεί η μη χρήση κινητών από τους εργαζόμενους για να αποδίδουν καλύτερα, όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληροί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία.

Δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα πάρκινγκ. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στη κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς αιμοκαθαιρόμενοι. Ηλικιωμένοι, συνοδοί και προσωπικό.

Στο ισόγειο είναι η μια μονάδα αιμοκάθαρσης που έχει ξεχωριστή είσοδο. Η δεύτερη μονάδα είναι στο πρώτο όροφο δίπλα από τα χειρουργεία. Για να πάνε οι νεφροπαθείς πρέπει να περάσουν στο διάδρομο της κλινικής να μπουν στο ένα κοινό ασανσέρ. Στο δεύτερο όροφο είναι η παθολογική κλινική που λειτουργεί ως γηριατρική και στο τρίτο όροφο η χειρουργική κλινική.

Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού σε όροφο χωρίς ξεχωριστή είσοδο ή δεύτερο ασανσέρ που να χωράει και φορεία; Χωρίς βοηθητικούς χώρους, αποστάσεις στα κρεβάτια κ.λπ….».

Παρόμοια η κατάσταση και στο Ελληνικό

Ο Εισαγγελέας Αθηνών κ. Βαγγέλης Ιωάννιδης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση τόσο για την κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό. Η κλινική που φιλοξενεί 300 τροφίμους και έχει 170 εργαζόμενους . Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η μετάδοση του κορωνοϊού στον τρόφιμο της κλινικής έγινε από ασυμπτωματικό εργαζόμενο που δεν λάμβανε ωστόσο μέτρα προφύλαξης ως όφειλε. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν και σήμερα την ιχνηλάτηση των επαφών με το αρχικό κρούσμα που εντοπίστηκε στην κλινική. Την ίδια στιγμή 107 δείγματα βρέθηκαν αρνητικά στον ιό.