NEA

 Τσιόδρας: Είναι σημαντικό να εκτεθεί ο πληθυσμός σταδιακά σε ανοσία. Δεν μπορεί να γίνει όμως απότομα

 Τσιόδρας: Είναι σημαντικό να εκτεθεί ο πληθυσμός σταδιακά σε ανοσία. Δεν μπορεί να γίνει όμως απότομα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

 

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παγκοσμίως έχουμε 2.760.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Στην Ελλάδα σήμερα ανακοινώνονται 16 νέα κρούσματα και συνολικά 2506 με το 56% να είναι άνδρες. Οι 11 από τους σημερινούς είναι γνωστές επαφές κρουσμάτων που προέκυψαν από ιχνηλάτηση επαφών.

Εξ αυτών τα 578 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1174 με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης νοσηλεύονται σήμερα 47 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 67 έτη και οι 13 είναι γυναίκες. Το 89,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Και 63 έχουν βγει από ΜΕΘ. 

Επίσης σήμερα δεν έχουμε κανένα θάνατο και συνολικά στη χώρα 130. Οι 34 ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 74 έτη, και το 90% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. έχουν γίνει μέχρι τώρα 63.087 τεστ.

 

Για το άνοιγμα Ειρηνοδικείων- Πρωτοδικείων

Kαθώς ανοίγουν από την προσεχή Δευτέρα, ορίστηκαν τα εξής μέτρα:

-σύσταση για χρήση μάσκας από όλους.

-παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.

- τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου τουλάχιστον.

-1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα στους κλειστούς χώρους.

-και κάθε άλλο μέτρο για προστασία της δημόσιας υγείας όπως ορίζεται από τις δικαστικές αρχές.

 

Σταδιακή άρση μέτρων

Συνεδριάζει η Επιτροπή για να αποφασιστεί πως θα κινηθούμε ως προς τη διενέργεια εξετάσεων για τον κορωνοϊό, τα μέτρα προστασίας και τις συστάσεις για τις ευάλωτες ομάδες.

"Η καλύτερη καταγραφή θα συμβάλει στο έργο μας κατά την άρση των μέτρων. Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Θα γίνει σταδιακά και με συγκεκριμένα μέτρα, προσοχή και επαγρύπνηση στους κανόνες υγιεινής που είναι από τα κύρια μέτρα που μας έφτασαν ως εδώ", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

 

Μεταλλάξεις του ιού

Μια από τις καλές επιστημονικής ομάδες στην Ελβετία που αναλύει δείγματα από 33 χώρες, έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τη δυνατότητα και το ρυθμό μετάλλαξης του Sars-covid-19. Είναι γνωστό ότι οι ιοί εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. Και αυτές μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και την μεταδοτικότητα ενός ιού. Η μελέτη των Ελβετών μας δείχνει πως μπορεί να κινηθεί ο ιός στο μέλλον και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. 

Με το ολικό γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού να έχει αναλυθεί, δείχνει βραδεία ταχύτητα μετάλλαξης σε σχέση με ιούς της γρίπη αφού μόνο 40 σε 28.000 νεουκλεοτίδια του κορωνοϊού άλλαξαν το διάστημα αυτό. Αυτό δίνει ελπίδες για ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό για χρόνια καθώς φαίνεται ότι ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη. 

 

Η ενημέρωση από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά

"Η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Και ετοιμαζόμαστε για σταδιακή άρση. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν όπως και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Παρατηρήθηκαν πολλές άσκοπες μετακινήσεις το τελευταίο 24ωρο. Να μην κάνει κανείς σκέψη για την Πρωτομαγιά. Ο ιός είναι εδώ και χτυπάει με τον ίδιο τρόπο με πριν. Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια. Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η προστασία των άλλων. Η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή όχι στην παλιά αλλά σε μία νέα πραγματικότητα. Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες, και εστίες αναζωπύρωσης. Τα μέτρα που τηρούμε τώρα, θα τα τηρούμε πολύ καιρό. Η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής δεν θα γίνει ανεκτή. Ίσως κάποια μέτρα τα ξαναπάρουμε. Κάποια μέρη ίσως ξαναμπούν σε καραντίνα", σημείωσε ο υφυπουργός. 

 

Κλινική στο Περιστέρι

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη κλινική Ταξιάρχαι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινικός και διοικητικός έλεγχος. Χθες κλιμάκιο ελεγκτών είδε στελέχη, έκανε έρευνες και ζήτησε στοιχεία. Ταυτόχρονα προγραμματίζονται οριζόντιοι έλεγχοι σε μονάδες υγείας και πρόνοιας . Αντικείμενο του ελέγχου θα είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων με επιτόπιες αυτοψίες και έλεγχο εγγράφων.

Για τη μετακίνηση σε ειρηνοδικεία- πρωτοδικεία

Η μετακίνηση στα δημόσια αυτά κτήρια θα γίνεται από Δευτέρα με κωδικό Β2 ό,τι δηλαδή χρησιμοποιούμε και για τις τράπεζες.

 

Πτήσεις από εξωτερικό

Χθες έφτασαν 4 πτήσεις από το εξωτερικό με 220 άτομα και ένα τεστ μόνο βγήκε θετικό. Οι υπόλοιποι πήραν οδηγίες για 14ήμερη παραμονή στα σπίτια τους και έφυγαν.

Επίσης παρατείνεται η περιορισμός κίνησης στα Ιωάννινα ενώ από Τρίτη 28/5 αίρονται οι περιορισμοί στη Μύκονο.

 

Σε ερώτηση που διατύπωσε το dailypharmanews σχετικά με την ασφάλεια της υδροχλωροκίνης και τους ασθενείς που την έχουν ήδη λάβει στη χώρα μας ο κ. Τσιόδρας απάντησε: 

Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες η Επιτροπή και ειδικά οι κλινικοί γιατροί και λοιμωξιολόγοι που έχουν δικά τους αποτελέσματα από την χορήγηση του φαρμάκου. Δεν έχουμε πληροφορίες για παρενέργερεις παρότι δίνεται κατά κόρον στα ελληνικά νοσοκομεία. "Και θεωρώ καλό που οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο από νωρίς", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως συμπλήρωσε απαντώντας στο ερώτημά μας για την αξιοπιστία του διάσημου Γάλλου λοιμωξιολόγου που την ανακοίνωσε ως θεραπεία, "ο Γάλλος καθηγητής έκανε και δεύτερη ανακοίνωση με περισσότερα περιστατικά και έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά επειδή οι περισσότεροι το δίνουν κατά κόρον, απουσία άλλης θεραπείας, χωρίς να έχει δοκιμαστεί επαρκώς το φάρμακο, κριτικάρεται η έλλειψη της ομάδας ασθενών που δεν θα πάρει κάτι (placebo) για να γίνει σωστά η μελέτη. Μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή ότι η θεραπεία πρέπει αν γίνεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Μας λείπει και εμάς η ομάδα ελέγχου καθώς αποφασίσαμε για ηθικούς λόγους να το παίρνουν όλοι. Αλλά θα το παρακολουθήσουμε και με μελέτες από το εξωτερικό".

Ενώ σε ό,τι αφορά την διεθνή μελέτη που έχει ξεκινήσει ο ΠΟΥ και για την οποία ρωτήσαμε τον κ. Τσιόδρας είπε: "Και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή στη μελέτη Solidarity. Και όποιος γιατρός θέλει μπορεί να συμμετέχει. Χρησιμοποιεί τη rendemsivir, ένα φάρμακο για το aids, ένα φάρμακο άλλο μαζί με ιντερφερόνη και χρησιμοποιεί και την χλωροκίνη. Είναι σημαντικό ότι συμμετέχουμε κι εμείς. Αλλά όσο μειώνεται η κυκλοφορία του ιού, τόσο δεν έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα, πράγμα που προσωπικά εύχομαι γιατί δεν θέλω να αρρωσταίνει ο κόσμος". 

 

Για την σταδιακή επίτευξη ανοσίας

Για το θέμα αυτό ερωτηθείς ο καθηγητής δήλωσε: "Είναι σημαντικό να εκτεθεί ο πληθυσμός σταδιακά σε ανοσία. Δεν είναι γνωστή ποια είναι η σταδιακή ωστόσο και που θέλουμε να φτάσουμε. Άλλοι λένε για 50% του πληθυσμού και άλλοι για 70%. Δεν μπορεί να γίνει όμως απότομα. Εξάλλου ο ΠΟΥ λέει ότι ίσως δεν δημιουργείται ανοσία. Εγώ δεν συμφωνώ. Άλλοι επιστήμονες λένε ότι η έκθεση φέρνει μια ανοσία που θα διαρκέσει περίπου 1 έτος και αυτό με βρίσκει πιο σύμφωνο. Και όντως μία ομάδα, λιγότερο ευπαθής είναι τα μικρά παιδιά, και θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτά η σταδιακή ανοσία. Αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση για αυτό".