NEA

Σταδιακή άρση των μέτρων και αργή προσαρμογή σε μία άλλη κανονικότητα

Σταδιακή άρση των μέτρων και αργή προσαρμογή σε μία άλλη κανονικότητα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως ενημέρωσε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ξεπεράσαμε παγκοσμίως τα 3 εκατ. κρούσματα, τους 880.000 ασθενείς που ανέρρωσαν και τους 208.361 ανθρώπους που κατέληξαν. Στην Ευρώπη ξεπεράσαμε τα 1.220.000 κρούσματα με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε 5 χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία ενώ ως προς τους θανάτους μπαίνει στο κάδρο και το Βέλγιο).

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με τοπικές επιδημίες των τελευταίων ημερών. Γενικά, τα 580 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1228 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 43 άτομα, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, με τις 11 να είναι γυναίκες, και το 89% με υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης 65 ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ. Ανακοινώθηκαν 2 ακόμα θάνατοι και 136 συνολικά στη χώρα, με τις 36 να είναι γυναίκες και διάμεση ηλικία τα 74 έτη, με το 94,4% να έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Στη χώρα έχουν γίνει 66.094 τεστ.

 

Συμπτώματα

Πρόσφατα τοποθετήθηκε ο ΠΟΥ ως προς τα συμπτώματα που πρέπει να μας βάζουν σε υποψία για το νέο κορωνοϊό. Και πρόσθεσε κάποια συμπτώματα:

Εκτός από τα γνωστά που είναι ο πυρετός, ο βήχας, το λαχάνιασμα και η δυσκολία στην αναπνοή, προστέθηκαν τα εξής: Κρυάδες και ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, πονόλαιμος και διαταραχή γεύσης- όσφρησης.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, με μέσο όρο τις 3-7 ημέρες.

 

Οι τοποθετήσεις της Επιτροπής

Η Επιτροπή τοποθετήθηκε ως προς την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων σταδιακά. Αύριο θα γίνουν πιο λεπτομερείς ενημερώσεις καθώς και εκτενής ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης τοποθετήθηκε και για τη σύσταση για τη χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό στην επόμενη φάση. Αποφασίστηκε να ισχύσει ως υποχρεωτικό μέτρο σε παντοπωλεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής, μέσα μεταφοράς τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εισερχόμενους πολίτες.

Για το θέμα της μάσκας ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Η μάσκα δεν πρέπει να μας δώσει στην επόμενη φάση την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η υγιεινή και η απόσταση είναι τα βασικά και η μάσκα συμπληρωματική».

Και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου:

Για την σταδιακή επάνοδο στην μερική κανονικότητα ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, «η σταδιακή άρση μέτρων» τόνισε, «συνοδεύεται από κίνδυνο υποτροπής. Να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για επάνοδο στην κανονικότητα. Είναι ένα δύσκολο στάδιο και μια δύσκολη μετάβαση. Είναι μια κοινή ευθύνη όλων μας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον ιό με ειδικούς δείκτες για να δούμε αν η άρση των μέτρων ακολουθείται από καλή επιδημιολογία. Να μην τραυματιστεί η προσπάθεια. Να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια μέτρα απόστασης και μέτρα υγιεινής. Η χαλάρωση θα είναι καταστροφική. Να μην αποτιμήσουμε με λάθος τρόπο τα γεγονότα κάτι που θα μας οδηγήσει πολύ γρήγορα σε ένα δεύτερο κύμα στη χώρα μας».

 

Η ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

«Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη διότι ισχύουν στο ακέραιο τα μέτρα αλλά ετοιμαζόμαστε εντατικά για την άρση τους, που θα μεταφέρει την ατομική μας ευθύνη από τη παραμονή στο σπίτι, στη μετακίνηση με μέτρα προστασίας και σεβασμό στους συμπολίτες μας. Αύριο στις 6 το απόγευμα θα εξηγήσει περισσότερα ο πρωθυπουργός. Μετά θα γίνουν επεξηγήσεις και από το υπουργείο Υγείας».

Τα στάδια θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Θα έχουμε και νοσηλείες και θανάτους, λένε οι ειδικοί. Και ίσως μέτρα που αίρουμε, να χρειαστεί να τα ξαναπάρουμε. Σε κάθε χρονική στιγμή το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και θεραπεία, η καθημερινότητα δεν θα είναι ίδια.

Και τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς: «Την Πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις ούτε συγκεντρώσεις για τον εορτασμό. Οι συμβολικοί εορτασμοί μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων και περιμένουμε τα συνδικάτα να το σεβαστούν και να φερθούν με υπευθυνότητα». 

 

Υπηρεσιακά

Παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στη Μήκη Ξάνθης. Αύριο λήγουν τα μέτρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Βόλου. Και στη Καστοριά και την Ξάνθη τα αντίστοιχα μέτρα επίσης λήγουν αύριο.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Τουρκία μέσω των Κήπων Έβρου, ελέγχονται οι εισερχόμενοι με πρωτόκολλο αντίστοιχο αυτού που χρησιμοποιούμε στις αεροπορικές πτήσεις, με τεστ και τοπική παραμονή ή και καραντίνα.

 

Πτήσεις

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασαν από το εξωτερικό 6 πτήσεις με 489 άτομα, και υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Οι 4 βγήκαν θετικοί και ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία. 

Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό λοίμωξης covid-19 σε Ελληνίδα ασθενή που είχε ξεπεράσει προ εβδομάδων τη νόσο, ο κ Τσιόδρας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για επαναλοίμωξη αλλά για ανίχνευση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε κάποιους οργανισμούς. Και πρόσθεσε ότι μετά το 10ήμερο δεν μεταδίδεται πια σε άλλους.

Για τα παιδιά που εμφάνισαν τα προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρόκειται για πολύ λίγα παιδιά και ίσως πρόκειται για μια νόσο (τοξικό σοκ που προκαλεί τη σπάνια νόσο Καβασάκι και άλλες φλεγμονώδεις νόσους όπως πχ του στρεπτόκοκκου) που δεν έχει σχέση με το νέο κορωνοϊό. «Μέσα σε μια αβεβαιότητα οι γιατροί έχουν αυξημένη επαγρύπνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε κάτι από αυτά που γνωρίζαμε για τα παιδιά» επισήμανε.