NEA

Νότια Κορέα: Ερευνητές δοκιμάζουν φάρμακο για την παγκρεατίτιδα σε ασθενείς με COVID-19

Νότια Κορέα: Ερευνητές δοκιμάζουν φάρμακο για την παγκρεατίτιδα σε ασθενείς με COVID-19

Το υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας ενέκρινε κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του nafamostat σε ασθενείς με COVID-19.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Το Nafamostat είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την παγκρεατίτιδα ή ως αντιπηκτικό. Ιατροί εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία του COVID-19.

Η άδεια για την κλινική δοκιμή δόθηκε στον καθηγητή Bai In-gyu του Gyeongsang του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος στο στάδιο αυτό επιβλέπει μια ανοιχτή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ασθενείς με COVID-19 με συμπτώματα πνευμονίας.

 Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε έξι νοσοκομεία στην Κορέα και θα χωρίσει 84 ασθενείς με COVID-19 σε δύο ομάδες, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα του nafamostat σε συνδυασμό την τυπική θεραπεία στη μια ομάδα και της τυπικής σειράς θεραπείας μόνο στην άλλη.

 Το κύριο τελικό σημείο της μελέτης θα αξιολογηθεί για κλινική βελτίωση σε κλίμακα επτά επιπέδων. Τα δευτερεύοντα τελικά σημεία θα αξιολογηθούν με κριτήρια όπως κλινικά αποτελέσματα, ιολογικά οφέλη και αποτελέσματα ασφάλειας.

 Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο μπορεί να μπλοκάρει το γονίδιο TMPRSS2 (Transmembrane protease, serine 2), το οποίο χρησιμοποιείται από τον κοροναϊό για να διεισδύσει στο ανθρώπινο σώμα.

 Μελέτες για το ίδιο φάρμακο διεξάγονται, επίσης, στην Ιαπωνία, την Ελβετία και την Ιταλία.