NEA

Σε ισχύ τα μέτρα «στο ακέραιο» μέχρι τη Δευτέρα

Σε ισχύ τα μέτρα «στο ακέραιο» μέχρι τη Δευτέρα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έχουμε καταγεγραμμένα 3.248.000 κρούσματα παγκοσμίως με 1.160.000 ασθενείς που ανέρρωσαν και 229.399 θανάτους.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 15 νέα κρούσματα με συνολικά 2591 από την αρχή της κρίσης. Το 56% ήταν άνδρες με τα 591 να σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1286 με ήδη γνωστό κρούσμα. Εξάλλου αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε ΜΕΘ 38 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Oι 10 είναι γυναίκες και το 87% έχει υποκείμενο νόσημα και ηλικία άνω των 70 ετών ενώ 74 συμπολίτες μας έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

Ανακοινώθηκε επίσης σήμερα 1 ακόμα θάνατος και 140 συνολικά στη χώρα. Οι 37 ήταν γυναίκες και όλοι είχαν μέση ηλικία τα 74 έτη και το 92% υποκείμενο νόσημα. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 75.170 τεστ και 1.374 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Οι 428 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία και 946 έχουν αναρρώσει στο σπίτι.

 

Στρατηγική για τον εργαστηριακό έλεγχο 

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή εισηγήθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος με μοριακή ανίχνευση να συστήνεται σε όλα τα άτομα με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με προτεραιότητα σε άτομα που παρουσιάζουν: οξεία λοίμωξη είτε νοσηλεύονται είτε όχι, είναι ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο, υγειονομικό προσωπικό, φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές όπως χρονίων πασχόντων, μεταναστών, φυλακές, στρατόπεδα κλπ. και συγγενείς ή φίλους ή άλλους που είχαν στενή επαφή με κρούσματα.

 

Διάγνωση σε ασυμπτωματικούς ασθενείς

Άτομα σε κλειστές δομές, άτομα που θα μπουν σε νοσηλεία ή θα κάνουν θεραπείες σε ογκολογικές και αιματολογικές κλινικές, έγκυες που κάνουν εισαγωγή για τοκετό και φιλοξενούμενοι σε δομή με συρροή κρουσμάτων, πρέπει να εξετάζονται προληπτικά.

 

Για τα τεστ με αντισώματα 

Τα τεστ με αντισώματα εφαρμόζονται ήδη για επιδημιολογικούς σκοπούς και θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα και στο μέλλον για την επιστροφή στην εργασία προσωπικού ασφαλείας όπως είναι οι υγειονομικοί.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι σε πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα, σε 19 ημέρες μία αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων παρουσίασε 100% αντισώματα σε όλους όσους εξετάστηκαν.

Θετικά αποτελέσματα υπήρξαν σε μελέτη με 1000 ασθενείς που έδειξε ότι ανέρρωσαν γρηγορότερα όταν πήραν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Τέλος, ένα ακόμα φάρμακο που αφορά τους υποδοχείς τους οποίους χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να εισέλθη στον οργανισμό,  εξετάζεται σε 3 μελέτες και δείχνει να εμποδίζει τους υποδοχείς αλλά και την ταχύτητα της νόσου.

«Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Μια ευκαιρία να πάμε μπροστά με τα ως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Να μην κάνουμε αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων είμαστε σε αυτό το σημείο. Αναγνωρίζουμε την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Εμείς ως Επιτροπή αγωνιούμε για τα επιστημονικά δεδομένα καθημερινά, για να κάνουμε σωστές εισηγήσεις. 

Όλα θα γίνονται με διαφάνεια. Αλλά κάποιοι επιλέγουν να τονίζουν τις αντιφάσεις και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Εμείς δεν έχουμε αγωνία; Ελπίζω πως δεν είναι πρόθεσή τους να κλονίσουν την στρατηγική μας. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια και σας ευχαριστώ».

Ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «τρεις ημέρες απομένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος της προσπάθειας. Ο κόπος μάς έχει καταβάλλει και θα θέλαμε να περάσουμε αυτές τις μέρες διαφορετικά. Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά με ανοιξιάτικο καιρό. Αλλά φέτος είναι αλλιώς. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις. Δεν επιτρέπεται να πάμε στο εξοχικό ή στο χωριό. Επίσης την Πρωτομαγιά γίνονται συνήθως μεγάλες συγκεντρώσεις. Φέτος είναι αλλιώς. Ελπίζουμε ότι τα συνδικάτα θα σεβαστούν την συλλογική προσπάθεια. Να υπενθυμίσω ότι ισχύουν στο ακέραιο τα μέτρα μετακίνησης. Απαιτείται sms ή έντυπο».

 

Περί τοπικής καραντίνας

Ολοκληρώνεται απόψε η καραντίνα στον οικισμό Νέα Σμύρνη στη Λάρισα. «Ευχαριστούμε τους κατοίκους και την τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο υφυπουργός.

Επίσης ενημέρωσε ότι έχει γίνει μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων σε 14 δομές που φιλοξενούν ευπαθή άτομα. Ελήφθησαν 1880 δείγματα από το Γηροκομείο Αθηνών, το Ίδρυμα Μητέρα, Κέντρα Φιλοξενίας στην παιδούπολη Αγίας Βαρβάρας και αλλού, Κέντρα Αποκατάστασης, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, παραρτήματα ΑμεΑ και άλλες δομές.

 

Πτήσεις εξωτερικού

Από χθες έφτασαν από το εξωτερικό 2 τακτικές πτήσεις με συνολικά 159 άτομα και μόνο 1 ήταν θετικό.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς: «Οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων συνεχίζονται. Χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα. Βεβαιώθηκαν 1301 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση. Βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων. Να χτυπήσω καμπάνα. Δεν αντιλαμβανόμαστε αυτήν την χαλάρωση... Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα».