NEA

6 νέα κρούσματα, 2.626 συνολικά, ένας νέος θάνατος - Απαραίτητη η χρήση μάσκας την επόμενη ημέρα

6 νέα κρούσματα, 2.626 συνολικά, ένας νέος θάνατος - Απαραίτητη η χρήση μάσκας την επόμενη ημέρα

6 νέα κρούσματα, 2.626 συνολικά, ένας νέος θάνατος

 

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 6, ανακοίνωσε ο υποπτέραρχος, παθολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Πλέον το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 2.626.

Επίσης, ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο ένας ακόμα συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από τη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 144.

Ακόμα 37 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 78 έχουν εξέλθουν.

Ξεκινάμε από αύριο μία καινούργια φάση, ανέφερε απόψε στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος είχε ανειλημμένη υποχρέωση.

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη χρήση μάσκας από την αυριανή ημέρα, τονίζοντας ότι «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

Νωρίτερα είχε τονίσει ότι τώρα που αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μάσκα. «Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε» τόνισε και έκανε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής (ffp2/ ffp3) που προορίζονται για γιατρούς.

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από αύριο ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος» κατέληξε .

 

Εβδομήντα οκτώ ασθενείς έχουν βγει από τις  ΜΕΘ. Ένας νέος θάνατος

Ο Δημήτρη Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα 6 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.626, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 595 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.303 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 37 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει πλέον τους 144, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 38 ήταν γυναίκες.

Εβδομήντα οκτώ άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.

 

Νίκος Χαρδαλιάς

Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών και εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε.

Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά του θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας.

Σημείωσε ότι αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί.

Επισήμανε ότι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς, υπογράμμισε περαιτέρω.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρέθεσε τα Τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης φάσης των 42 ημερών, που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοΐού στην Ελλάδα.

Στην πρώτη δεκαεξάδα Δήμων που είχαν κρούσματα, πέντε είναι από τα Βόρεια Προάστια. Συγκεκριμένα στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Κηφισιάς, στην πέμπτη ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, στην έβδομη ο Δήμος Χαλανδρίου, στην δέκατη τρίτη ο Δήμος Αμαρουσίου και στη δέκατη τέταρτη ο Δήμος Νέας Ιωνίας. Αντίστοιχα από τα νότια προάστια είναι μόνο η Γλυφάδα στην 8η θέση και από τα Δυτικά τοο Περιστέρι στην 9η. 

Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από τους δεκαέξι Δήμους που βρίσκονται στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, η Κηφισιά , η Καστοριά, η Φιλοθέη, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφία τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον πραγματικό αριθμό πληθυσμού του Δήμου.

Αναλυτικά:

1.Δήμος Αθηναίων: 314

2.Κηφισιά: 116

3.Θεσσαλονίκη: 85

4. Καστοριά: 79

5. Φιλοθέη – Ψυχικό: 73

6. Δήμος Πειραιά: 59

7. Δήμος Χαλανδρίου: 52

8. Δήμος Γλυφάδας: 49

9. Δήμος Περιστερίου: 46

10. Δήμος Λαρισαίων: 42

11. Δήμος Πατρέων: 38

12. Δήμος Νέας Σμύρνης: 37

13. Δήμος Αμαρουσίου: 36

14. Δήμος Νέας Ιωνίας: 35

15. Δήμος Ξάνθης 34 και

16. Δήμος Εορδαίας 31.

Νωρίτερα ο υφυπουργός δήλωσε: «Συνολικά είχαμε 2 626 κρούσματα. Από αυτά 1040 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά. 330 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ οίκον. Από τα υπόλοιπα 1586 μη ενεργά κρούσματα 497 συνάνθρωποι μας νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο , 945 ανάρρωσαν κατ οίκον και δυστυχώς 144 δεν τα κατάφεραν.

Σε σχέση με τη γεωγραφία των κρουσμάτων: Από τα 2626 κρούσματα, τα 1496 δηλαδή το 55,9%, ήταν στην Αττική, 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων – νομών: Κανένα κρούσμα στην Ευρυτανία – Λακωνία – Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά: 85, η Κοζάνη: 71, η Ξάνθη: 52, η Λάρισα: 50 και η Ηλεία: 48».