NEA

Πληροφόρηση για τις κοινές δράσεις της ΕΕ και όχι παραπληροφόρηση ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πληροφόρηση για τις κοινές δράσεις της ΕΕ και όχι παραπληροφόρηση ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα κράτη μέλη  της ΕΕ καλούνται να  προβάλλουν τις κοινές και συντονισμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προκειμένου να αναδειχθεί η ενότητα και η αλληλεγγύη και να αποδυναμωθούν οι απόπειρες παραπληροφόρησης. Αυτό ζήτησαν οι αντιπρόεδροι του ΕΚ αρμόδιοι για θέματα επικοινωνίας.

 

 «Η πληροφόρηση και η επικοινωνία είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία,», δήλωσαν οι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας (Αυστρία, ΕΛΚ) και Καταρίνα Μπάρλεϊ (Γερμανία, Σοσιαλιστές), κάνοντας απολογισμό μετά από δύο μήνες συντονισμένων προσπαθειών από την ΕΕ για την καταπολέμηση του COVID-19.

 

 «Είναι επιτακτική η ανάγκη για να διατηρηθεί η ενότητα και η αλληλεγγύη στην ΕΕ και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, οι εθνικές αρχές να προσπαθήσουν να ενημερώσουν τον κόσμο για τη συλλογική δράση σε επίπεδο ΕΕ και την παροχή βοήθειας προς τα κράτη μέλη εν μέσω πανδημίας» δήλωσε ο κ. Κάρας

 

Ειδικότερα πρότεινε οι συνεντεύξεις Τύπου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα ενημερωτικά της βίντεο, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αναμεταδίδονται ευρέως στα κράτη μέλη. «Η πληροφόρηση γεννά συνειδητοποίηση», πρόσθεσε.

 

Η αντιπρόεδρος Καταρίνα Μπάρλεϊ δήλωσε ότι «πολλές πτυχές της τρέχουσας κρίσης απαιτούν κοινή προσπάθεια και συγκέντρωση πόρων, ειδικά όσον αφορά τους κανόνες για τη διατήρηση των ανοιχτών συνόρων για την μεταφορά αναγκαίων ιατροφαρμακευτικών προμηθειών και τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της αγοράς εργασίας, την παροχή πόρων για την έρευνα για αποτελεσματικά εμβόλια, τους κοινούς κανόνες για τις αερομεταφορές, τα μέτρα στήριξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα, καθώς και την παροχή βοήθειας προς τα γειτονικά μας κράτη και τρίτες χώρες-εταίρους της ΕΕ».

 

Κλείνοντας, η αντιπρόεδρος Μπάρλεϊ τόνισε ότι πολλές από αυτές τις προσπάθειες δεν προβάλλονται αρκετά ή ακόμη χειρότερα, υπερκαλύπτονται από εκστρατείες παραπληροφόρησης που καταφέρνουν να κερδίσουν υποστηρικτές και «ταΐζουν» τον κόσμο ψεύτικες ειδήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αποπροσανατολίζουν τους πολίτες όσον αφορά τις πραγματικές προσπάθειες αλληλοστήριξης αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη περίοδο». _Ν.Μ.