ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΟΣΦΕ με επιστολή στον Πρωθυπουργό για την επάρκεια εμβολίων γρίπης την περίοδο 2020 -2021

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΟΣΦΕ με επιστολή στον Πρωθυπουργό για την επάρκεια εμβολίων γρίπης την περίοδο 2020 -2021

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επιστολή προς  τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος με θέμα την Επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων για την περίοδο 2020 – 2021.

Η ΟΣΦΕ στην επιστολή της την οποία κοινοποίησε στον Υπουργό Υγείας κ.  Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κονοτοζαμάνη, τον Επικεφαλής Λοιμωξιολόγο  του ΕΟΔΥ κ. Σωτήριο Τσιόδρα, τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτριο Φιλίππου και τον Πρόεδρο του ΙΦΕΤ κ. Διονύσιο Γιαλούρη, εκφράζει την αγωνία της για το συγκεκριμένο ζήτημα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της νέας αντιγρπικής περιόδου ο αριθμός αντιγριπικών εμβολίων που σχεδιάζεται να διατεθεί στην εγχώρια αγορά να μην καλύψει, όπως εκτιμά, τη ζήτηση των πολιτών με αποτέλεσμα «να μείνει απροστάτευτο έναντι της γρίπης ένα μέρος των συμπολιτών μας αλλά και να δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσαρέσκειας και φόβου στον πληθυσμό».

Συγκεκριμένα η ΟΣΦΕ αναφέρει τα εξής:     

 

«Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να κρούσουμε των κώδωνα του κινδύνου εν όψει της αντιγριπικής περιόδου 2020 – 2021.

 

Δεδομένου:

Α) Το ύψος παραγγελιών των αντιγριπικών εμβολίων που έχουν πραγματοποιήσει τα φαρμακεία (η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη συγκριτικά με την περσινή περίοδο).

Β) Την  ενημέρωση που υπάρχει από τις παραγωγούς εταιρείες αντιγριπικών εμβολίων (ορισμένες δήλωσαν πως με δυσκολία θα παραδώσουν τον ίδιο αριθμό αντιγριπικών εμβολίων ενώ άλλες δήλωσαν πως θα παραδώσουν μειωμένο αριθμό συγκριτικά με την περσινή περίοδο).

Γ) Την δυναμική της παρούσας κατάστασης πανδημίας οφειλόμενης στον SARS-CoV-2. (πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων εξαιτίας αυξημένης ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πρόληψης νόσου)

 

Εκτιμούμε πως:

Ο αριθμός αντιγριπικών εμβολίων που σχεδιάζεται να διατεθεί στην εγχώρια αγορά δεν θα καλύψει την ζήτηση των πολιτών με αποτέλεσμα να μείνει απροστάτευτο έναντι της γρίπης ένα μέρος των συμπολιτών μας αλλά και να δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσαρέσκειας και φόβου στον πληθυσμό.

 

Εν κατακλείδι, θα επιθυμούσαμε να αξιολογήσετε τα ανωτέρω δεδομένα και εφόσον το κρίνετε αναγκαίο να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει έγκαιρη* διάθεση επαρκών ποσοτήτων αντιγριπικών εμβολίων για την αντιγριπική περίοδο 2020 – 2021».

 

Η ΟΣΦΕ σημειώνει στην επιστολή της ότι ήδη κατά τη διάρκεια της αντιγριπικής περιόδου 2019 – 2020, μεγάλο μέρος των αντιγριπικών εμβολίων παραδόθηκε τον Δεκέμβριο αντί του Οκτωβρίου.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την περίοδο επιτήρησης της εποχικής γρίπης που ξεκίνησε την εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώνεται την εβδομάδα 11 -18 Μαΐου και την καταγραφή να έχει φτάσει μέχρι και την εβδομάδα 20-26 Απριλίου, καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 227 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 93 (37,5%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 109 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 91 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 18 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Την προηγούμενη χρονιά 2018 -2019 είχαν καταγραφεί πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με την περίοδο 2017- 2018 (374 νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έναντι 107, και 154 θάνατοι έναντι 42 θανάτων την περίοδο 2017-2018).

Οι φαρμακοποιοί πάντως μετά και την για πρώτη φορά επίσημη αναγνώριση της δυνατότητάς τους να κάνουν αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία τους μέσα από μία συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας συνέβαλαν τα μέγιστα στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης για την περίοδο που ολοκληρώνεται.