NEA

Βασίλης Κικίλιας: Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία!

Βασίλης Κικίλιας: Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία!

Σε ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση παρουσίασης των δωρεών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκτός από τις ειλικρινείς ευχαριστίες του, δεσμεύτηκε να εγκαταλειφθούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμαστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον, συμπεριλαμβάνοντας στην προετοιμασία αυτή και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε ανάλογες κρίσεις.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η ειδική εκδήλωση αφορούσε στην αναλυτική παρουσίαση των δεδομένα των δωρεών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «όπως οφείλουμε, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Υγείας.

«Είμαστε εδώ, σε αυτήν την ειδική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες δωρητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια.

Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».  

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, η πρωτοφανής πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής.

 

Αγώνας για προμήθεια βασικών ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών

 Ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν, είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών, προσθέτοντας ότι ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της. Ο υπουργός τόνισε το γεγονός ότι ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

 «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας,  ευχαριστώντας την Προεδρία της Κυβέρνησης για το συντονισμό, τον  «ακούραστο Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΞ, Γρηγόρη Δημητριάδη, το υπουργείο Εξωτερικών για τη σημαντική  συνεισφορά του, το Γεν. Γραμματέα της Βουλής,  Γιώργο Μυλωνάκη, το έμψυχο δυναμικό του υπουργείου Υγείας για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την αγαστή συνεργασία, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, στον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στον Πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΦΕΤ Α.Ε., Δημήτρη Πανταζή.

 «Όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας, με το ελληνικό Δημόσιο να καταφέρνει να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια.

 

Οργάνωση και αποδοχή των δωρεών

Στο θέμα της οργάνωσης και αποδοχής των δωρεών, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την ελεγκτική εταιρεία Deloitte για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που παρέχει και υπενθύμισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών.

Μια επιτροπή υψηλού κύρους, με επικεφαλής τον τέως Πρόεδρο του ΣΤΕ, Σωτήρη Ρίζο, και μέλη τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ιατρικής, Χρήστο Κίττα, και τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά.

 

Δωρεές άνω των 89 εκ. ευρώ

Οι δωρεές, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας αφορούν 865 Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς. Αλλά και Κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

 

  • Από το ποσό των δωρεών, 40 εκ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό.

Ενδεικτικά:

1.228 Monitors ΜΕΘ

1.051 Αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες

595 Κλίνες ΜΕΘ

 

  • 24,2 εκ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας

Ενδεικτικά:

20.252.348 μάσκες

330.199 χειρουργικές στολές

160.397 Ολόσωμες Προστατευτικές Στολές

134.774 Ποδονάρια

 

  • 12,5 εκ ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών

 

Επιπλέον, 226 Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες, έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, για τις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

 «Με αίσθημα ευθύνης ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον.

Αυτό περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά, τους δωρητές για την αρωγή τους.

 

 

 Δείτε εδώ αναλυτικά τις δωρεές.