NEA

Τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στον ελληνισμό της Αιγύπτου εξέφρασε ο Κ. Βλάσης

Τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στον ελληνισμό της Αιγύπτου εξέφρασε ο Κ. Βλάσης

Μήνυμα συμπαράστασης προς τους Έλληνες της Αιγύπτου έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης, τονίζοντας «εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης, τους πιο θερμούς χαιρετισμούς του ελληνικού λαού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε».

Μιλώντας στον «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο», την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η οποία αποτελεί και την πρώτη παροικία που ιδρύθηκε το 1843, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι απόδημοι Έλληνες δοκιμάζεστε δύο φορές, καθώς βρίσκετε μακριά από τον τόπο σας και τους δικούς σας ανθρώπους».

Η ελληνική Πολιτεία, με αίσθημα ευθύνης, επέδειξε έμπρακτη μέριμνα για τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, οργανώνοντας πτήσεις επαναπατρισμού από όλον τον κόσμο, της Αιγύπτου συμπεριλαμβανομένης», πρόσθεσε.

Για το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο κ. Βλάσης εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να συνεχιστεί απρόσκοπτα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «ο φετινός σχεδιασμός του προγράμματος "ΝΟΣΤΟΣ" θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».

Επίσης, μίλησε για το φετινό καλοκαίρι, που θα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα, καθώς «χώρες όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αναπόφευκτα θα πληγούν» και ευχήθηκε «η ζημία να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, Νίκο Γαριλίδη και τους δύο γενικούς προξένους, Αθανάσιο Κοτσιώνη στην Αλεξάνδρεια και Γιώργο Δασκαλόπουλο στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως είναι έτοιμος να συνδράμει τον Αιγυπτιώτη ελληνισμό με κάθε δυνατό τρόπο.

«Αγαπητοί συμπατριώτες, τα χειρότερα είναι πίσω μας, καθώς εξερχόμαστε σταδιακά από τη δύσκολη αυτή κατάσταση, ας ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Γιατί, όπως έχει γράψει και ο σπουδαίος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, "του μέλλοντος οι μέρες στέκονται μπροστά μας, σαν μια σειρά κεράκια αναμμένα, χρυσά, ζεστά και ζωηρά κεράκια". Και με τους στίχους αυτούς, θα ήθελα να κλείσω το μήνυμά μου, με την ευχή πολύ σύντομα να ανταμώσουμε όλοι μαζί, υγιείς, στην όμορφη πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πολύ», κατέληξε ο κ. Βλάσης.