NEA

Ο κορονοϊός στο κόσμο

Ο κορονοϊός στο κόσμο

Γερμανία: Αυξάνεται και πάλι ο ρυθμός αναπαραγωγής στη χώρα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού σημειώνουν και πάλι αύξηση στη Γερμανία, λίγες ημέρες αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας ανησυχία ότι η πανδημία ενδέχεται να βγει ξανά εκτός ελέγχου.
Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (R) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορονοϊό σε 1,1 άλλους. Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.
Ωστόσο την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός “έκτακτου φρένου” για την επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, προειδοποίησε ότι η covid-19 ενδέχεται να αρχίσει να μεταδίδεται ξανά με γοργούς ρυθμούς, αφού είδε μεγάλα πλήθη πολιτών να βρίσκονται στους δρόμου της Κολονίας.
“Θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο ρυθμός R θα ξεπεράσει το 1 και θα επιστρέψουμε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων”, τόνισε.
Σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 667 για να φτάσει συνολικά τις 169.218. Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 7.395.

Στενή παρακολούθηση
“Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα εξακολουθήσει να μειώνεται, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, ή αν θα αυξηθεί ξανά”, σχολίασε το ινστιτούτο σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Σάββατο το βράδυ.
“Η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής απαιτεί στενή παρακολούθηση της κατάστασης”, πρόσθεσε.
Η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, όμως έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των νεκρών χάρις κυρίως στη διενέργεια πολλών διαγνωστικών τεστ και στο υγειονομικό της σύστημα το οποίο λειτουργεί καλά και έχει πολλούς πόρους.
Στην πιο πρόσφατη φάση της διαχείρισης της επιδημίας, το Βερολίνο έχει μεταφέρει μεγάλο βάρος στις τοπικές αρχές για να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν νέες εστίες, καταγγέλλουν οι επικριτές του συστήματος αυτού.
Εξάλλου σε όλη τη χώρα έχει οριστεί το όριο 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την επιβολή εκ νέου μέτρων κοινωνικής απόστασης, το οποίο οι επιδημιολόγοι θεωρούν πολύ υψηλό.
Το όριο αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί σε δύο περιοχές στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας και της Σλέσβιχ- Χόλσταϊν, σε εργαζόμενους σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος.
Το εργοστάσιο στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία έκλεισε την Παρασκευή, αφού περισσότεροι από 150 από τους 1.200 εργαζόμενούς του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Πολλοί εξ αυτών είναι μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη που έχουν προσληφθεί από υπεργολάβους και διαμένουν σε κοιτώνες όπου το ενδεχόμενο μετάδοσης της μόλυνσης είναι αυξημένο.

Σχεδόν 2.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο Μεξικό, την ώρα που τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν σχεδόν γεμίσει ασθενείς

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε σήμερα 1.938 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 193 επιπλέον θανάτους, την ώρα που οι προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για κορύφωση της επιδημίας αυτό το Σαββατοκύριακο.
Συνολικά τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στο Μεξικό ανέρχονται σε 33.460 και οι θάνατοι σε 3.353, αν και ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς διενεργούνται πολύ λίγα διαγνωστικά τεστ.
Στο μεταξύ στην πόλη του Μεξικού πολλά νοσοκομεία αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς με κορονοϊό, καθώς τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια ιατρικά κέντρα έχουν γεμίσει.
Από τα 64 δημόσια νοσοκομεία που δέχονται ασθενείς με covid-19, τα 26 είναι εντελώς γεμάτα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μεξικανικής κυβέρνησης. Άλλα 16 είναι σχεδόν γεμάτα, ενώ 22 ακόμη δεν έχουν χώρο πλέον.
Πανό που έχει αναρτηθεί στον φράχτη του δημόσιου νοσοκομείου Ignacio Zaragosa, στην φτωχή συνοικία Ισταπαλάπα της πόλης του Μεξικού, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.
“Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας”, προσθέτει.
Πέντε ιδιωτικά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς με covid-19.
Οι διαθέσιμες κλίνες και οι μονάδες εντατικής θεραπείας εξοπλισμένες με αναπνευστήρες σε ιδιωτικά νοσοκομεία σε πέντε πολιτείες και την πόλη του Μεξικού έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων.
Οι πολιτείες αυτές είναι η Πουέμπλα, η Ταμπάσκο, η Κιντάνα Ρου, η Μπάχα Καλιφόρνια και η Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο η επιδημία ενδέχεται να φτάσει στην κορύφωσή της στην πυκνοκατοικημένη περιοχή μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους, όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα.
Επικαλούμενες προβλέψεις οι υγειονομικές αρχές είχαν ανακοινώσει πριν μερικές εβδομάδες ότι στο Μεξικό τα κρούσματα της covid-19 ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 104.000.

Ξεπέρασαν τις 200.000 τα κρούσματα στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 11.012 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 209.688.
Επιπλέον 88 ακόμη άνθρωποι πέθαναν από την covid-19, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει πλέον τους 1.915.


Ισπανία: Μειώθηκε ο αριθμός των νέων θανάτων από COVID-19

Ο αριθμός των νέων θανάτων που καταγράφηκαν στην Ισπανία έπεσε σήμερα, Κυριακή, στους 143 από 179 χθες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό νέων θανάτων που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα από τα μέσα Μαρτίου.
Συνολικά ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 26.621 από 26.478 χθες και εκείνος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 224.390 από 223.578 μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το υπουργείο.

Ιταλία: «Το καλοκαίρι δεν θα μείνουμε σε καραντίνα. Θα πάμε διακοπές, έστω και με διαφορετικούς κανόνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην Corriere

Στη νέα κοινωνική κα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με την κρίση του κορονοϊού, αναφέρεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Το καλοκαίρι αυτό δεν θα μείνουμε στο μπαλκόνι μας και η ομορφιά της Ιταλίας δεν θα μπει σε καραντίνα. Θα μπορούμε να πάμε στη θάλασσα, στο βουνό, να χαρούμε τις πόλεις μας», δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παράλληλα εύχεται οι Ιταλοί να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, «έστω και αν αυτό θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, με προσοχή και κανόνες».

Ο Κόντε τονίζει ότι «περιμένει την εξέλιξη του συνολικού επιδημιολογικού πλαισίου, για να καθοριστούν, στη συνέχεια, ο προγραμματισμός και ακριβείς ημερομηνίες της τουριστικής περιόδου». Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχεται, βέβαια, ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, με μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της χώρας και επώδυνες οικονομικές συνέπειες».

Σε σχέση με τη δυνατότητα χρήσης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την Ιταλία, υπογραμμίζει και πάλι ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας. Προσθέτει, δε, ότι «η Ιταλία είναι σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να υιοθετηθεί ένα Ταμείο Στήριξης μεγάλης ισχύος» ενώ θεωρεί αναγκαία τη χορήγηση ενός «δανείου- γέφυρα».

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πλήρους επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και κομμωτηρίων στην Ιταλία, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «μπορεί να αποφασιστούν κάποιες εξαιρέσεις με τις διάφορες περιφέρειες της χώρας».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει έντονες φήμες που θέλουν τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να αναλαμβάνει --μέσα στο καλοκαίρι-- πρωθυπουργός μιας νέας ιταλικής κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», ο Τζουζέπε Κόντε απαντά στην Corriere della Sera: «Όποιος εκτιμά πραγματικά τον Μάριο Ντράγκι, καλά θα κάνει να μην "σπαταλά" το όνομά του, χρησιμοποιώντας το στις εξελίξεις του καθημερινού ιταλικού πολιτικού σκηνικού».

Ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για την εξέλιξη της επιδημίας θα υιοθετήσει η Βρετανία στο πλαίσιο των μέτρων χαλάρωσης του lockdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για τον κορονοϊό όταν παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown, μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τζόνσον αναμένεται να απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) για να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στη μάχη της χώρας κατά της επιδημίας covid-19, μετά το lockdown που έχει σταματήσει σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα και έχει κρατήσει εκατομμύρια πολίτες στα σπίτια τους επί σχεδόν επτά εβδομάδες.
Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετάδωσαν ότι ο Τζόνσον θα παρουσιάσει ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για την Αγγλία, το οποίο θα ξεκινά από το “πράσινο” επίπεδο και θα φτάνει στο “κόκκινο” για να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν από την covid-19 διάφορες περιοχές και να επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύει τους περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο.
Οι αρχές των άλλων επαρχιών της Μεγάλης Βρετανίας –Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία-- μπορούν να καθορίζουν μόνες τους τα μέτρα που λαμβάνουν, αν και αναμένεται να ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την Αγγλία.
Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 31.587 θάνατοι απο τον κορονοϊό, οι περισσότεροι παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς επεσήμανε χθες Σάββατο ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν μεγάλες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα σήμερα.
Ο Τζόνσον αναμένεται να πει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν περισσότερες από μία φορές την ημέρα και να ανακοινώσει την επαναλειτουργία των φυτώριων.
“Αυτό είναι το επικίνδυνο κομμάτι”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Sun on Sunday. “Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση τώρα, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουμε σε κάθε βήμα”.
“Οι αλπινιστές λένε οτι η κατάβαση από την κορυφή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Τότε κινδυνεύεις να υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και να κάνεις λάθη”, πρόσθεσε.
Μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν εξάλλου ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αλλάξει το σύνθημά της από “μείνετε σπίτι” σε “μείνετε σε εγρήγορση”, καθώς όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα γραφεία και τα εργοστάσια εφόσον τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα μετά την εμφάνιση νέας εστίας σε κλαμπ της Σεούλ

Η Νότια Κορέα κατέγραψε 34 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό εδώ και ένα μήνα, αφού μια νέα εστία της επιδημίας εμφανίστηκε σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ στα οποία είχε πάει ένας ασθενής.
Από τα νέα κρούσματα τα 26 αφορούν μετάδοση της covid-19 στην κοινότητα και οκτώ είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Ο σημερινός απολογισμός είναι ο υψηλότερος από τις 9 Απριλίου. Αφού αντιμετώπισε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού εκτός Κίνας, η Νότια Κορέα κατέγραφε μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να κυμαίνεται γύρω στα 10 νέα κρούσματα ή και λιγότερα τις τελευταίες εβδομάδες.
Η αναζωπύρωση οφείλεται σε μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη εστία της covid-19 σε πέντε κλαμπ της Σεούλ, στη συνοικία Ιταεγουόν, τα οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας 29χρονος άνδρας προτού βρεθεί θετικός στον ιό.
Τουλάχιστον 15 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή συνδέονται με τον άνδρα αυτό. Από τα 18 νέα κρούσματα του Σαββάτου, τα 17 σχετίζονταν με την εστία αυτή, ενώ σήμερα οι 14 από τις 26 νέες μολύνσεις σε επίπεδο κοινότητας αφορούν τη Σεούλ, σύμφωνα με το KCDC.
Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχές της κορεατικής πρωτεύουσας ζήτησαν να κλείσουν όλα τα νυχτερινά κέντρα της πόλης καθώς φοβούνται ότι η νέα εστία της μόλυνσης θα αναζωπυρώσει την επιδημία του κορονοϊού.
Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν σε 7.200 τον αριθμό των ατόμων που επισκέφθηκαν τα εν λόγω κλαμπ.
“Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων”, δήλωσε ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουν- σουν, διευκρινίζοντας ότι τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Επίσης ζήτησε από τους ανθρώπους που τα έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες να ενημερώσουν τις αρχές και να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Η Νότια Κορέα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χάρη σε ένα τεράστιο πρόγραμμα “ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας”, για το οποίο δέχθηκε επαίνους και θεωρείται διεθνώς πρότυπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Η επανεμφάνιση κρουσμάτων της covid-19 ήρθε την ώρα που η Νότια Κορέα χαλαρώνει κάποιους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και οδεύει προς το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων.
Δημόσιοι χώροι, όπως μουσεία και γκαλερί έχουν επαναλειτουργήσει, ενώ έχει ξεκινήσει η νέα σαιζόν κάποιων επαγγελματικών αθλημάτων, όπως το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Δεύτερο κύμα
Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν προειδοποίησε για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, εξηγώντας ότι η νέα εστία υπογραμμίζει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά στη χώρα ο κορονοϊός ανά πάσα στιγμή.
“Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει (…) δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ποτέ σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιδημίας”, τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. “Θα περάσει πολύς καιρός προτού εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία covid-19. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα”, πρόσθεσε.
“Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν με τους κανόνες ασφαλείας μέχρι να τελειώσει η κατάσταση, ακόμη και αφού επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους”, κάλεσε ο Μουν τους συμπολίτες του.
Εξάλλου στο πλαίσιο της μάχης της Νότιας Κορέας ενάντια στην covid-19 το KCDC θα έχει διευρυμένες εξουσίες, σημείωσε ο Μουν, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα συστήσουν δικό τους σύστημα αντιμετώπισης της επιδημίας με τη συμμετοχή περισσότερων ειδικών.
“Θα προχωρήσουμε επίσης στη δημιουργία νοσοκομείων που θα ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες και ενός εθνικού κέντρου έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες”, εξήγησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.
“Αυτές οι ενέργειες επείγουν, αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα”, κατέληξε
Στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί συνολικά 10.874 κρούσματα και 256 θάνατοι.

Κίνα: Δεκατέσσερα νέα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ο υψηλότερος αριθμός από τις 28 Απριλίου

Δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο υψηλότερος αριθμός από τις 28 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Χθες ανακοινώθηκε μόλις μια περίπτωση μόλυνσης.
Από τα νέα κρούσματα, δύο ήταν εισαγόμενα, ταξιδιώτες δηλαδή που έφθασαν στη χώρα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα 12 ήταν τοπικές μεταδόσεις, ανάμεσά τους 11 μολύνσεις στην βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν.
Οι νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών, που καταγράφηκαν έφτασαν τις 20, ο υψηλότερος αριθμός από την 1η Μαΐου, σε μια άνοδο από τις 15 που καταγράφηκαν μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι.
Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 82.901, ενώ οι θάνατοι παρέμειναν αμετάβλητοι (4.633).
Σήμερα, η επαρχία Τζιλίν ανέβασε το επίπεδο κινδύνου κορονοϊού στην πόλη Σουλάν από μεσαίο σε υψηλό, μετά από τα 11 κρούσματα που καταγράφηκαν εκεί.
Όλες οι περιοχές στην Κίνα παρέμεναν έως την Πέμπτη σε χαμηλό επίπεδο κινδύνου.

ΗΠΑ: 1.568 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 1.568 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό στη χώρα σε 78.746 νεκρούς, σύμφωνα με την χθεσινή καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Αυτοί οι επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν ως τις 20:30 του Σαββάτου από την ίδια ώρα την προηγουμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης.
Πάνω από 1.309.164 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται στην πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων.