NEA

Στ. Πέτσας: Βούληση της κυβέρνησης είναι μην αφεθεί κανένας μόνος του

Στ. Πέτσας: Βούληση της κυβέρνησης είναι μην αφεθεί κανένας μόνος του

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εκκρεμότητα για «δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, για χρηματοδοτήσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορικά με τη στήριξη ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων ο κ. Πέτσας τόνισε πως «βούληση της κυβέρνησης είναι μην αφεθεί κανένας μόνος του».

Αναλυτικά ανέφερε: «Από σήμερα έως και την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.α.

Οι εργοδότες των  επιχειρήσεων  που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλλουν από τις 18 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί από 5 Ιουνίου έως 10 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι δεν απαιτείται να κάνουν καμία αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ. Η καταβολή αυτή θα πραγματοποιηθεί από 10 Ιουνίου έως και 12 Ιουνίου.

Έως αύριο θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους επιστήμονες για την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ.

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά τη λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας που σχεδιάσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Θα έχει διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ύψους 2,25 δισ. ευρώ με τους οποίους θα υπάρξει  άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80%.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν, και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια».

Η ενίσχυση του αγροτικού τομέα

«Στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τη στήριξη τομέων της οικονομίας με ειδικά χαρακτηριστικά και ειδικές ανάγκες», είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας πως ήδη, για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα η κυβέρνηση διαθέτει επιπλέον 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με  νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διατηρείται το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Η παρέμβαση αυτή καθιστά πιο ελκυστική την απασχόληση ανέργων στην αγροτική οικονομία τώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός ή η εστίαση, τουλάχιστον σήμερα, υπολειτουργούν για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον -και είναι σημαντικό για πολλούς παραγωγούς- εξελίχθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία (greekfarms.gov.gr/greekfarms/) που  δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα να αναρτήσει τις ανάγκες που έχει σε εργασία για εξεύρεση προσωπικού, αλλά και να επικοινωνήσει καλύτερα έναν πιθανό δικό του ιστότοπο στον οποίο θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται την σταδιακή επανεκκίνηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού. Ήδη σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου εμφανίζουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό εξαιτίας της επιτυχούς μάχης που δώσαμε εναντίον του κορωνοϊού. Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει ενιαία κοινοτική αντιμετώπιση στο θέμα των μεταφορών. Επισημαίνουμε ότι η ελευθερία στην κίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν μπορεί να αγνοείται.

Εξετάζονται επίσης μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που καλούνται να επαναλειτουργήσουν με όρους ασφάλειας και άρα με πρόσθετες δυσκολίες. Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή σχετική διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν της σχετικής διαβούλευσης με τους Δήμους, την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με αυτή, θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι Δήμοι μπορούν  να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, έως και 50%.

Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλίζεται χώρος ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών και ιδίως ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο του νόμου για το επιτελικό κράτος ξεκινά η εφαρμογή μιας νέας νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές παθογένειες της πολυνομίας και της κακονομίας στη χώρα μας».

Ειδική αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ότι σήμερα στις 16.00 «στην Αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, πραγματοποιείται η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας και της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας, θα εξετάζει τα νέα σχέδια νόμων πριν από την κατάθεση στη Βουλή, προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης. Η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης θα αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι δύο Επιτροπές υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, η θεμελιώδης αποστολή της οποίας έγκειται στην αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών και εργαλείων της καλής νομοθέτησης. Στις επιτροπές συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διακεκριμένοι νομικοί και οικονομολόγοι.

Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αναρτηθεί δύο Εγχειρίδια που εκπονήθηκαν στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών και διασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα νομοθεσίας: το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας και το Εγχειρίδιο Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης». _Κ. Τζ.