NEA

Πρόωρο καλοκαιράκι, εξόρμηση στις παραλίες και Τουρισμός: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθεί ό,τι κερδήθηκε;

Πρόωρο καλοκαιράκι, εξόρμηση στις παραλίες και Τουρισμός: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθεί ό,τι κερδήθηκε;

Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και επανόδου μας στην κανονικότητα, πάντα με ρητή εντολή την τήρηση των προφυλακτικών μέτρων υγιεινής, του τρίπτυχου ΧΑΜ: «χέρια, αποστάσεις, μάσκα». Αν και η γενική εικόνα είναι ότι εξακολουθούν να τηρούνται αυτές τις δύο εβδομάδες τα μέτρα προφύλαξης, έχουν  σημειωθεί περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού σε πλατείες ή υπηρεσίες αλλά και σε παραλίες.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, το τελευταίο προκαλεί εύλογες απορίες επειδή τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα κινηθεί σε εξαιρετικά υψηλά –για την εποχή και όχι μόνο– επίπεδα, καθώς ένας μικρός καύσωνας θα σημειωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρα μας.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία για να μην ανατραπεί το καλό μέχρι τώρα αποτέλεσμα από το πρόωρο καλοκαιράκι που χτυπά την πόρτα μας, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο προφύλαξης ενόψει της τουριστικής σεζόν, που αν και καθυστερημένα, θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και προβληματίζουν σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ, οι αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν το Κογκρέσο για την ανάγκη σταδιακής και όχι ταχείας άρσης των περιοριστικών μέτρων. Στην Κίνα, είδαν άνοδο περιστατικών, στο Wuhan, παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα, επίσης έκλεισαν χώρους εστίασης λόγω επιδημιών μετά την άρση των μέτρων. Στη Γερμανία, έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει και σημαντική άρνηση από κάποιες επαρχίες να παρθούν περαιτέρω μέτρα.

 Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη διεθνή πραγματικότητα και τα ελληνικά αντίστοιχα δεδομένα για την επάνοδο στη λειτουργικότητα και τον αναπόφευκτο συγχρωτισμό προβληματίζουν και τους Έλληνες ιθύνοντες, κάτι το οποίο παραδέχτηκε, κατά τη χτεσινή τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για το θέμα των παραλιών και των ανοιχτών χώρων αφορά καθαρά το θέμα του συγχρωτισμού». Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα οργανωμένων παραλιών προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, διευκρίνισε ότι «είναι καλύτερος ο εξωτερικός χώρος από τον εσωτερικό χώρο και υπό αυτό το πνεύμα θα δούμε και ένα τέτοιο μέτρο. Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε και όταν κυριολεκτικά ο ένας είναι πάνω στον άλλον, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, ακόμα και σε έναν εξωτερικό χώρο», προσθέτοντας ότι υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων».

 

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση του Τουρισμού στη χώρα

 

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση, έγινε αναφορά και στο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, για το αν επαρκεί η διενέργεια των τεστ και η απομόνωση, ο τρόπος της ιχνηλάτησης κρουσμάτων σε ταξιδιώτες, ώστε να περιοριστεί το ρίσκο μίας νέας διασποράς του ιού στη χώρα, αλλά και γενικότερα η ασφάλεια στις συνθήκες ταξιδιού και επιλογής καταλυμάτων για το γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κύριος Τσιόδρας χαρακτήρισε μείζον ζήτημα τη Δημόσια Υγεία σε σχέση με τον Τουρισμό, προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή την στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες, κάποιες συζητήσεις, με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην Πατρίδα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 Αναλυτικά, για το θέμα ο κ. Τσιόδρα επεσήμανε τα εξής:

«Θεωρώ ότι θα γίνεται μόνο με συγκεκριμένους κανόνες, αν μου ζητήσετε να προβλέψω. Η Επιτροπή έχει δει κάποια κείμενα, έχει συζητήσει κάποια κείμενα, τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα, όλα είναι σε διαβούλευση, και στην Επιτροπή αλλά και είναι και σε διαβούλευση, από ό,τι καταλαβαίνω και σε συμφωνίες και σε συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και Κρατών και των Υπουργών τους που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Αλλά οι κανόνες, ενδεχομένως, θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι, και αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία θα μιλάμε για να επιτρέπεται ο τουρισμός, γιατί απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες ακόμα αυτή η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, θα περιλαμβάνουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο.

Ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο, να γίνει γρήγορα, ταχέως, και να εξασφαλίσει ότι ένας που ταξιδεύει δεν είναι φορέας της νόσου ή έχει περάσει την νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα. Αυτό είναι ένας κανόνας.

Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι σίγουρα η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής, οι οποίοι θα αφορούν τη χρήση μάσκας. Εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια μετακίνηση και επιτραπεί, θα γίνεται με τον απόλυτο κανόνα υγιεινής, αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός ύποπτου περιστατικού μέσα σε κάποιο από αυτά τα μέσα μεταφοράς.

Τρίτον, θα πρέπει να γίνεται με σκοπό να προστατευθούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες μίλησα και προηγουμένως. Και φαντάζομαι ότι δεν θα ρισκάρουμε μέσα σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, δεν είναι ακόμα σίγουρο το πόσο θα επηρεάσει η ζέστη την κυκλοφορία του, την μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό, στο οποίο μένουν οι γονείς μας ή άνθρωποι ηλικιωμένοι ή άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει κανείς να τα βάλει μέσα σε ένα ενδεχόμενο πλάνο ή σχέδιο για επαναφορά στην κανονικότητα, όσον αφορά τον τουρισμό και να τα σκεφτεί ξεχωριστά.

Τώρα, το αν θα ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο ή με πλωτό μέσο, στο πού εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αραίωση των επιβατών. Παντού θα χρειάζεται η προσοχή όσον αφορά στη χρήση μέτρων υγιεινής, εάν και εφόσον γίνει εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και η τήρηση των αποστάσεων. Βλέπετε ότι τώρα έχουμε την ανάγκη να μετακινηθούμε από ένα μέρος στο άλλο στην Αθήνα. Και σας είπα προηγουμένως, προτιμάτε να αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είναι εφικτό όμως. Αν δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείς τη μάσκα και την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.
 Έτσι θα γίνει και σε αυτές τις καταστάσεις. Δηλαδή θα τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, θα τηρούνται οι κανόνες, ένα γενικό σετ κανόνων. Και σε αυτό θα σας πω ότι η Επιτροπή σιγά-σιγά συμφωνεί ποιοι θα είναι αυτοί οι κανόνες.

Το θέμα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας και στις άλλες χώρες και αν θα μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ασφάλεια. Γιατί, μην το ξεχνάμε, η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες. Και μάλιστα στην Πατρίδα μας ήρθαν από συγκεκριμένες περιοχές της Γης. Στην Αμερική, να σας πω ένα παράδειγμα, το 65% της διασποράς του ιού προήλθε από τη Νέα Υόρκη, μέσα στην Αμερική, δεν ήρθε απέξω.
Άρα χρειάζεται προσοχή. Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις, όχι μόνο εξωτερικού. Εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε σταδιακά τον εσωτερικό τουρισμό όλο και περισσότερο, εάν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση σαν χώρα. Θα μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι αυτό δεν θα γίνει χωρίς κανόνες υγιεινής, αλλά θα γίνει με κανόνες υγιεινής και πρέπει να τους σεβαστούμε όλοι αυτούς τους κανόνες.

Και εύχομαι, επειδή θα υπάρξουν προβλήματα, να μπορούν να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης των επαφών και, βέβαια, της έγκαιρης πρόσβασης το ιατρικό μας σύστημα.

Είναι λίγο νωρίς για μια τέτοια συζήτηση. Ποτέ δεν είναι νωρίς, αλλά πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, δεν μου φαντάζει σαν την πρώτη προτεραιότητα. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση στην κυκλοφορία του ιού και μετά να αρχίσουμε να συζητάμε για τα υπόλοιπα.

Πάντως, κάποιοι βασικοί κανόνες ήδη συζητιούνται αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και δεν είναι αυτή τη στιγμή σίγουρο. Δεν ξέρω ο Υφυπουργός αν θέλει κάτι άλλο».