NEA

COVID-19: Τι θα ισχύσει για τα τακτικά παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά που εκκρεμούν

COVID-19: Τι θα ισχύσει για τα τακτικά παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά που εκκρεμούν

Κατά τη χτεσινή, τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στο θέμα της επαναλειτουργίας του καρδιοχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το οποίο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, μετατράπηκε σε τμήμα COVID-19.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Καθιστώντας σαφές ο υφυπουργός ότι ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί, εξήγησε ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό, είτε πρόκειται για ενήλικες, είτε πρόκειται για ανήλικους και στο πλαίσιο αυτό,

«Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν δεσμευτεί σε νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορωνοϊού. Το ίδιο γίνεται και στα παιδιατρικά νοσοκομεία και συγκεκριμένα έχει δεσμευτεί η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παίδων.

Αντίστοιχα, έγινε και σε καρδιοχειρουργικές κλινικές ενήλικων, για παράδειγμα στο «Αττικόν», όπου δεσμεύτηκε η συγκεκριμένη κλινική και τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από το «Ωνάσειο».
Το ίδιο γίνεται και με τα παιδιατρικά περιστατικά. Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» και μάλιστα αυτό γινόταν και πριν την περίοδο του κορωνοϊού, από το Σεπτέμβριο και μετά διότι στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Παίδων γίνονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη.

 Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το «Ωνάσειο» και βεβαίως και τώρα που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων εξετάζεται από ομάδα γιατρών από το «Ωνάσειο» και από τα παιδιατρικά νοσοκομεία, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν έτσι ώστε αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης να αντιμετωπιστούν από το «Ωνάσειο».