ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τι προτείνουν οι φαρμακοποιοί στην αμερικανική κυβέρνηση για την αξιοποίηση τους στην προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα μετά την COVID 19

Τι προτείνουν οι φαρμακοποιοί στην αμερικανική κυβέρνηση για την αξιοποίηση τους στην προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα μετά την COVID 19

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τρεις βασικούς στόχους που σχετίζονται με τη διεξαγωγή των τεστ ταχείας διάγνωσης του κορωνοϊού, την ανίχνευση των επαφών των κρουσμάτων και την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών σε εμβόλια ή θεραπείες έθεσαν αμερικανοί φαρμακοποιοί μέσα από την National Association of Chain Drug Stores (NACDS) προτρέποντας με έκθεση τους την κυβέρνηση να υπολογίσει στο ρόλο που μπορούν να παίξουν προκειμένου να υποστηριχθεί η επιτυχής επανέναρξη της χώρας.

Η εθνική οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί 40.000 παραδοσιακά φαρμακεία και απασχολεί 155.000 φαρμακοποιούς, στην έκθεσή της περιγράφει τα ακόλουθα επιχειρησιακά για την κυβέρνηση ζητήματα:

  1. Τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας διεξαγωγής των ταχέων τεστ COVID-19 σε όλες τις πλατφόρμες και τους χώρους.
  2. Την υποστήριξη της παρακολούθησης της δημόσιας υγείας και των σχετικών προσπαθειών ανίχνευσης επαφών.
  3. Την άμεση προετοιμασία ώστε να επιταχυνθεί η πρόσβαση σε επερχόμενα εμβόλια και θεραπείες COVID-19.

Η έκθεση εξηγεί ότι κατά την προσέγγιση σε καθένα από αυτά τα επιχειρησιακά ζητήματα, οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν έντονα να υπάρξει μια ομοιομορφία στις διαδικασίες προκειμένου να επιτρέψουν στους εταίρους του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν απρόσκοπτα. Καθώς ορισμένοι εταίροι του ιδιωτικού τομέα λειτουργούν σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, μια μη ομοιόμορφη προσέγγιση από πολιτεία σε πολιτεία θα εμπόδιζε στην αποτελεσματική εφαρμογή επιχειρησιακών προσπαθειών.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα φαρμακεία της κοινότητας πρέπει να παραμείνουν ένα βασικό συστατικό της απόκρισης της πολιτείας απέναντι στην COVID-19, δεδομένου ότι απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν με υπεύθυνους της δημόσιας υγείας και να τους ενημερώσουν για πληροφορίες που παραμένουν απαραίτητες για τις κρατικές υγειονομικές και οικονομικές αποφάσεις.

«Καθώς το έθνος μας προχωρά μπροστά, προτείνουμε οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις να ενισχύσουν την εμπλοκή με τα φαρμακεία σε όλο το συνεχές ανταπόκρισής ( σ.σ. του στην πανδημία), από την κλιμάκωση της προσπάθειας διεξαγωγής τεστ στην κοινότητα έως την εκτέλεση ενός εθνικού σχεδίου ανοσοποίησης έναντι της πανδημίας», εξήγησε η NACDS στην έκθεση.

Μόλις γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια και οι θεραπείες COVID-19, το NACDS εξήγησε ότι τα φαρμακεία λιανικής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού, 7 εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι θα ήταν δυνατό διαφορετικά, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το CDC. Δεδομένου ότι το 90% των Αμερικανών ζουν εντός 5 μιλίων από ένα φαρμακείο λιανικής, η έκθεση προσθέτει ότι η προσβασιμότητα των φαρμακείων θα είναι απίστευτα πολύτιμη.

Επιπλέον, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του CDC (ACIP) συνεδριάζει στις 24 Ιουνίου, οπότε η NACDS συνιστά στην Επιτροπή να αναλάβει δράση για να επιτρέψει σε όλους τους φαρμακοποιούς να παράσχουν ένα επικείμενο εμβόλιο COVID-19. Η NACDS κινείται στη λογική περαιτέρω συστάσεων προς το ACIP τις οποίες πρέπει να εξετάσει στη λογική ενός προγράμματος εμβολιασμού που θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα