NEA

Διαφορετικά μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας

Διαφορετικά μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας

Ποια είναι η διαφορά στη διασπορά του ιού στην κοινότητα;

 

Σουηδία: Ένας στους 5 κατοίκους της Στοκχόλμης ανέπτυξε αντισώματα ενάντια στον νέο κορωνοϊό

Η Σουηδία, που διαφέρει από άλλες χώρες λόγω της πιο ήπιας και αμφιλεγόμενης τακτικής που έχει υιοθετήσει απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, γνωστοποίησε σήμερα ότι πάνω από 1 κάτοικος της Στοκχόλμης στους 5 ενδέχεται να έχει αναπτύξει αντισώματα εναντίον του ιού.

Ερωτηθείς σχετικά με μια έρευνα που διεξήγαγε η Σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ είπε πως πιστεύει πως έως σήμερα «λίγο πάνω από το 20%» των κατοίκων της Στοκχόλμης προσβλήθηκε πιθανόν από τη νόσο Covid-19.

Η έρευνα σε εξέλιξη καταδεικνύει πως το 7,3% ενός δείγματος προσώπων που επιλέχθηκαν τυχαία στη σουηδική πρωτεύουσα, την πλέον πληγείσα περιοχή της χώρας, ανέπτυξε αντισώματα, όταν εξετάστηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της επιδημίας στις αρχές του μήνα Απριλίου, καθώς χρειάζονται κάποιες εβδομάδες προτού το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύξει αντισώματα» εξηγεί η Αρχή, η οποία ανέλυσε περισσότερα από 1.100 τεστ.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των ανθρώπων που ανέπτυξαν αντισώματα ήταν μικρότερος, με μόλις 4,2% στα νότια και 3,7% στην περιοχή γύρω από το Γκέτεμποργκ (νοτιοδυτικά).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διασπορά του ιού ήταν μεγαλύτερη στους πολίτες ηλικίας 20-64 ετών από ότι στους άνω των 65 ετών, με το 6,7% και 2,7% αντίστοιχα να αναπτύσσει αντισώματα.

Στους νέους ηλικίας 19 ετών και κάτω, περίπου το 4,7% ανέπτυξε αντισώματα, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Τέγκνελ «αυτό που λέμε πάντα, ότι δεν βλέπουμε σε αυτήν την ομάδα σημαντική διασπορά» του ιού. Η Σουηδία μετρά 31.523 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 3.831 θανάτους.

_ Α.Σ

Δανία: Μόνο το 1% των Δανών έχει αναπτύξει ανοσία στον ιό, σύμφωνα με έρευνα

Έρευνα έδειξε ότι μόνο το 1% των Δανών που ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό έχουν αποκτήσει ανοσία σε αυτόν, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Την έρευνα παρουσίασε η SSI, μια υπηρεσία που εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας και είναι αρμόδια για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών. Η δημοσιοποίησή της έγινε την ημέρα που οι Δανοί βουλευτές συμφώνησαν στην επόμενη φάση της χαλάρωσης του lockdown.

Από τους 2.500 Δανούς που επελέγησαν στην τύχη για την έρευνα, οι 1.701 έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής να ελεγχθούν για την ύπαρξη αντισωμάτων στην covid-19, εξήγησε η SSI. Μόνο 12 βρέθηκαν θετικοί, ποσοστό 1,1%.

Η υπηρεσία υπογράμμισε ότι πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα και ότι πολλοί τεχνικοί παράγοντες δεν επιτρέπουν να εκτιμηθεί αν αυτά μπορούν να γενικευθούν στο σύνολο του πληθυσμού της Δανίας.

Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την κρατική ραδιοτηλεόραση DR έχουν ήδη δηλώσει ότι τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι η Δανία είναι ευάλωτη σε μια επανεμφάνιση της επιδημίας covid-19.

«Σε συλλογικό επίπεδο δεν υπάρχει ανοσία και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της επιδημίας», δήλωσε ο καθηγητής Γενς Λούντγκρεν ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Rigshospitalet, ένα από τα βασικότερα νοσοκομεία της Δανίας.

Μέχρι στιγμής στη Δανία έχουν καταγραφεί 11.117 κρούσματα του κορωνοϊού και 554 θάνατοι.

 Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν χθες για την επόμενη φάση του ανοίγματος της χώρας μετά το lockdown. Στις 15 Απριλίου άρχισαν να ανοίγουν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, ενώ ξεκίνησαν και πάλι τα μαθήματα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης. Τα λύκεια άνοιξαν αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα ανοίξουν κινηματογράφοι, ζωολογικοί κήποι και μουσεία. _ΕΜ